Film

Skribent

MovieZine

11 oktober 2023 | 11:35

Ethan Hawke tar emot pris på Stockholms filmfestival

Skådespelaren och regissören besöker Sverige den 10 november för att visa upp nya filmen "Wildcat".
Ethan Hawkes resa på vita duken började redan som tonåring på 1980-talet med hans genombrott i filmen "Döda poeters sällskap" (1989), där han spelade mot Robin William och fångade publikens hjärtan. Några av hans mest minnesvärda filmer inkluderar generation X-dramat "Reality Bites" (1994) och den intensiva polisfilmen "Training Day" (2001) där hans imponerande prestation gav honom en Oscarsnominering.
 
Nu är han aktuell med filmen "Wildcat" som premiärvisas på Stockholms filmfestival i november. I samband med det tilldelas Hawke priset Stockholm Achievement Award 2023 och medverkar i ett Face2Face-samtal med publiken.
 
Motiveringen lyder: "Stockholm Achievement Award 2023 tilldelas en mångfacetterad skådespelare och filmskapare vars ikoniska rollprestationer och ojämförliga karisma alltid går rakt genom bioduken. Hans imponerande filmkarriär som sträcker sig snart 40 år tillbaka i tiden har präglats av nyfikenheten, glimten i ögat och den smittsamma aptiten på livet som kommit att bli hans signum. Från sin registol följer Austinsonen troget sin inre kompass med passionsdrivna, lyriska filmer som med både skärpa och empati ramar in snåriga livsbanor. Det är med stor glädje vi presenterar Stockholm Achievement Award 2023 till Ethan Hawke."
 
Maya Hawke i filmen "Wildcat".
 
"Wildcat" i regi av Hawke följer den unga författaren Flannery O'Connor, som föddes 1925 och levde på den vita sidan av den segregerade södern. "Wildcat" ger en komplex bild, av en komplicerad författare och filmen utforskar hennes inre konflikter som begåvad kvinna i en mansdominerad värld. Rollen spelas av Ethans och Uma Thurmans dotter Maya Hawke, känd från "Stranger Things".
| 11 oktober 2023 11:35 |