SIFF 2023

Skribent

MovieZine

14 november 2023 | 09:15

Ethan Hawke vill rädda Stockholms-biograf från att läggas ned

Stockholms filmfestival startar kampanj för att rädda biograf Skandia med Ethan och Maya Hawke.
Anrika biografen Skandia på Drottninggatan i Stockholm läggs ner vid årsskiftet. Nu startar Stockholms filmfestival en crowdfunding-kampanj för att rädda biografen. Först ut med att stödja projektet är skådespelarna Ethan och Maya Hawke.
 
"Biograf Skandia som nyss fyllde 100 år riskerar nu att stängas för gott. Stockholms filmfestival, som visat film i den vackra 20-talssalongen i över 30 år, vill inte låta detta hända. Vi vill hålla Skandia öppen som en självklar mötesplats för stadens filmälskare", skriver filmfestivalen i ett pressmeddelande.
 
Hollywoodstjärnorna Ethan och Maya Hawke, tillsammans med Stellan Skarsgård samt många andra inom filmbranschen, stödjer kampanjen för att rädda en av världens mest historiska biografer.
 
Foto: Joar Vestergren/Stockholms filmfestival
 

Fakta om biograf Skandia - 100 år av filmupplevelser

 
Hösten 1923 stod den världsberömda biografen på Drottninggatan klar kreativt inredd av Sveriges mest framstående arkitekt genom tiderna, Gunnar Asplund. Parallellt med Skandia arbetade Asplund då med det blivande världsarvet Skogskyrkogården samt Stockholms Stadsbibliotek.
 
Stockholms filmfestival har i många år hålls sina galapremiärer i Skandias tempelliknande foajéer. Under åren har filmpersonligheter som Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola, Uma Thurman, David Lynch, Willem Dafoe, Wong Kar-wai, Susan Sarandon, Lauren Bacall, Ethan Hawke med flera mottagit filmpriser och visat sina filmer på Skandia.
 
"Vi ser det som en självklarhet att Biograf Skandia ska få förbli ett filmens tempel i Stockholms innerstad. Biografen byggdes när filmen ännu var en ung konstform och vi vill att även framtidens filmälskare, filmskapare och framförallt publiken ska få kunna ta del av stora filmupplevelser här i hjärtat av Stockholm" kommenterar festivalen.
 
Large a84ba7cac7fe0d84358f72041696b2b3 skandia
| 14 november 2023 09:15 |