Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 februari 2021 | 17:00

Festivalpremiär för Magnus von Horns "Sweat"

"Jag kan bli avundsjuk på influencers", säger "Efterskalv"-regissören inför Sverigepremiären av sin andra långfilm.
"Behöver man vänner när man har 600 000 följare?" Frågan på filmaffischen sammanfattar i grova drag vad "Sweat" handlar om. Här möter vi polska Sylwia, en fitnessberoende Instagram-stjärna som lever hela sitt liv genom sociala medier, men saknar den där speciella personen vid sin sida IRL.

För en film som handlar om skärmliv och sociala distanser är det en tragisk ironi att "Sweat" släpps under ett år då coronapandemin stoppat allt roligt. Filmen skulle ha fått världspremiär i Cannes 2020. När den nu når Göteborg Film Festival visas den endast online.

Regissören Magnus von Horn ("Efterskalv") berättar för MovieZine hur han saknar möten med biopubliken, och hur en avundsjuka mot utåtriktade influencers lockade honom till att utforska deras värld.
 
 
Det måste vara lite speciellt att släppa en film mitt under en pandemi. Hur har det senaste året varit för dig?

- Det har varit ganska konstigt, i och med att filmen har rest ganska mycket. Den har varit på många olika festivaler, men allt har varit online. Så det är konstigt att inte ha haft kontakt i publiken. Jag har inte kunnat träffa människor som har sett den. Hur mycket än filmen handlar om onlinevärlden så går det inte att slå offline.

- Jag har alltid vetat att film är bäst på bio, tillsammans med andra människor. Men det känns extra mycket i år. Att gå in med främlingar i ett mörkt rum och uppleva något tillsammans... Idag känns det nästan som något perverst. Längtan efter den gemenskapen är otroligt stark i år.
 
 
Det känns som att du bär på mycket tankar och åsikter kring influencers. Var det så idén till "Sweat" föddes?

- Det var nog mer att jag kände att jag hade så otroligt lite gemensamt med influencers, men ändå fascinerades jag av hur mycket de postade. Och att jag inte kunde sluta titta på dem. Jag ville ta reda på mer, vari ligger den fascinationen? Var är det vi möts till slut och är likadana människor? Hur djupt måste vi komma för att hitta den länken mellan oss?

- I början var jag nog ganska fördomsfull, men jag insåg snabbt att det nog mer låg någon slags avundsjuka hos mig. Att jag själv är oförmögen till att bete sig som dem. Jag är raka motsatsen.
 
Large 147d4533dc4789e278d7f99a2bd36cfb sweat streama
 
Du har valt att göra huvudpersonen Sylwia till en fitnessinstruktör, inte exempelvis modebloggerska eller något mer "ytligt". Istället är hon någon som inspirerar människor och ger dem energi. Varför just fitnessvärlden?

- Dels för att den är så närvarande här i Polen, och dels är den så visuell. När jag började följa polska fitness-influencers så är det ett väldigt visuellt medium. Det är mycket mer intressant och dynamiskt än en sminkblogg eller en modeblogg. 

- Sen var de något i de offentliga mötena, träningarna med fans. När människor tränar hårt tillsammans blir det en slags känslomässig explosion i slutet, nästan religiöst. Det väcker också en avundsjuka inför att få vara med i en sådan gemenskap - där det finns så mycket känslor, människor med galna blickar, svettiga och frälsta. Det blir en sån otrolig spänning när man ser en sådan video i sin mobil. Vad är det som händer där?
 
 
"Sweat" visas i helgen på Göteborg Film Festival och finns att streama online på drakenfilm.se fram till söndag kväll. Det blir ordinarie biopremiär 12 mars.
| 6 februari 2021 17:00 |