Film

Skribent

Saga Olsson

26 juli 2018 | 15:00

Sommaren är kort för inspelningen av "En del av mitt hjärta"

I dagarna har Thorskogs slott i Västerlanda, ungefär 4 mil utanför Göteborg fyllts med dansare, skådespelare och film-crew. Ett slott som sedan innan redan haft biroller i bland annat ”Stjärnorna på slottet” och nu är det dags igen. Bakom slottets grindar startade dag 36 av 50 på inspelningen av den romantiska musikalkomedin ”En del av mitt hjärta” som är helt baserad och inspirerad av Tomas Ledins låtar. MovieZine var på plats för att ta tempen på inspelningen och ta ett snabbt snack med Tomas Ledin, Malin Åkerman och Jonas Karlsson.
Utanför slottets portar står skylten ”Idag är slottet abonnerat. Vänligen respektera.” Men det är inte det enda som vittnar om att det just nu sker något väldigt speciellt på Thorskogs slott. Musiken dundrar genom den omkringliggande skogen och man kan höra takten skrikas ut. En liten smygtitt över ett buskage avslöjar ett 50-tal dansare som övar och det är svårt att inte bli slagen av hur mäktig synen är.

Regissören Edward af Sillén beskriver dagen som inspelningens viktigaste dag, så nyfikenheten över vad det är som ska utspela sig i denna idylliska miljö är stor. Malin och Jonas tittar nervöst på varandra och det märks att de inte vill avslöja för mycket.

- Det är en kärleksscen, kan man säga. En förklaring till kärleken, säger Malin.
 
- Det är en scen som involverar väldigt många personer, flikar Jonas försiktigt in.

- Det är en tvådagars-scen, vi ska filma här idag och imorgon. Det har varit väldigt viktigt att vi har rätt väder och att allt sitter och ja, det är många procedurer som.., fortsätter Malin.

- Framförallt har den förberetts väldigt noggrant, den här scenen, avbryter Tomas.
 
 
Till slut råkar Jonas avslöja lite mer.
 
- Som de har haft ångest för den här dagen, detta är ju den stora scenen i stadsparken och det är ju hundratals människor som är med och allting ska klaffa, med kranar och åkningar, alla ska vara friska och att det helst inte ska spöregna!
 
Ja, hundratals. Under dagen hör jag att det är allt från 80 till 120 dansare involverade i filmen. Och när jag inser att det är dubbla den mängden jag såg bakom buskaget tidigare blir det uppenbart att man tar jobbet med att göra Sveriges första riktiga musikalfilm, på stort allvar.
 
Ett allvar man ser glimtar av från Edward under dagen. Medan ett gäng unga cheerleaders tränar på sin koreografi, står han och filmens koreograf Roine Söderlundh vid sidan av och diskuterar det visuella och när jag ser hur Edward stort gestikulerar hur han vill att det ska se ut, märker man att han är van att regissera storslagna musikproduktioner. Sedan vänder han sig om och ger tjejerna ett kort pepp-talk innan han rusar för att ta plats i regissör-stolen.
 
 
Pass på! Tystnad tagning! Kamera. Plötsligt hör vi Tomas Ledins låt ”Helt galen i dig” ljuda ur högtalarna och cheerleader-tjejerna befinner sig snabbt högt uppe i luften. Det tar några omtagningar innan det sitter perfekt, men så hörs orden ”Nu är jag nöjd!” från bakom kamerorna och det är dags att börja ordna inför dagens andra scen.

En scen där vi kommer se Shima Niavarani som spelar Molly och Christian Hillborg som spelar Simon. Ett par som kommer påverkas på ett eller annat sätt när hennes barndomsvän och hans ex, Isabella plötsligt dyker upp i den byn de alla växte upp i. I rollen som Lundins ”Sensuella Isabella” ser vi Malin Åkerman som denna sommaren lämnat sitt liv i Hollywood för att gestalta tjejen som lämnade byn för ett storstadsliv. Och trots att vi tidigare sett Malin i många roller, så är detta hennes allra första svenska. Jag slås redan efter bara någon minut efter jag träffat henne, att den amerikanska accenten är som bortblåst. När jag frågar om vilka utmaningar de har stött på under filminspelningen hittills, svarar Malin snabbt.

- Svenskan! Det är simpelt men svårt. I min vanliga svenska blir det mycket svengelska men det får jag ju tyvärr inte göra i filmen, så det har varit en intressant och kul utmaning att lära mig att uttrycka mig på rätt sätt. Att man inte låter för amerikansk, vi hade en del i filmen där jag skulle säga till min pappa någonting om en Hollywood-film och Gud vad vi jobbade på det! Jag är ju van att uttala Hollywood på amerikanska.

- Fast sjunger inte du så? säger Jonas och nickar mot Tomas.
 
Att de har spelat in musikal i 36 dagar märks tydligt när Jonas spontant börjar sjunga en snutt, för att komma fram till hur "Hollywood" uttalas i låten.
 
- Men jag fick inte säga det så! Det var så roligt, för alla skrattade och sa ”Det är så galet att vi sitter här och säger till dig hur du ska säga Hollywood”, säger Malin Åkerman.
 
 
Nu har den lilla dammen i slottets trädgård, fyllts med skådespelare i gula rodd-båtar. När Shima dyker upp i en lika gul klänning och ”Helt galen i dig” återigen hörs i högtalarna, möts vi av en bild som verkligen skriker magisk svensk sommar. ”Ro inte för hårt eller för fort!” skriker Edward ut till skådespelarna, men det är inte bara dem som måste regisseras idag. I dammen bor ett gäng ankor som alla dagen till ära, får vara statister. När de simmar ur bild springer det fram personer som haft brödsmulor nära till hands, för att muta tillbaka dem in i scenen.

Med tanke på Tomas Ledins diskografi, gick jag in med känslan av att det skulle ligga något nostalgiskt över filmen, men när vi nu får höra mer av låten, slår det mig att den nostalgiska känslan, som jag föreställt mig att filmen kommer ha, antagligen inte stämmer överens med verkligheten och Tomas är snabb med att bekräfta.

- Jag tror att det kommer kännas väldigt mycket nu, musiken är ju producerad så det låter modernt. Samtidigt som jag tycker att man har behållit DNA:t i låtarna, det är ju viktigt. Melodierna och harmonierna och så. Det är uppdaterat på ett… Det låter inte alls som Ledin!

- Det låter som Jonas låt och Malins låt och det är det som är häftigt, det känns väldigt nytt och fräscht måste jag säga, väldigt lite nostalgi och väldigt mycket nu!

När vi under omtagningarna får höra samma låtsnutt några gånger, så förstår jag vad han menar. Det vi hör är en uppdaterad musikal-version med extrem pop-vibe. Men samtidigt kan jag lova att även de mest inbitna fansen absolut kommer känna igen sina favoritlåtar.
 
 
Redan i orden ”romantisk musikalkomedi” kan vi utläsa att ”En del av mitt hjärta” kommer att bli en film som är definitionen av ”feel good” som gjord för att skapa en stund verklighetsflykt för tittaren och Tomas, Jonas och Malin instämmer.

- Lite vemod, finns det där också. Fast det skimrar om det, säger Tomas.

- Jag tror också att, eftersom det är musik som alla känner till så blir det ju extra känsla. Musik talar ju så mycket till folk. Det kan väcka minnen på ett annat sätt, än att bara titta på en film. Så jag tror att det kommer bli någonting som även är varmt och ömt, säger Malin.

- Längtan! Minnen! Också mycket glädje och energi! flikar Tomas in.

- Alltså, det svänger ju ganska bra, jag vill att folk ska bli dans...vad heter sådana där dansvisningar? Jag tänker att folk ska komma och dansa med, sådär som ”sing-a-long”! Du vet stående biovisningar, som de gjorde med "Rocky Horror Picture show", där alla sjöng med, säger Jonas entusiastiskt.
 
Tomas är lite skeptisk och upprepar orden ”Stående filmvisningar, där alla står och dansar med?” för sig själv. Själv tycker jag att det låter precis som det vi kommer behöva, en kall vinterdag under julen 2019 när ”En del av mitt hjärta” går upp på bio.
| 26 juli 2018 15:00 |