Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 oktober 2021 | 08:45

En storstrejk kan drabba Hollywood på måndag

Hollywoods filmarbetare är trötta, hungriga och kräver respekt.
En storstrejk kan slå till mot filmbranschen redan nästa vecka. Filmarbetarnas fackorganisationer har ställt krav på Hollywoods stora studios på bland annat säkrare arbetsförhållanden och lediga helger.

Hotet om strejk har bubblat under ytan de senaste veckorna, men dialogen mellan fackorganisationen IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees) och filmproducenternas förening AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) har än så länge inte gett önskade resultat.

Hollywood Reporter skriver att 60.000 filmarbetare är redo att gå ut i strejk måndagen den 18 oktober, om ingen överenskommelse har nåtts innan dess. En strejk kan få ännu större konsekvenser än manusförfattarstrejken i Hollywood år 2007-2008, och stänga ner film- och tv-produktioner över hela USA. Ett stort bakslag för filmindustrin, som fortfarande återhämtar sig efter pandemin.
 
 

Långa inspelningar utan mat och vila

 
Bland medlemmar i IATSE ingår filmfotografer, klippare, scenografer, ljudtekniker, kostymer, lagerarbetare, makeupartister och många andra yrken som en filminspelning inte klarar sig utan.

Corona-pandemin tvingade många filminspelningar till att ändra om sina scheman för att kunna filma så säkert och effektivt som möjligt. Men man fokuserade på att göra det bekvämt för skådespelarna, skriver Variety, vilket samtidigt drabbade kamerateam och många andra bakom kulisserna. Filmarbetare fick jobba långa pass utan paus. Obekväma arbetstider och långa dagar utan mat - det är liknande situationer som har eldat på ilskan hos IATSE.
 
 

Kräver bättre arbetstimmar och skäliga löner

 
Kravet är att producenter anpassar arbetstimmar och arbetsförhållanden för att bättre respektera Hollywoods filmarbetare. Vilopauser, lediga helger och skäliga löner är några av punkterna som står på spel när förhandlingarna fortsätter fram till måndag.
 
IATSE:s ordförande Matthew Loeb säger till Deadline att "våra medlemmar förtjänar att få sina grundbehov tillfredsställda nu."

AMTPT svarar att "det är hela fem dagar kvar för att nå en överenskommelse, och studios fortsätter att förhandla om ett nytt kontrakt som får industrin att fortsätta rulla.
| 14 oktober 2021 08:45 |