Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 november 2012 | 17:01

Fares Fares i dansk deckare

Delsjön i Göteborg var platsen när skådespelarna Fares Fares, Nikolaj Lie Kaas och regissören Mikkel Nørgaard spelade in scener ur Avdelning Q:s kriminalarbete.

Den skandinaviska deckarboomen fortsätter i bokform och på bio. "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler Olsen är just nu under inspelning.

Regissören Mikkel Nørgaard är på plats i ett novembersoligt och krispigt Delsjön, göteborgarnas stora rekreationsområde. För svenska tittare är han mest känd som regissör av TV-serierna "Borgen" och "Anna Pihl", men danskarna har skrattat åt över 60 avsnitt av "Klovn" (som han också gjort som långfilm) och belönat honom med publikens Robert (motsvarigheten till vår Guldbagge).

Vad är det som är så lockande med Avdelning Q?

- Det är ovanligt att deckare görs till film i Danmark, de har nästan alltid annars gjorts för TV. Sedan vill jag framhålla karaktärerna. Carl Mørck är en intressant figur, en riktigt skarp hjärna som är satt på undantag för att han är svår att samarbeta med. Han får i uppdrag att leda Avdelning Q tillsammans med sin nye kollega Assad (Fares Fares) och kartlägga en rad ouppklarade fall. Samspelet dem emellan och hela historien är spännande, säger Mikkel Nørgaard.

Jussi Adler Olsens deckarserie om Avdelning Q med den oortodoxe och desillusionerade kriminalinspektören Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) har hittills sålt i sex miljoner exemplar. Riktigt bra har den gått i Danmark (1,25 miljoner ex) och Tyskland. I Sverige är fyra delar utgivna. Det är också meningen att det ska bli fyra filmer, där "Kvinnan i rummet" (eller som den heter på danska "Kvinden i buret") får premiär hösten 2013. Därefter kommer det en film om året om allt går i lås, skriver Film i Väst i ett pressmeddelande.

Manus har skrivits av Nikolaj Arcel, som bland annat skrev manus till Danmarks Oscarsbidrag "A Royal Affair" samt "Män som hatar kvinnor".

| 8 november 2012 17:01 |