Film

Skribent

MovieZine

20 oktober 2015 | 11:05

Ellen Burstyn tilldelas Stockholm Achievement Award 2015

Möt henne på Stockholms filmfestival under en specialvisning av "Exorcisten".
Årets Stockholm Achievement Award går till den amerikanska skådespelerskan Ellen Burstyn. Hon besöker Stockholms internationella filmfestival i november för att ta emot den prestigefulla Bronshästen och möta publiken i ett exklusivt Face2Face.

Festivalens motivering lyder: En ikon inom samtida amerikansk film, en djärv skådespelerska med stor integritet som har givit liv åt banbrytande karaktärer. Hennes framträdanden har lämnat ett bestående intryck av en obeveklig kamp för självständighet och frihet. Hon har kämpat mot det patriarkala samhället i ”Alice bor inte här längre”, Satan i ”Exorcisten” och missbrukets destruktiva kraft i ”Requiem for a Dream”.

Ellen Burstyn är en aktiv förespråkare för lika villkor mellan män och kvinnor inom filmbranschen, och var den första kvinnliga ordförande i Actors’ Equity Association. Burstyn gjorde sin filmdebut i början av 60-talet med en roll i filmen ”Goodbye Charlie” (1964). Hon fick sitt stora genombrott som Lois Farrow i ”Den sista föreställningen” (1971). Därefter medverkade hon i ”Exorcisten” (1973), för vilken hon blev Oscars-nominerad, och vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Martin Scorseses ”Alice bor inte här längre” (1974). Hon har även arbetat tillsammans med Alain Resnais i ”Ödets hand”, och Darren Aronofsky i ”Requiem for a Dream” (2000) och ”The Fountain” (2006). 

Burstyn är fortsatt aktiv som skådespelerska och aktuell med roller i kritikerhyllade filmer som ”Interstellar” (2014). Bara i år har hon medverkat i åtta filmer och tv-serier.

Ellen Burstyn besöker filmfestivalen 10-13 november och kommer mingla på röda mattan under galapremiären. Publiken har möjlighet att möta Ellen Burstyn i ett exklusivt Face2Face följt av en visning av ”Exorcisten” under Horror Night Deluxe fredag 13 november 18.00 på Skandia.
| 20 oktober 2015 11:05 |