Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 april 2018 | 18:00

5 av tv-seriernas största losers

I tv-seriernas värld, likt filmens, finns det gott om säregna, intressanta eller rentav irriterande karaktärer. Här finns vinnare och här finns FÖRLORARE!
Just de sistnämnda står i fokus för denna artikel. Vi snackar om karaktärerna som ständigt drar det kortaste strået, om stackarna, om de misslyckade. Dessa figurer kan man visserligen underhållas av. Trots deras miserabla tillvaro och öde sitter man faktiskt rätt ofta där i tv-soffan och skamset (eller elakt) skrattar åt dem.
 
Det finns gott om loser-karaktärer i tv-seriernas värld. Här har jag dock valt att plockat fram fem av mina favoriter, fem smått misslyckade "vinnare".
 

1. Alan Harper i "Two and a Half Men"

 
 
I hela tolv år (2003-2015) fick vi bevittna Alan Harpers (Jon Cryer) otaliga klavertramp på bästa sändningstid i komediserien "Two and a half men" Inte ens då hans bror Charlie Harper (Charlie Sheen) kastade in handduken (fick foten) gav Alan upp. Det fanns tydligen mer att klanta till, förstöra och ruinera, mer att f-cka up.
 
Han var inte speciellt älskad av sin mor, än mindre älskad av sin bror och mer eller mindre idiotförklarad av sin son. Vad hans ex-fru tyckte ska vi inte ens gå in på. Hans jobb som kiropraktor gick inte bra, för att inte säga uselt. Han tvingades på grund av en enorm brist på pengar att bo på nåder hos sin bror. Inte mycket gick Alans väg, här inkluderar vi allt från kärlek till karriär, det ville sig bara inte.
 
Alan Harper må inte ha varit speciellt omtyckt eller uppskattad av sin familj, men hos oss tv-tittare gick han dock gått hem. Tolv säsonger är allt annat än fy skam!
 

2. Philip "Tandy" Miller i "The Last Man on Earth"

 
 
Inte ens i en post-apokalyptisk framtid, där den större delen av världens befolkning (99,99999%) är totalt utrotad, lyckas Phil "Tandy" Miller (Will Forte) i "The Last Man on Earth" framstå som en vinnare. Tänk er Tom Hanks rollfigur Chuck Noland från filmen "Cast Away"; en överlevare av rang som mycket framgångsrikt tar sig an allt vad naturen kastar till honom. Tandy är raka motsatsen, plus lite till!
 
Här ligger till och med en ikon som Kalle Anka i lä, ty Tandy är nämligen inte bara en förlorare, han är även ett stort klantarsle. Osmidig, naiv, feg och ofta fullständigt befriad från kunskap. Med detta sagt skulle man kunna säga att Tandy ofta är ute och cyklar... och vurpar... igen och igen och igen.
 
Som så många andra förlorare på tv är dock Phil "Tandy" Miller en vinnare hos tv-publiken. Med tre säsonger i bagaget och en pågående fjärde, skådar vi ännu inget slut på Tandys förlorarstråk.
 

3. Chip Baskets i "Baskets"

 
 
Chip Baskets (Zach Galifianakis) är "utbildad" på en clownskola belägen i Paris. Baskets kan inte franska. Baskets strävar efter att bli en av världens mest anrika clowner. Baskets lyckades inte ens behålla jobbet som rodeoclown. Faktum är att Baskets strävar efter någonting som absolut ingen annan bryr sig ett jota om. Att sedan misslyckas med detta något så brutalt, vad säger man, loser?
 
Mycket riktigt; Chip Baskets är en tragisk, yngklig samt sorglig förlorare och detta på fler sätt en ett. Förutom att hans skrattretande karriär, där ironiskt nog väldigt få skrattar åt honom, går riktigt dåligt, är han inte direkt uppskattad hos sin familj. Hans mor Christine (Louie Anderson) utnyttjar honom, hans bror Dale (också spelad av Galifianakis) hatar honom och hans flamma från Frankrike (Sabina Sciubba) behandlar honom som luft. Kort och gott; det är inte lätt att vara Chip Baskets.
 
Framgångarna för denna sorgsna förlorar-clown tycks dock inte vara över ännu på en tid. "Baskets" har mottagits med massor av ros från både kritiker och publik. Två säsonger har den redan bakom sig och en tredje rullar för fulla muggar.
 

4. Cliff Barnes i "Dallas"

 
 
När jag tänker på tv-serier och förlorare är Cliff Barnes (Ken Kercheval) från "Dallas" den första karaktären som dyker upp i mitt huvud. Det absolut första ansiktet jag ser framför mig tillhör Barnes, no question about it. Så har det alltid varit och så kommer det nog alltid att vara. Cliff Barnes är liksom förloraren personifierad, åtminstone i tv-sammanhang.
 
Barnes var J.R. Ewings (Larry Hagman) ständige rival. En mycket envis och vrång liten herre som inte riktigt visste när det var dags att dra sig ur striden. Den väldige J.R. Ewing krossade denne lille stackare fler gånger än en, fler gånger tio. Ändå kom han alltid tillbaka, bara för att få genomlida ytterliga nederlag. Hans namn, rykte och stolthet tog skada, hans familj tog skada, allt runt omkring Barnes tog skada. Cliff Barnes var gott och gott ständigt besegrad, aldrig belönad. Helt klart min stora favorit bland alla dessa förlorare.
 

5. Hela gänget i "It's Always Sunny in Philadelphia"

 
Large 8a77a8fc0b4620713f90560d1ac13d9a f c3 b6rlorare 20always 20sunny
 
Då jag först satt och lurade på karaktärer att plocka ut till denna förlorade lista kom jag självklart att tänka på den smått bisarra serien "It's Always Sunny in Philadelphia". Faktum är att jag lika gärna kunde ha prytt hela den här listans punkter med karaktärer från just den här serien. De är f-n i mig förlorare hela högen, gigantiska förlorare.

Det hade dock inte blivit lika roligt, eller varierande, nu får de istället samsas om en och samma plats. Dennis (Glenn Howerton), Sweet Dee (Kaitlin Olson), Charlie (Charlie Day), Mac (Rob McElhenney) och Frank (Danny DeVito) äger alltså tillsammans en irländsk pub i södra Philadelphia. Puben går inte bra, den är smått vidrig. Deras affärs-idéer är bedrövliga, deras uppträdande är ohövligt och deras medkänsla för... ja vilken medkänsla?

Det värsta är dock att de själva ser sig som framgångsrika vinnare, den arrogansen kan inte mätas med mycket annat. Det är som att stoppa huvudet i sanden, det är verkligen alltid soligt i Philadephia. Många av oss tv-tittare uppskattar dock dessa förlorare och det med råge. Serien har blitt för nyad till både en 13:e och 14:e säsong vilket faktiskt kommer göra den till den längst sända sitcomen i USA:s tv-historia, tillsammans med "The Adventues of Ozzie and Harriet".
 
Där hade ni fem exempel på tv-serier som bjussar på riktigt stora förlorare, fem av mina absoluta favoriter. Vilken eller vilka gillar ni mest? Kommentera gärna här nedan!
| 5 april 2018 18:00 |