Serie

Skribent

Thomas Linnaeus

10 maj 2023 | 16:50

Egypten gör egen “Cleopatra” med ljus hy  - efter kritiken mot Netflix

Efter kritikstormen mot “African Queens: Cleopatra” väljer den egyptiska kanalen Al Wathaeqya att göra en egen dokumentär om den legendariska drottningen.
Människor runt om världen har rasat över den egyptiska drottningen Cleopatras hudfärg i kommande dokumentären “African Queens: Cleopatra”. Nu svarar den egyptiska kanalen Al Wathaeqya med att göra en helt egen dokumentär, skriver Variety.
 
Enligt kanalen kommer dokumentären att vara baserad på “högsta nivån av forskning och noggrannhet”. Här kommer Cleopatra att spelas av en “ljushyad” skådespelare som det statliga egyptiska antikvitetsrådet menar att hon hade.
 
Som svar på Netflix casting av Adele James, skrev rådet “statyer av drottning Cleopatra bekräftar att hon hade hellenistiska (grekiska) drag, kännetecknade av ljus hy, en utdragen näsa och tunna läppar”, på sitt Twitterkonto.
 
En annan arg egyptier råkar vara advokat och han har anmält streamingjätten. Han menar att Netflix bör blockeras i Egypten - något som fortfarande inte skett. I samband med att “African Queens: Cleopatra” började ifrågasättas, svarade dokumentärens regissör Tina Gharavi på kritiken. "Varför behöver Cleopatra vara vit för vissa människor?” frågade hon sig då.
 
Var ställer du dig i frågan om drottning Cleopatras hudfärg?
| 10 maj 2023 16:50 |