Serie

Skribent

EliSophie Andrée

28 november 2019 | 15:45

När Filip och Fredrik fick träffa Steven Spielberg - i en minut

Vad hade du frågat en av världens största filmskapare?
Duon Filip och Fredrik har fått chansen att ställa valfri fråga till giganten Steven Spielberg under presskonferensen till hans kommande dokumentärserie "Why We Hate". 
 
Det är i konceptet "Filip och Fredrik presenterar", där de gör ett avsnitt om Steven Spielberg och hans kommande dokumentärserie som senare presenteras av undertecknade. 
 
Under avsnittets gång avhandlas en hel del ångest, för hur går det egentligen att förbereda sig inför Steven Spielberg, och framförallt när det handlar om ha en enda minut på sig? Eventuella frågor behöver bearbetas in i minsta lilla detalj och funderas på minst tre varv innan det går att komma fram till eventuell strykning. 
 
Vi får följa Filip och Fredrik under det 40 minuter långa avsnittet medan de försöker hantera väldigt stora spindlar, Spielbergs ilska över att inte bli nominerad och Fredriks gamla karriär som fotbollshuligan. 
 
Men, framförallt så gäller det att komma på den ultimata frågan. Filip tycker att Fredrik ska lägga fram sig själv som jude, för att vinna Spielbergs empati, medan Fredrik är ganska tveksam. Många diskussioner tar avstamp i Spielbergs hyllade filmer och hur de kan vinkla frågor utifrån de olika filmerna. "Schindlers list" är en film som återkommer i deras kamp på den perfekta frågan. Men även diskussionen kring vad som är viktigast, deras karriär eller att få till den rätta frågan?
 
Filip och Fredrik börjar efter ett tag att bli smått desperata när klockan tickar närmare den ödesdigra minuten, men de fortfarande knappt skrapat på ytan av hur många frågor det borde gå att ställa. 
 
Men Spielberg är en mycket upptagen man, kommer de ens lyckas få en hel minut med honom? 
 
 

Spielberg utforskar hatet 

 
"Why We Hate" är en djupdykning i själva hatet och hur det uppkommer men framförallt varför det uppkommer. Dokumentären grundar sig i frågan kring om vi vet hur hat uppstår, så är det lättare att undvika det och förebygga kring det. 
 
Några av de som medverkar i dokumentären är bland annat extremismexperten Sasha Havlicek och beteendevetaren Laurie Santos. 
 
"Filip och Fredrik träffar Steven Spielberg - i en minut" finns idag tillgänglig på Dplay.
| 28 november 2019 15:45 |