SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

8 oktober 2016 | 09:00

Eftersnack: En ny gäst anländer till "Westworld"

Välkommen till skräckparken. Medan första avsnittet presenterade oss för världen i ”Westworld”, presenterar detta avsnitt oss för värdarnas mentala trauma och en ny gäst. Och ruggige Mannen i Svart går ett steg längre.
Första avsnittet presenterade oss för ett par av karaktärerna och satte tonen med en banditräd och en mycket ruggig Man i Svart. Berättelsen kanske inte rör sig framåt så mycket i detta avsnitt, men både presenterar nya karaktärer och fördjupar andra. För att inte tala om de skräckupplevelser vi bjuds på. Många gäster ser parken som en plats att uppfylla sina drömmar i. För värdarna utlovar dock varje dag nya dimensioner av lidande.Williams ankomst


I och med att ”Westworld” är en ny serie, hade det kanske varit enklast att ha en karaktär som besöker parken för första gången, som kan fungera som en sorts guide för oss, genom att få allt förklarat för sig. I första avsnittet fanns det ingen sådan karaktär. I andra avsnittet presenteras vi för William (Jimmie Simpson), som besöker parken för första gången. I och med att skaparna av serien är rätt så duktiga på att förse oss med information, behöver vi inget så simpelt som en guide.

Detta gör att William kan vara mer än bara ett verktyg för att förklara världen. Man får snabbt intrycket av att William är en reko kille. När en värd faller ner i leran på gatan i Sweetwater, hjälper han denne upp. När Dolores tappar sin konservburk, är William där för att plocka upp den och ge den till henne. Han gör detta trots att han vet att de han hjälper är värdar.

Hans status som en god person förstärks av hans väns närvaro. Hans vän, Logan (Ben Barnes), har varit i Westworld många gånger tidigare. Han är den värsta sortens gäst, som endast är i parken för att knulla och döda, verkar det som. När de två vännerna är på väg in till parken, kallar William honom för ett rövhål. Till detta svarar Logan att han bara är sig själv, vilket är poängen med parken. Jag kunde inte hålla med honom mer; han är ett rövhål. Det främsta beviset på detta kommer när värden som William hjälpte upp ur leran kommer fram till vännerna för att prata om en skattjakt när de äter middag. William, som är i parken för första gången, lyssnar intresserat på vad värden har att säga. Logan säger till värden att gå därifrån. När denne inte gör det, hugger Logan honom i handen med en kniv. Blodet sprutar, värden skriker och William ger Logan en förfärad blick. Logan verkar dock knappt berörd av konfrontation. Deras olika attityder gentemot värdarna är lika talande som att William bär en vit hatt medan Logan bär en svart.Maeves mardrömmar


Vi presenterades för värden Maeve (Thandie Newton) redan i första avsnittet. Hon är Sweetwaters bordellmamma, som är lika vass som hon är vacker. I detta avsnitt får vi stifta närmare bekantskap med henne.

Det är uppenbart att värdarna inte är själlösa robotar. De kanske var det en gång i tiden, men inte längre. Programmeraren Elsie Hughes (Shannon Woodward) sätter huvudet på spiken när hon säger att värdarna skulle vara ganska traumatiserade om de kom ihåg allt gästerna gjorde med dem. Saken är den att Maeve kommer ihåg. Vi får se hennes mardrömmar, där hennes familj blir attackerad av brutala indianer. I slutet av drömmen konfronteras hon av Mannen i Svart, som bara ler när hon försöker skjuta ihjäl honom.

Hennes största problem, ur programmerarnas synvinkel, är att hon inte lyckas förföra gästerna med sina repliker. Det är inte fel på replikerna i sig. Det är framförandet som är problemet. Två gånger framför hon replikerna och skrämmer iväg gästerna båda gångerna. Hon tas in för analys och reparation. Plötsligt vaknar hon. Hon ligger naken på ett operationsbord med två män grävandes i sin öppna mage. Hon flyr, förvirrad och rädd. Snart ser hon hur män i vita skyddskläder hanterar kroppar som om de inte vore mer än kött. Det är, kort sagt, ett mardrömsscenario, som endast avbryts av att de två männen hinner ikapp henne.

Snart är hon tillbaka i parken. Hon framför sina repliker än en gång. Den här gången fungerar de. Problemet verkar vara fixat. Eller kan det vara som så att värdarna har själar, som blir mer och mer ärrade för varje gång de våldtas, torteras och mördas?Mannen i Svarts sökande


Det är fel att säga att Mannen i Svart är min favoritkaraktär. För jag tycker ju inte om honom. Han är kall, sadistisk och skoningslös. Men han är sannerligen en av de intressantaste karaktärerna i serien. Främsta anledningen till detta är att han är så fruktansvärt driven. Medan programmerarna och värdarna försöker klara sig genom sina dagar så gott de kan, och de andra gästerna mest känns som bortskämda idiotiska barn i en alldeles för verklighetstrogen sandlåda, har Mannen i Svart ett syfte.

Exakt vad detta syfte är, är lite vagt definierat. Han letar efter den ”djupaste nivån” av spelet. För att finna denna, måste han först hitta ingången till ”The Maze”. Tydligen är banditen/värden Lawrence (Clifton Collins jr.) mannen som kan leda honom dit. Efter att Mannen i Svart dödat cirka ett halvdussin värdar som var i färd med att hänga Lawrence, ger de två sig av, Mannen i Svart till häst och Lawrence mer eller mindre släpad i repet som fortfarande hänger runt hans hals. Snart kommer de fram till en by där det visar sig att Lawrences fru och dotter bor. Mannen i Svart frågar Lawrence vart ingången till ”The Maze” är. Lawrence, som tror sig vara lite säkrare nu när han är på hemmaplan, svarar inte. Mannen i Svart dödar alla Lawrences kusiner, som kommer till dennes undsättning.

När alla banditer är döda, laddar Mannen i Svart sin revolver med två kulor och säger att det är upp till familjen att avgöra vad som händer med de två följande kulorna. Lawrence vädjar till honom; han vet inte vart ingången ligger. Efter Mannen i Svart avrättat Lawrences fru, får han sitt svar, men inte från Lawrence, utan från den lilla dottern.

Vi vet fortfarande väldigt lite om Mannen i Svart. I det här avsnittet får vi dock veta två saker. För det första tänker programmerarna inte sätta stopp för honom. När en av dem påpekar att Mannen i Svart redan dödat ett halvdussin värdar och är i färd att döda ett halvdussin till och undrar om han ska sakta ner honom, får han ett kort svar från sin chef; ”No, that gentleman gets whatever he wants.” För det andra gör Mannen i Svart det klart att han inte ämnar återvända från parken den här gången. Detta får oss, så klart, att än en gång ställa frågan: Vad FAN letar han efter?

Se nya avsnitt av "Westworld" varje måndag på HBO Nordic.


Vad tror ni han letar efter? Eller är ni mer intresserade av resan än av målet? Kommentera gärna nedan.
| 8 oktober 2016 09:00 |