Serie

Skribent

MovieZine

5 maj 2022 | 13:00

Dystopisk isolering i norska thrillerserien "Fästningen"

I Viaplays nya och ambitiösa thrillerserie "Fästningen" befinner vi oss i ett isolerat Norge som har klippt alla band till omvärlden. Brittiske Russell Tovey gör en av huvudrollerna.
Vad händer om vi skär av alla band till världen runt om oss? Det är en av frågorna "Fästningen" utforskar i Viaplays nya, dystopiska thrillerserie som utspelar sig år 2037. 
 
En enorm mur skiljer Norge från omvärlden och självförsörjande norrmän lever skyddade och privilegierade liv i det nordiska paradiset. Men när en dödlig sjukdom bryter ut inser invånarna snabbt att de är instängda bakom samma mur som skulle skydda dem.
 
Serien bygger på en idé och manus från "Rådebank"-författaren Linn-Jeanethe Kyed och thrillerförfattaren John Kåre Råke ("Vågen", "Skalvet").
 
 
Tobias Santelmann ("Exit") spelar en av huvudrollerna som den karismatiske premiärministern Grieg Amund Heyerdahl. Han är ansvarig för att ha övertygat den norska befolkningen om att isolera sig från omvärlden tio år tidigare, ett val som kommer att visa sig bli ödesdigert.
 
– Jag tror att i den situation som världen befinner sig i idag så är Fästningen obehagligt aktuell. Min karaktär, statsminister Heyerdahl, är en man med en tydlig vision för Norge, en ledare som tror på sina idéer även när landet är mitt i en enorm kris, säger Tobias Santelmann i ett pressmeddelande.
 
 
I centrum av berättelsen hittar vi också forskaren Esther Winter, spelad av Selome Emnetu ("I död och lust"). Som ansvarig för landets livsmedelsförsörjning är hon den första som misstänker att något är allvarligt fel.
 
Fler skådespelarnamn kommer att avslöjas under året, men redan nu står det klart att den brittiske skådespelaren Russell Tovey ("Years and Years") har en central roll i "Fästningen". Han spelar en brittisk flykting som desperat försöker ta sig till Norge.
 
 
Inspelningarna pågår just nu i Bergen och "Fästningen" beräknas att visas på Viaplay under 2023.
| 5 maj 2022 13:00 |