Skribent

MovieZine

3 juli 2014 | 16:00

En av 10 ljuger om sin favoritfilm

Handen på hjärtat nu: svarar du ärligt när någon frågar dig om din favoritfilm?
Enligt en ny undersökning vågar var tionde svensk inte stå för sin favoritfilm. Det är inte ovanligt att dra till med en Ingmar Bergman-film fast man egentligen älskar "Pretty Woman", när vänner och kollegor frågar.

SF Anytime har frågat tusen svenskar om deras filmvanor och noterar att fler än var tionde, 11 procent, ljuger om sin favoritfilm. Det är dessutom mycket vanligare bland unga: av de mellan 18 och 24 år har var fjärde någon gång dragit till med en annan titel än den de egentligen gillar.

Dem man främst ljuger för är närmaste vännerna och arbetskamrater. Orsaken? För att det känns om att man ”ska” ha vissa filmer som sina favoriter. Man kanske också vill imponera på omgivningen eller framstå som mer intellektuell. 

- En del tror säkert att deras egentliga favorit inte är fin nog eller bra nog när favoritfilmer kommer på tal. Man har förälskat sig i en romantisk komedi men kan inte förklara den speciella känslan för andra. Men vänd på siffrorna och vi ser att 9 av 10 vågar stå för sina favoriter. Det är skönt att se, kommenterar MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors.

- Som riktig filmnörd har man ofta många favoriter. Själv brukar jag oftast svara ”Terminator 2”, då det var filmen som väckte mitt filmintresse som liten. Ansedd som ett mästerverk av många, men visst har man noterat att det inte riktigt duger i andra kretsar. Kulturnissar höjer på ögonbrynen och hade väntat sig något äldre, djupare och i svartvitt.

Vågar ni stå för era favoritfilmer eller händer det att en lögn slipper igenom? Kommentera nedan.
| 3 juli 2014 16:00 |