Skribent

Alexander Dunerfors

17 januari 2013 | 19:01

"En man som heter Ove" filmas

Produktionsbolaget Tre Vänner bjöd på gott kaffe och knep filmrättigheterna till Fredrik Backmans omtalade debutroman.

I boken möter vi Ove, 59 år. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. När sen den höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp.

- Historien har lika delar kärlek, kämparanda, sorg, oväntad vänskap och hjälteinsatser i sig och känns som klippt och skuren för vita duken, säger Annica Bellander, producent för Tre Vänner.

- Under våra möten har de slagit mig som lika kompetenta som ödmjuka och jag lämnar utan oro Ove hos Tre Vänner. Efter att ha besökt deras kontor vet jag även att de gör ordentligt kaffe. Jag ska förstås inte säga att det var helt och hållet avgörande för mitt beslut, men Ove hade blivit sjukt förbannad om jag lämnade honom hos någon som inte kan göra ordentligt kaffe, säger Fredrik Backman.

"En man som heter Ove" har legat på topplistorna sedan den kom ut i september och är uttagen till bokbloggarnas litteraturpris 2012 som avgörs den 31 januari.

| 17 januari 2013 19:01 |