Film

Skribent

Erik Augustin Palm

31 mars 2012 | 15:01

En amerikansk trettonårs-återträff

Det har snart gått tretton år sedan premiären av den ohämmat sexfixerade men varmhjärtade high school-filmen "American Pie". Efter att ha blivit kultförklarad och vidareutvecklad till en franchise med två uppföljare och fyra spin-off-filmer, får vi nu återse originalgänget i "American Pie: Reunion". MovieZine pratar sexskämt, fysisk humor och återföreningar med skådespelarna i Los Angeles.

Det är tydligt att det är ett sammansvetsat gäng som möter den internationella pressen på Four Seasons Hotel i Beverly Hills, trots att det nästan är ett decennium sedan de senast syntes ihop på vita duken.

"American Wedding" från 2003 var tänkt att bli den tredje och avslutande delen i American Pie-sagan och lanserades också som dess "fängslande klimax". Men snart därefter insåg man att det var möjligt att mjölka mer pengar från franchisen. Fyra spin off-filmer följde - "Band Camp" (2005), "The Naked Mile" (2006), "Beta House" (2007) och "The Book of Love" (2009) - där grundkonceptet med sexfixerade ungdomar består, men där den enda skådespelaren från originalet är Eugene Levy, som spelar huvudrollen Jim Levensteins klumpiga och torra, men alltid lika välmenande pappa.

Att se skådespelarna från den första filmen tillsammans igen i "American Pie: Reunion", skapar därför en sentimental och - med tanke på att det rör sig om en flabbig komedi där grova sexskämt står i fokus - ganska märklig äkthetskänsla.

Den känslan tycks de även dela själva. Chris Klein - som spelar svärmorsdrömmen Oz - kan inte nog beskriva sin entusiasm inför återföreningen, i dubbel bemärkelse:

- Det var fantastiskt att samlas igen med den här gruppen av människor, som man delar ett så speciellt band med. Att få komma tillbaka och utforska de här karaktärerna ett drygt decennium efter vi först spelade dem, är något väldigt speciellt som ingen av oss någonsin har upplevt tidigare. Och vi är alla tacksamma för att ha fått den chansen.

Har ni haft kontakt med varandra sedan "American Wedding"?

- Eftersom Hollywood faktiskt är en relativt liten stad har vi alla gått in och ut genom varandras liv, under franchisens gång och genom de personliga relationer som vi har utvecklat. Men det är detta, American Pie-filmerna, som binder oss samman.

"American Pie: Reunion" skildrar hur kompisgänget återvänder till East Great Falls för sin high school-återförening. Alla har vuxit upp - åtminstone åldersmässigt - men bär fortfarande på sina definierande karaktärsdrag. Seann William Scott, som spelar partydjuret Stifler, medger att det hade varit bättre om den nya filmen hade kommit exakt tio år efter den första, då återföreningar inte vanligtvis brukar ske tretton år efter man har tagit examen. Men att filmen blev av överhuvudtaget beror delvis på Scott:

- För tre år sedan pitchade jag idén om att göra en till American Pie-film baserad på ett high school-återföreningstema, till filmbolaget Universal. I den första filmen får vi se hur karaktärerna slutar skolan och ger sig ut i världen, medan de i den här kommer tillbaka till sin hemstad. Jag tror att Universal redan hade tänkt i samma banor och efter det försökte vi alla att få ihop filmen. Det hade såklart varit perfekt om filmen hade släppts tio år efter den första, men tyvärr tog det längre tid än så att göra den. Att det är en trettonårsåterförening har blivit något av ett skämt bland oss som medverkar.

Alla i American Pie-gänget har inte hanterat kändisskapet och möjligheterna som följde den första filmen, med samma framgång. Nyligen gick Chris Klein ut och berättade om hur han under flera år kämpade för att få bukt med sin alkoholism, medan Tara Reid - som spelar Vicky - hade en omskriven tillvaro av hårt festande under merparten av 00-talet. "American Pie: Reunion" är hennes första stora filmroll på länge och det märks att hon är tacksam, om än lite ovan, att vara tillbaka i rampljuset:

- Vi såg precis den nya filmen tillsammans, vilket var en väldigt nostalgisk upplevelse för mig. Jag blev så rörd av att se alla samlade, både som sig själva och som karaktärerna i filmen, samt av att tänka på hur våra liv har förändrats sen 1999. Och nu är vi tillbaka här.

Fick filmen dig att skratta?

- Ja, jag menar, hur kan man inte göra det? Den är så rolig och kemin mellan alla som är med i är helt magisk. Grabbgänget, paren och fader-son-relationen. Det finns något för alla.

Jason Biggs, som spelar Jim Levenstein, liksom Alyson Hannigan, som spelar hans skruvade, nymfliknande och flöjtspelande flickvän Michelle, tillhör de i American Pie-originalskaran som har hanterat sina karriärer mest stilfullt. Att deras rollfigurer ofta är raka motsatsen till stilfulla är dock en av anledningarna till att de älskar att spela dem igen. Biggs går här längre än någonsin förr genom att visa sin penis, klart och tydligt:

Stämmer det att du insisterade på att den scenen skulle vara med?

- Jag var väldigt exalterad över det och jag ser fram emot att människor över hela världen kommer att få se min penis. Jag hade funderat över vad som kunde vara det mest effektiva sättet att visa den för så många som möjligt, på så kort tid som möjligt. Ursprungligen var min plan att ligga med alla människor, så jag har gjort mitt bästa på den fronten. Nu är jag gift och försöker med det fortfarande. Nej, jag skämtar, såklart.

Är det lättare för dig idag att spela i scener som baseras på sexskämt?

- Ja, för mig har det blivit lättare, om inte annat för att ju mer man gör just det och märker att människor reagerar positivt och gillar dessa sexuella anspelningar, ju mer självsäker blir man när man gör det. Du frågar mig nu, efter fyra American Pie-filmer, så naturligtvis har jag självförtroendet hos någon som har prövat det några gånger.

För Alyson Hannigan, som vid intervjutillfället är höggravid med sitt andra barn, är det inte längre lika enkelt att ge sig i kast med scener som bygger på fysisk humor.

- Det var förmodligen lättare att göra det när jag var yngre, men bara för att det inte gjorde ont lika länge när man ramlade och slog sig. Man återhämtade sig på kortare tid. Men jag har helt klart större lust till att göra det idag, för jag älskar det så mycket.

Du var tydligen lite besviken på hur slätstruken din karaktär Michelle var i "American Wedding". Hur känner du den här gången?

- Jag tyckte om vad regissörerna Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg (som inte har regisserat någon tidigare American Pie-film, reds. anm), gjorde med henne i den här filmen. Det var nämligen inte solklart om hennes skruvade beteende bara var ett resultat av att hon var tonåring, med allt vad det innebär, eller om den sidan skulle finnas kvar i Michelle även som vuxen. Men Jon och Hayden fattade grejen helt och vi pratade om det mycket. Nu finns det delar av henne som påminner om den gamla Michelle, även om hon också är gift med Jim och har en tvåårig son. Man måste ju liksom växa och utvecklas som människa.

Hela gänget är tillbaka på biograferna i "American Pie: Reunion" den 4 april.

| 31 mars 2012 15:01 |