Serie

Skribent

Patrik Jonsson

20 november 2014 | 18:00

5 starka kvinnliga TV-seriekaraktärer

Patrik Jonsson listar TV-kvinnor som framställts som både starka, intelligenta och intressanta.
Det har onekligen pratats och debatterats en hel del kring kvinnors roller och närvaro i filmer den senaste tiden. TV-serier är absolut inget undantag, det råder ungefär samma tongångar där. För en tid sedan var det speciellt kabelkanalerna, med självaste HBO i fronten, som fick ta emot en hel del pisk angående porträtteringen av kvinnor i deras serier.

Själv kan jag ibland tycka att vissa kanaler fått tagit emot oförtjänt mycket stryk i den här debatten. Jag anser nämligen att det finns mycket värre kanaler och medium där ute än just de som lyfts fram, angående ämnet ifråga. Men visst kan jag även hålla med en del och detta beror nog främst på att de flesta kanalerna, speciellt vissa kabelkanaler (Ja, Cinemax, jag tittar på dig) framförallt riktar sina serier sig till män.

Sedan kan man tycka vad man vill om detta, men så ligger till. Så mycket djupare in i själva debatten tänker jag personligen inte sjunka, jag har gjort det tillräckligt genom åren i diverse forum och jag känner mig rätt trött på den biten. Fegt? Det får ni gärna tycka, men denna artikel handlar inte att jag ska sitta här och vare sig försvara eller förkasta kvinnors roller i underhållningsbranschen, det får vi ta en annan gång i så fall.

Denna artikel ska istället lyfta fram och berömma några kvinnor, både karaktärerna och de underbara skådespelerskor som porträtterat, eller fortfarande porträtterar, dem. Ja det finns faktiskt en hel del, här är därför fem av mina personliga favoriter;

Dana Scully ("Arkiv X")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vi börjar med en riktig ikon i sammanhanget, även ifall just denna karaktärer numer har några år på nacken tycker jag ändå att hon är högst relevant att ta upp. Om inte för annat så för att det känns som att det ständigt hägrar en ny "X-Files"-film bakom hörnet. Därför; relevant och högst aktuell. Gillian Andersons fantastiska rolltolkning av sanningssökaren Dana Scully måste onekligen vara en av de mest kända karaktärerna i TV-historien och detta absolut inte på grund av att hon vare sig ständigt näckade eller sprang runt och betedde sig som något meningslöst offer. Tvärtom, Dana Scully var (och är väl fortfarande) både stark, smart och fullständigt oberonde av massa starka män. Visst var Dana väldigt nära Mulder, men hon stod inte och dog då han inte längre fanns med i bilden.

Selina Meyer ("Veep")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här har vi ju då just HBO, med en aktuell serie och karaktär dessutom. Konstigt att ingen drog upp denna då debatten var som hetast kring kanalen? Hursomhelst, Julia Louis-Dreyfus tokyllade roll som vicepresidenten Selina Meyer i komediserien "Veep" är tveköst en både stark och färgstark sådan. Även ifall detta är en komediserie tycker jag ändå inte att man ska bortse från att den i grunden drivs av en exremt självsäker karaktär med både pondus, karisma och intelligens. Sedan ifall hon även är arrogant, narcissistisk och rentav otrevlig hör inte hit, detta är en mycket välförtjänt kandidat på en "lista" över starka kvinnliga karaktärer, dessutom är hon skitrolig. Då jag tänker efter så skulle jag lika gärna ha kunna tagit hennes båda roller som Elene Benes i "Seinfeld" och Christine Campbell "New Adventures of Old Christine" som exempel också. Starka kvinnor alla tre.

Elizabeth Jennings ("The Americans")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en högaktuell serie och karaktär, även denna sprungen från en kabelkanal och denna gång heter kanalen FX. Att Keri Russells hårdbarkade och kompromisslösa KGB-Agent Elizabeth (Nadezhda) Jennings hör hemma här är det inget snack om. Denna kvinna är starkare än många, många män och hon framställs dessutom inte som någon direkt överdriven actionhjälte heller. Därför blir det hela än mer trovärdigare vilket självklart förstärker karaktären. Faktum är att "The Americans" bjuder på ett flertal starka kvinnliga karaktärer, den underbara skådespelerskan Margo Martindales Claudia är ett annat exempel. Det är dock Russells Jennings som sticker ut allra mest, så pass att hon hittade sig in hit till mig.

Constance Langdon/Sister Jude/Fiona Goode/Elsa Mars ("American Horror Story")


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kabelkanalen FX igen och här har jag valt att ta med samtliga av Jessica Langes underbara roller. En hel hop av listiga, oberoende och framförallt starka karaktärer och till hösten kommer Lange att bjuda på ännu en då det är dags för oss att bege oss ut på en Freak Show. Ifall "The Americans" innehåller mer än en stark kvinnlig karaktär så fullkomligt sprudlar det om dem i "American Horror Story", ni som sett serien vet vad jag talar om. Den här serien är definitivt i första hand kvinnornas serie och det är sannerligen en ren njutning att få ta del av den. Förutom Langes karaktärsgalleri kan bland annat nämnas karaktärer som Kathy Bates Delphine LaLaurie, Connie Brittons Vivien Harmon, Angela Bassetts Marie Laveau och självklart alla Frances Conroys rollfigurer.

Fionna Gallagher ("Shameless" US)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jag tar och avslutar med en stor personlig favorit och denna är absolut inget undantag i sammahanget. Emmy Rossums Fionna är nog den starkaste av dem alla jag nämnt här, en riktig vardagshjälte. Långt ifrån felfri eller städad, men med ett hjärta både större och starkare än alla tidigare nämnda tillsammans. Hennes psyke tillika så. I varje avsnitt sitter jag och beundras över den här karaktären, vecka efter vecka, naturligtvis skådespelerskan Rossum också som jag tycker förtjänar så mycket mer uppmärksamhet än den lilla hon fått, bedrövligt. "Shameless" är en smått galan serie och den må visa både det ena och det andra, men den har dock aldrig riktigt målat ut de kvinnliga karaktärerna som några offer, tvärtom så är det både starka och självdrivande, främst då Fionna Gallagher. Detta är helt enkelt ett praktexempel på en stark kvinnlig karaktär och därför får hon dessutom äran att avsluta temat för denna gång.

Vad tycker ni, är det så illa som de påstår även i TV-seriernas värld eller är det hela lite uppblåst? En känslig och delikat fråga, jag vet, men debattera går alltid!
| 20 november 2014 18:00 |