KRÖNIKA

Skribent

Andreas Samuelson

14 februari 2021 | 16:00

”Får man inte säga nånting i jävla Hollywood längre?”

”Cancel culture” slår till igen – Disney sparkar skådespelaren Gina Carano efter ett Twitter-inlägg. Beslutet har fått mycket kritik och belyser återigen frågan var gränsen går mellan yttrandefrihet och konsekvens.
De senaste årens allt hetare politiska klimat, inte minst i USA, har i kombination med sociala mediers avklädda plattform bidragit till att allt fler skådespelare och kändisar fått uppleva professionella konsekvenser av provokativa uttalanden. Senaste tillskottet är Gina Carano som sparkades från TV-serien ”The Mandalorian” efter att ha jämfört judars utsatthet under andra världskriget med republikaner.
 
Många, såväl fans som konservativa, rasar och påpekar Disneys dubbelmoral då studiojätten exempelvis behållit Caranos motspelare Pedro Pascal trots kontroversiella Twitter-inlägg och dessutom filmat ”Mulan” i kommunistiska Kina. Det är dock inte första – och troligen inte sista - gången som Disney gör sig av med någon på grund av blunders online. James Gunn avskedades från ”Guardians of the Galaxy 3” efter att gamla Twitter-inlägg grävdes upp. Han fick dock jobbet tillbaka när Disney backade från sitt beslut.
 
I Caranos fall handlar det om en serie av provokativa inlägg och jämförelsen mellan judar i nazisttyskland och republikaner blev droppen som fick bägaren att rinna över. Temat är inte så underligt nog ett känsligt sådan. Det fick exempelvis Megan Fox erfara när Steven Spielberg sparkade henne från ”Transformers”-serien efter att hon jämfört Michael Bay med Hitler. Men var det rätt eller fel att avskeda Carano på grund av uttalanden i sociala medier? Har ”cancel culture” gått för långt?
 
Det man får tänka på är att filmbranschen, speciellt i Hollywood och Disneys korridorer, är att ett skådespelarjobb ofta innebär mer än att bara agera. Ett affischnamn representerar såväl produktionen som studion bakom den och ansvaret för vad du gör och säger offentligt blir så pass mycket större. Speciellt när du är en känd person med miljoner följare så blir kan det bli rejäla konsekvenser av vad du skriver. När din smutstvätt vädras tillåts omvärlden reagera med åsikter, inklusive dina arbetsgivare.
 
Men det kan också vara farligt att det är så enkelt att sparka någon på grund av något så simpelt som ett Twitter-inlägg. Saker kan missförstås, blåsas upp eller läsas utan kontext. Lögner sprids ofta. Att förlora ett jobb är för de flesta allvarligt, speciellt när det händer i offentlighetens namn.
 
Är yttrandefriheten hotad? Får man inte säga någonting längre utan att ens yrkesliv hotas? Konservativa beskyller woke-kulturen men bojkott fungerar åt båda hållen. Komikern Kathy Griffins karriär raserades på grund av ett vågat Trump-skämt och nyligen var det många republikaner som bestämt skulle sluta se Dwayne Johnson-filmer när han ”kom ut” som demokrat. Och nu bojkottar många Disney för deras beslut att sparka Carano. Bojkott av en bojkott – det blir nästan en komiskt ond cirkel som aldrig tar slut.
 
”Cancel culture” är problematiskt men är troligen här för att stanna. Kändisar bör nog fortsätta att vara försiktiga med vad de säger och skriver om de vill behålla jobben. Det finns lättkränkta ”snöflingor” i alla lag och vill man sälja en film eller serie så ser man till att vara de flesta till lags. Sen gör ett företag som de vill och att arbetsförhållanden ofta är orättvisa är inget nytt. Fråga vem som helst som jobbat i serviceindustrin – vare sig du jobbar på en snabbmatsrestaurang eller i en Disney-produktion så kommer dina chefer ha åsikter om ditt beteende.
| 14 februari 2021 16:00 |