SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

24 oktober 2016 | 09:00

Eftersnack: "Westworld" fortsätter att imponera

I det fjärde avsnittet "Dissonance Theory" får vi följa tre karaktärer som inte vill spela enligt reglerna.
Alla, från ranchägarens dotter till den vilda banditen, har sina roller att spela i Westworld. Till och med gästerna spelar de roller som erbjuds dem. I veckans avsnitt får vi följa tre karaktärer som inte vill spela enligt reglerna.



William - mesig eller ädel?


Det börjar bli alltmer uppenbart att William är en motvillig besökare i parken. Han verkar mer eller mindre ha blivit släpad till parken av Logan, som är både hans blivande svåger och en chef på det företag William jobbar på.

De ger sig av på jakt efter Slim, en man/värd med ett pris på sitt huvud. Då Dolores vandrade in i deras läger i förra avsnittet, är även hon med på äventyret. William blir genast väldigt beskyddande. Detta irriterar Logan, som redan är irriterad som det är över att behöva följa med på ett äventyr som han anser som tråkigt. 

De lyckas tillfångata Slim. Sedan dödar Logan plötsligt prisjägaren/värden som tog med dem på äventyret. Slim är tydligen nyckeln till att hitta Alonso, som Logan beskriver som ”The best ride in the park”. När Logan vänder sin pistol mot Dolores, vänder William sin pistol mot Slim. Detta är det närmaste två gäster kan komma ett så kallat ”mexican standoff” (dödläge med pistoler) i Westworld. Kompromissen blir att både Dolores och Slim får leva.

Man skulle kunna se Logan som den erfarne gästen, som vet hur man får ut det mesta av parken, medan William är en nybörjare som behöver lite hjälp på traven. Men man skulle också kunna se det som att Logan är en så pass van besökare att han inte längre kan leva sig in i spelet. Williams förmåga att värdesätta Dolores liv kan ses som ett bevis på att han faktiskt vill spela spelet. 

Eller så skulle man kunna se det som att William inte vill spela spelet genom att värdesätta Dolores liv lika högt som han skulle värdesätta en människas liv.

Large 5bf2060aa2839b772b97add278c6247c 17m6yt5ukulboasw5a81nfw

Maeves jakt på sanningen


Maeve är bordellmamman i Sweetwater. Hennes uppgift är att förföra gäster och se till att de har det ”trevligt” med hennes flickor. Men Maeve ”fungerar” inte lika bra som hon en gång gjorde. Hon börjar minnas saker. Och detta leder henne till att göra det en värd aldrig ska göra; hon börjar ifrågasätta sin tillvaro.

Hon minns att hon blivit skjuten i magen, men hittar inget ärr. Under golvplankorna i sitt rum hittar hon ett antal teckningar av samma figur, som närmast kan beskrivas som en vålnad. Genom hastigt klippta flashbacks får vi se att hon minns att tekniker i vita skyddsdräkter kom och hämtade henne efter hon ”dött”.

När Hector rider in i stan (igen) för att råna kassaskåpet i bordellen, erbjuder Maeve att ge honom kombinationen om han hjälper henne. Först vill hon att han berättar vad han vet om vålnaden i teckningen. Hector beskriver figuren på teckningen som en ”Shade” (skugga). Han är en man som går mellan världar och som är skickad från helvetet för att bevaka världen. Detta kopplar tillbaka till vad programmerarna pratat om tidigare. Värdarna har blivit programmerade med konceptet av minnen och drömmar, så att de ska kunna tolka eventuella minnen av sådant som inte tillhör deras bakgrundshistorier. Således har alltså en myt om en ”skugga” som vandrar mellan världar uppstått.

Det verkar alltså dock som att Maeve inte längre köper den förklaringen. Hon vet att hon inte drömt om ”skuggan”. Hon vet också att hon inte är galen. I avsnittets sista minuter ber hon Hector skära henne i magen. När de hittar kulan från en av hennes tidigare ”dödar”, har hon ett konkret bevis på att hon inte är galen.



Mannen i svart – Mästare på ”spelet”


Mannen i Svart fortsätter sin mystiska resa. Den här gången letar han efter en orm som kan leda honom till nästa ledtråd till ”The Maze”. Vi vet inte vad han förväntar sig finna i denna ”Maze”, men vi kan anta att han spelar spelet i Westworld endast för att kunna nå en förbjuden eller i alla fall dold nivå av spelet. I detta avsnitt övertygar han oss om att han må vara trött på spelet i Westworld, men att han är en mästare på att spela det.

 Det visar sig att det inte är en faktisk orm Mannen i Svart letar efter, utan Armistice, en kvinna med en ormtatuering. Vi känner igen henne från första avsnittet, då hon var en av banditerna som deltog i Hectors första räd i Sweetwater. Mannen i Svart sluter ett avtal med henne. I utbyte mot att han hjälper Hector att rymma från det fängelse han sitter i, berättar hon historien om sin tatuering för honom. Det förvånar väl ingen när Mannen i Svart galant lyckas med rymningen med hjälp av två explosiva cigarrer.

Vad är Arnolds spel?


Förra veckan var två män, som knappt syntes i bild, i fokus. De heter Arnold och Wyatt. Arnold var en verklig person, som var doktor Fords kollega och som dog under mystiska omständigheter. Wyatt är en ny mytomspunnen karaktär, som sätter skräck i Westworlds befolkning. Han är en galen sektledare, vars män brutalt dödar och lemlästar alla i sin väg.

När Armistice undrar varför Mannen i Svart vill veta historien bakom hennes tatuering, berättar han om Arnold, som han beskriver som en av landets första bosättare. Han skapade en värld där allt är möjligt. Man kunde göra precis vad man ville, utom att dö. Sedan bröt Arnold sin egen regel och dog. 

Mannen i Svart tror att Arnold har en historia kvar att berätta. Denna historia har verkliga insatser. Och det är alltså denna historia Mannen i Svart letar efter. Vi kan anta att det är denna ”historia” som finns i mitten av ”The Maze”. Armistice berättar att hennes familj blev attackerad av män i masker med djävulshorn. Enda anledningen till att hon överlevde var att hennes mamma målade hennes hud med blod, så att männen skulle tro att hon var död. När Armistice blev äldre jagade hon rätt på männen och målade återigen sin hud med blod; hon använde deras blod som bläck till sin tatuering. Den enda hon inte hittat är den man vars blod ska användas för att färglägga ormens huvud. Hans namn är Wyatt.

I detta avsnitt kopplar man alltså samman Teddy, Armistice och Mannen i Svart till Fords skapelse, Wyatt, som sedan kopplas till Arnold, hela parkens skapare och tillbaka till Mannen i Svart och hans labyrint.

Den som säger att det var bättre förr har uppenbarligen inte sett de senare årens TV-serier. Detta är bara det fjärde avsnittet av denna serie och de har redan lyckats ge oss djuplodande berättelser, som har egna röda trådar, som här kopplas samman genom en Man i Svart. Kort sagt fortsätter ”Westworld” att imponera.

Se nya avsnitt av "Westworld" varje måndag på HBO Nordic.


Vad tyckte ni om veckans avsnitt? Tror ni Mannen i Svart kommer hitta Arnolds spel? Vad tror ni Arnolds spel är?
| 24 oktober 2016 09:00 |