Film

Skribent

Jakob Åsell

25 december 2019 | 18:00

"En del av mitt hjärta"-skådisarna hoppas på en ny svensk musikal-våg

Vi har träffat skådespelarna bakom julens stora svenska biopremiär – "En del av mitt hjärta".
En del av Isabellas (Malin Åkerman) hjärta kommer alltid att slå för Simon (Christian Hillborg) i Edward Silléns nya musikal-komedi som har biopremiär på juldagen. "En del av mitt hjärta" är baserad på Tomas Ledins kända låtar och följer den 35-åriga karriärkvinnan Isabellas återkomst till småstaden där hon tvingas göra upp med bardomsvänner och gamla kärleksintressen.
 
MovieZines Jakob Åsell tog pulsen på några av filmens skådespelare inför biopremiären. Skådespelerskan Shima Niavarani förvånas över att det inte har gjorts fler musikal-filmer i Sverige med tanke på att det är ett så stort pop-land. Hon beskriver "En del av mitt hjärta" som ett lyckopiller till film som både är nostalgisk och samtida, där Tomas Ledins musik fungerar som det perfekta soundtracket till bilder av "den svenska folkhems-utopin".
 
– Det finns ett skimmer i Tomas Ledins låtar som handlar om kärlek och längtan, vilket även avspeglas i filmen. Det tycker jag är fint, säger Shima Niavarani.
 
 Johan Rheborg, som spelar Isabellas skäggtofs-prydda chef, menar att även de mer sönderspelade låtarna får ett nytt liv i filmen, ofta till komisk effekt. Rheborg uppskattade den värdefulla långa reptiden för skådespelarna, vilket är sällsynt i branschen. Själv hoppas han att filmen blir framgångsrik, vilket potentiellt kan bana vägen för en ny våg av svenska musikaler på bio.
  
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
(fr.vänster) Jonas Karlsson, Johan Ulveson, Shima Niavarani, Tomas Ledin, Malin Åkerman och regissören Edward af Sillén.
 
 I rollerna ser vi förutom Malin Åkerman – Jonas Karlsson, Johan Ulveson, Shima Niavarani, Per Andersson, Johan Rheborg och Marie Richardson. Alla skådespelare tar själva ton i musikalen – vilket inte skrämde Hollywoodstjärnan Malin Åkerman som varit sångare i ett rockband och sjungit ihop med Tom Cruise i "Rock of Ages". Att spela komedi på svenska däremot, var desto knepigare.
 
– Jag är egentligen inget musikal-fan. Så när jag först hörde om den här musikalen på svenska så blev jag osäker. Men manuset var så bra och vi hade bland annat "West Side Story" som referens, vilket är en av få musikaler som jag faktiskt gillar. Det finns ju en viss frihet i dans och musik, chansen att bara få släppa loss. Med svenskan är det precis det motsatta för mig, jag måste koncenterera mig med varje ord så att allt låter rätt. Att göra komedi på ett annat språk är också extra svårt på grund av timingen. Det vet alla som någon gång försökt dra ett skämt på ett annat språk, säger Åkerman.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Malin Åkerman filmdebuterar på svenska i "En del av mitt hjärta".
 
Filmen är regisserad av Edward Af Sillen, som erkänner att han själv har gått med spända axlar i ett år inför premiären. "En svensk, storslagen musikal-komedi med hundratals dansare hör inte till det vanliga, därför blir ju fallhöjden hög.", säger han. Sillén understryker samtidigt att publiken kanske kan behöva lite eskapism i dessa gråa vinteritder av Brexit- och Trump-nyheter. Att den varma och lekfulla "En del av mitt hjärta" kan ge publiken chansen att kliva in i en lite roligare och soligare värld.
 
 – Alla skådespelarna slängde sig verkligen in i projektet med en stor lust och glädje, då chansen att göra den här sortens film inte kommer ofta. Så glädjen var inga problem, säger Edward af Sillén.
 
Johan Rheborg och Shima Niavarani hoppas att filmen kan gå emot strömmen bland årets svenska biopremiärer och bli en film som folk faktiskt går och tittar på, såhär i elfte timmen av vad som varit ett bottenår för svensk film på bio. "En liten julklapp till Svenska Filminstitutet", säger Shima Niavarani och ler.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Christian Hillborg spelar Isabellas gamla flamma Simon i "En del av mitt hjärta"
 
– Det är verkligen en sån film som ska ses ihop med en publik. Det är en liten kaka.. eller en hel tårta!, säger Jonas Karlsson som spelar barndomsvän till Isabella i filmen.
 
– Man kallar väl sånna italienska julhelgsfilmer för "Panettone", tror jag. En sån där fluffig kaka. Fast "En del av mitt hjärta" har kanske lite mer innehåll och fler godsaker i sig, fyller Christian Hillborg i, som spelar Isabellas gamla kärleksintresse.
 
– Inte en spettekaka bara. Det tycker jag inte om, säger Jonas Karlsson.
 
"En del av mitt hjärta" har premiär på juldagen.
 
Lyssna även på vår intervju med Malin Åkerman i podden "i Hollywood".
 
Foto: Carl Andersson
| 25 december 2019 18:00 |