Film

Skribent

Alexander Dunerfors

25 januari 2013 | 19:30

"En high school-komedi på svenska"

Inspirerat av skruvade amerikanska komedier som "Baksmällan" och "Supersugen" kommer snart "Studentfesten (Fy fan vad vi är bra!)" i regi av Simon Sandquist. Vi tar pulsen på huvudrollerna.

Skådespelarna Henrik Lundström ("Ondskan"), Filip Berg ("Hip hip hora") och Stasse Soulis ("Prinsessa") har fått sin beskärda del av svensk film i skolmiljö. Nu ska de spela killarna som är lite för gamla för att supa loss på studentskivor... men de gör det ändå.

MovieZine ställde frågan - är det så att vi äntligen får se en riktig svensk tonårskomedi?

Anastasios Soulis: Ja, en high school-college-tonårskomedi på svenska, för första gången.

Filip Berg: Varför man hela tiden vill droppa in ordet "high school" är för att det finns en påtaglig skillnad mot hur man uppfattar en amerikansk high school-film mot en svensk komedi. Tänket här är mer åt det amerikanska hållet. Ibland kan man göra en film som bara är rolig, som inte behöver ha någon moral i slutet.

Soulis: "Svensk gymnasiefilm" klingar inte lika hårt i allas öron, tror jag. Svensk "high school comedy" är nog roligare!

Vilka filmer har ni inspirerats av?

Berg: I början pratade vi mycket om referenspunkter till både "Baksmällan" och The Wedding Crashers". Men det går inte att härma såna filmer, man får ha det lite i bakskallen bara och sen göra något eget också.

Soulis: Jag vet inte hur du gjorde, Filip, men jag kollade mycket på komedier innan inspelningen drog igång, bara för att få upp stämningen. Sen på inspelningen var det ganska lätt att hålla humöret uppe med Henke och Filip i närheten. Det var tacksamt.

Berätta om karaktärerna ni spelar.

Soulis: Min karaktär heter Rasmus, han är en 22-23-årig snubbe som har det väldigt bra. Hans kära flickvän Klara tar studenten, och det är där filmen tar sin början. Men precis på morgonen ringer hon och väcker honom, och säger att hon vill göra slut. Det leder till att Filips och Henkes karaktärer ser sin chans att kombinera min sorg med deras speciella dag på året. En dag om året åker de runt på studentmottagningar, kraschar dem, krökar och har det trevligt. Så de tar med mig på det här stora äventyret.

Berg: Jag spelar en kille som heter Ian, som är i samma ålder som Stasses karaktär Rasmus. Vi är egentligen de som är bästa vänner från början, men jag är den här killen som alltid har drivit våran relation - det är mina idéer som är viktiga och jag är ganska bra på att peppa men jag kan också vara den som drar ner Rasmus i skiten. Jag har ett gott hjärta men är nog ganska egoistisk också. Jag behöver ha med Rasmus den här dagen för att själv ha roligt. Jag kan inte vara den här galna killen som ligger med brudar, om jag inte har en wingman.

Henrik Lundström: Jag spelar Franz, några år äldre än de här grabbarna. Jag lever ett ganska stelt radhusliv, är gift med en ganska hårdförande fru, och jag tycker det är roligt med sånt här. Vi har gjort det sen jag var 18, en gång om året är det kul att balla ur. Mina andra kompisar har nu börjat få barn, så jag går några generationer ner och får med mig de här grabbarna, och lever ut mitt unga liv genom dem. Jag blir lite som en mentor, kan man säga. Kommer och hämtar upp dem med en partybuss. Jag är lite mer av en gourmand, jag går på festerna för att dricka de dyraste vinerna och champagnerna, medan Ian är ute efter tjejerna och Rasmus är bara... miserabel.

Vilka hoppas ni ska se "Studentfesten"?

Lundström: Typ två miljoner människor. Sedan vilka de är, skiter vi i.

Berg: Jag tänkte under inspelningen att den här kommer mest rikta sig till ungdomar, men nu tror jag inte det alls. Det är snarare alla som har varit på en studentmottagning, och det måste vara majoriteten av svenska folket.

Soulis: Man kan tänka sig att det här är en smal film, för att den riktar sig till unga som fortfarande fattar hur det är. Men jag tycker att filmen innehåller så pass mycket roliga scener så att alla som har lite humor kan tycka att det är kul. Fokuset ligger just inte på hur en studentskiva går till, utan mer om skruvade karaktärer som hamnar i den miljön.

Nu när ni har lite erfarenhet av det hela: vad ska man försöka undvika på en studentfest?

Berg: Det jag tror att man ska se upp med att göra, det är nog exakt det som vi gör. Man ska inte göra så mycket väsen av sig. Om man ska komma in oinbjuden till en fest, då ska man nog hålla sig lite i skymundan, för att få vara kvar så länge. Men det har inte de här killarna förstått...

Soulis: Ja, men på något sätt lyckas de ändå smälta in. Det är mycket vita lögner.

Lundström: Den är till och med baserad på serien "Vita lögner", haha!

Berg: Mitt bästa tips är nog att gå på de studentskivor som man faktiskt är bjuden till.

Lundström: Nej, men det är väl inget kul?

"Studentfesten (Fy fan va vi är bra!)" har biopremiär den 19 april.

| 25 januari 2013 19:30 |