Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 november 2012 | 18:01

Femte gången gillt för vår favorithjälte

Den ikoniske filmsnuten John McClane, av er läsare nyligen framröstad till Tidernas Actionhjälte, är tillbaka.

"A Good Day To Die Hard" är den femte filmen i serien, som tände till på allvar när Bruce Willis slängde tyskar från glashus för snart 25 år sen. Här är hela hans väg, från julfesten på Nakatomi Plaza till en minst lika adrenalinfylld Alla hjärtans dag i Moskva...

Die Hard

Världspremiär: 15 juli 1988
Sverigepremiär: 30 september 1988
Budget: 28 miljoner dollar
Intäkter: 138 miljoner dollar
Snittbetyg MZ: 3,64

Efter några år som TV-deckare vid Cybill Shepherds sida i populära "Par i brott" (rollen gav honom 3 Golden Globe-nomineringar och en vinst) var det dags att spänna actionmusklerna. Och som han spände dem. Rollen som New York-snuten som får ett allt annat är lugnt jullov erbjöds först både Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone, innan den så småningom hamnade hos mindre beprövade Bruce. Det är knappast ett beslut som regissören John McTiernan har behövt ångra.

Budgeten på 28 miljoner dollar gav utdelning redan efter tre veckor på bioduken, och i Sverige ville över en halv miljon se den nya actionfilmen alla snackade om. Succén var ett faktum. En uppföljare var oundviklig...

Die Hard 2

Världspremiär: 2 juli 1990
Sverigepremiär: 28 september 1990
Budget: 70 miljoner dollar
Intäkter: 239 miljoner dollar
Snittbetyg MZ: 3,04

En uppföljare som måste ha gett Fox-cheferna en hel del huvudvärk på sin tid. Renny Harlin tog över registolen och budgeten rusade iväg. Klippningen blev klar väldigt nära inpå premiär. Men trots att "Die Hard 2" (med undertiteln "Die Harder") sägs vara den film i serien som Bruce Willis själv gillar minst, gick den inte oväntat ännu bättre på biograferna och håller ett högt snittbetyg på IMDb.

Die Hard - Hämningslöst

Världspremiär: 15 maj 1995
Sverigepremiär: 30 juni 1995
Budget: 90 miljoner dollar
Intäkter: 361 miljoner dollar
Snittbetyg MZ: 3,12

I mitten av 90-talet hade Bruce Willis redan hunnit etablera sig som en av Hollywoods största actionhjältar. Idén till del 3 kom från ett manus kallat "Simon Says", som under en tid fanns i "Dödligt vapen"-producenternas händer som en möjlig uppföljare till deras serie. Regissören McTiernan kom tillbaka, hela New York blev spelplatsen och manusets Simon gjordes om till en hämndlysten Gruber (spelad av Jeremy Irons), bror till terorristen vi minns från första filmen.

Die Hard 4.0

Världspremiär: 12 juni 2007
Sverigepremiär: 27 juni 2007
Budget: 110 miljoner dollar
Intäkter: 383 miljoner dollar
Snittbetyg MZ: 3,06

12 år senare var det dags igen. Bruce Willis själv skyller den långa väntan på att han först ville ta en paus från actionfilm, och sedan såg McClane som pensionerad. Men ständiga frågor från fansen fick honom så småningom att tänka om. Den här gången med Len Wiseman som regissör och en sån där modern cybertwist, inte minst i titeln.

A Good Day to Die Hard

Världspremiär: 14 februari 2013
Sverigepremiär: 14 februari 2013
Beräknad budget: 100 miljoner dollar

Den senaste uppföljaren tar McClane till ny mark, när han ska rädda sin son Jack som hamnat i trubbel i Moskva. Vad John inte vet är att grabben egentligen är hemlig agent åt CIA, på plats för att stoppa stölden av kärnvapen. Agentspåret hintas redan i filmens trailer, där Bruce Willis fäler repliken "The 007 of Plainfield, New Jersey". Plainfield syftar såklart på famiiljen McClane/Gennaros hemstad.

Med ryska maffian hack i häl och ett fullskaligt krig allt närmare, tvingas far och son McClane att övervinna sina olikheter och samarbeta för att åter rädda världen:

- Det kommer finnas några riktigt sköna skämt och också några stora McClanismer. Men han kommer inte att dra runt i Moskva och köra korkade Amerika-skämt, det är fortfarande "Die Hard", försäkrar regissören John Moore.

För Moore, som senast gjorde remaken av "Omen" och senare filmade tv-spelet "Max Payne", blir "A Good Day to Die Hard" hans mest ambitiösa projekt hittills:

- Vi börjar i New York och slutar i Moskva. Det är väldigt internationellt. Vi har en biljakt genom Moskva som tog 78 dagar att filma, berättar Moore för Empire.

Under en kvarts sekel har Bruce Willis försvarat titeln som biopublikens favorithjälte på vita duken. Om den snart 60-årige skådespelaren verkligen är så odödlig som titeln påstår, återstår att se. Men så länge pengarna rullar in, fansen är nöjda och Bruce håller sig i form, har vi med största sannolikhet inte sett det sista av John McClane riktigt än.

Den 14 februari är det dags igen. 

| 13 november 2012 18:01 |