VIDEO

Skribent

Alexander Kardelo

27 juni 2017 | 12:00

En populär teori fyller i luckorna i ”Toy Story”

Var kommer Woody ifrån, och vem var Andys pappa? Den här videon försöker besvara några av fansens frågor - men Pixar-regissören kallar allt för bluff.
Pixars älskade klassiker ”Toy Story” har nu mer än tjugo år på nacken, men omges fortfarande av vissa obesvarade frågor och logiska luckor. Och där det finns frågor och luckor, finns det såklart fans villiga täppa igen dem med mer eller mindre utarbetade teorier.

Youtube-snubben nedan har pratat med leksaksdesignern Mike Mozart, som arbetade som konsult på första ”Toy Story” år 1995, och möjligen kan besvara några av fansens stora frågor.

Varför minns inte Woody något ur sitt förflutna? Och varför är Andys pappa inte med i bilden? Hör själv vad som hände innan filmerna:
 
 
Om 17 minuter Pixar-teorier blev för svårsmält för dig, har io9 summerat den tragiska berättelsen om Andys pappa. Snyftvarning!
 
- Teorin säger att Andys pappa (som också hette Andy) vann trädockan Woody i en tävling. Dockan massproducerades aldrig, eftersom tv-programmet den byggde på hann läggas ner. Därför är Woody den ende i sitt slag (och mycket värdefull).

- Namnet ”Andy” på Woodys fot syftar alltså på pappa Andy Sr. Namnet på Buzz fot är skrivet med en annan handstil.

- Enligt den sorgliga bakgrundsberättelsen drabbades Andy Sr. av polio som liten. De flesta av hans leksaker brändes, för hans säkerhet. De som han lyckades gömma undan i en låda var Woody, Slinky och Mr. Potato Head.

- Andy Sr. återhämtade sig, gifte sig och fick sonen Andy. Men, föräldrar i animerade filmer har ju en tendens att råka illa ut... Andy Sr drabbades sedan av Post-Polio Syndrome och de flyttade till Andys farföräldrars hus. Alla foton på väggarna ska alltså föreställa pappa Andy som barn, säger teorin.

- Strax innan Andy Sr. dör, ber han sin son om att hämta ner en låda från vinden… lådan där Woody och de andra leksakerna bor. 
 
En fascinerande liten historia, som i sig skulle kunna bli en riktigt gråtfylld Pixar-film. 
 
Mozart ska ha hört all snaskig bakgrundsfakta av Joe Ranft, som skrev originalberättelsen till "Toy Story". Denne har troligen tänkt ut allting för eget nöjes skull, för Pixar vill tyvärr inte stå bakom hans historia. "Toy Story"-filmernas manusförfattare Andrew Stanton gick snabbt ut och kallade storyn en bluff:
 
 
Med en "Toy Story 4" på väg kanske några av frågorna kan besvaras där istället.
 
Vad tycker ni själva om teorin, låter det vettigt? Kommentera nedan.
| 27 juni 2017 12:00 |