OSCARS 2016

Skribent

Alexander Dunerfors

24 augusti 2015 | 08:35

Experterna: Nu får DiCaprio sin första Oscar

När Oscarsexperterna tippar 2016 års gala finns en tydlig favorit.
Med över ett halvår kvar till Oscarsgalan 2016 kan man tycka att det är alldeles för tidigt att spekulera i galans vinnare. Men, det är alltid kul att tippa och gissa, och om några har koll på det där så är det GoldDerby. Sajten som samlar tippningar från såväl kända filmskribenter som inbitna Oscarsfans har redan en plan för var nästa års statyetter kan hamna. 

Vilken blir årets ”Birdman” som krossar alla konkurrenter? Finns det ens någon som kan konkurrera med Cate Blanchett om Bästa kvinnliga huvudroll? Och är det inte äntligen dags för DiCaprio att plocka hem en Oscar? Vi tittar närmare på årets första tippningar.

Bästa film: ”The Revenant”


Alejandro González Iñárritu vann 4 Oscars av 9 möjliga med ”The Birdman” i våras. Enligt alla experter kommer han tillbaka för mer med sitt hämnddrama ”The Revenant”. 

Utmanar gör Steven Spielbergs ”Spionernas bro”, David O. Russells ”Joy”, Quentin Tarantinos ”The Hateful Eight” och Danny Boyles ”Steve Jobs”. Dramafilmerna ”Carol” och ”The Danish Girl” är inte heller helt otippade i den här kategorin. Animerade ”Insidan ut” kan göra som ”Toy Story 3” och bli nominerad till Bästa film. Men de som tippat på ”Mad Max: Fury Road” lär nog bli besvikna.

Bästa regi: Alejandro González Iñárritu, ”The Revenant”


Låga odds på mexikanaren som tog hem sin första Oscar i år för ”Birdman”. Kanske är det en tråkigt säker tippning. David O. Russell, Oscarsveteran efter filmer som ”American Hustle” och ”Silver Linings Playbook”, är den starkaste utmanaren med sitt nya drama ”Joy”.

Herrarna ovan kan få sällskap av Tarantino, Spielberg, Boyle och Todd Haynes, vars ”Carol” inte lär gå obemärkt förbi i galatider. Återigen är det några rackare som propagerar för George Millers ”Mad Max: Fury Road”, men oddsen talar emot att han tar sig in bland de 5 nominerade. 

Om en kvinnlig regissör ska få en chans i år, så håll tummarna för Sarah Gavron (”Suffragette”) eller Angelina Jolie (”By The Sea”). 

Bästa manliga skådespelare: Leonardo DiCaprio, ”The Revenant”


Det är inte roligt längre: Efter mer än 20 år av uppmärksammade filmroller står Leonardo DiCaprio fortfarande utan Oscar. Kanske är det bara önsketänkande, men många tippar att han får sin femte nominering i år - och vinner. 

Årets vinnare Eddie Redmayne har också ny chans med könsbytedramat ”The Danish Girl”. Michael Fassbenders huvudroll i ”Steve Jobs” ger honom en god chans i tävlingen. Michael Caine (”Youth”) och Johnny Depp (”Black Mass”) avrundar topp 5, när experterna får säga sitt. Frågan är om vi ska räkna bort veteranerna Ian McKellen (”Mr. Holmes”) och Tom Hanks (”Spionernas bro”) så lätt.

Bästa kvinnliga skådespelare: Cate Blanchett, ”Carol”


I Cannes gick Guldpalmen överraskande nog till motspelerskan Rooney Mara. Men Oscarsgalan spås bli Cate Blanchetts stora kväll, när hon kniper sin tredje Oscar för lesbiska dramat ”Carol”.

Om inte Jennifer Lawrence gör bort sig fullständigt i ”Joy” lär hon få sin fjärde nominering, och tippas också ligga bra till för en vinst. Carey Mulligans huvudroll i ”Suffragette” och Lily Tomlins ”Grandma” kan ge båda en välförtjänt andra nominering. Längre ner på listan kommer årets vinnare Julianne Moore, aktuell med dramat ”Freeheld”. 

Värt att nämna är att Alicia Vikander kan sprida Oscarsglans i år. Skådespelerskan nämns som en kandidat för Bästa kvinnliga huvudroll i ”Testament of Youth”, men tippas ligga ännu bättre till för sin biroll i ”The Danish Girl”. I kategorin Bästa kvinnliga biroll står det mellan henne, Rooney Mara (”Carol”) och Jennifer Jason Leigh (”The Hateful Eight”), när experterna på GoldDerby spekulerar.

Inte förrän i november och december brukar de tyngsta Oscarsfilmerna släppas på bio. Många av ovan nämnda titlar har alltså inte en kotte sett ännu, så mycket kan hända innan Oscarsgalans nomineringar presenteras den 14 januari 2016. 

Själv hoppas jag på att en otippad underdog kommer och skakar om rejält. För visst vore det trist om galans stora vinnare går att förutse ett halvår i förväg?
| 24 augusti 2015 08:35 |