Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 september 2023 | 19:00

"Exorcisten" återvänder - originalet tillbaka på bio

I år firar "Exorcisten" 50 år och en ny uppföljare är på gång. För att fira visas första filmen på bio igen.
Det är närmare bestämt “Exorcisten - Director’s Cut” som för en kväll visas på ett urval av Filmstadens biografer. Bara några dagar senare har årets uppföljare, “The Exorcist: Believer”, biopremiär.

Believer sällar sig till den nya trenden att ignorera tidigare uppföljare och är en direkt fortsättning på 1973 år original. Det är första delen i en planerad trilogi och görs av David Gordon Green, som senast använde sig av samma upplägg med den ungefär lika klassiska “Halloween” från 1978.

När det gäller första "Exorcisten" är Director’s Cut är en sanning med viss modifikation, då manusförfattaren och producenten William Peter Blatty var den som låg bakom ändringarna. Men Writer’s eller Producer’s Cut låter väl inte lika elegant. Dessutom godkände William Friedkin ändringarna, åtminstone vid ett senare tillfälle.

Samma version visades på svenska biografer för 20 år sedan, i samband med filmens 30-årsjubileum. Jag var 25 år och hyfsat vuxen men minns fortfarande hur rädd jag var när jag kom ut från biografen och behövde promenera genom centrala Växjö i kvällsmörkret. Den ökända spindelgångarscenen är inte att leka med.
 
 
"Exorcisten - Director’s Cut" visas på en handfull biografer tisdagen den 3 oktober, och "The Exorcist: Believer" har premiär den 6 oktober.
| 14 september 2023 19:00 |