EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

6 november 2020 | 22:00

Eftersnack: Totalt vansinne i veckans avsnitt av "The Mandalorian"

Med "Ant-Man"-regissören Peyton Reed vid rodret blir det ungefär lika knasigt som förväntat. Men på något sätt fungerar det.
Här är 28 tankar jag hade under veckans avsnitt, "The Passenger", som nu finns att streama på Disney+.
 
1. Den inledande sekvensen där några prisjägare gömmer ett rep under sanden för att spänna den när Mando kommer för nära för att bromsa så att han flyger av sin speeder känns som avsnittets western-blinkning. Har inte sett fruktansvärt många klassiska westerns, men det känns som att alla innehöll en snubblande häst. Här kommer dock inga djur till skada, vilket de definitivt gjorde i filmerna det här blinkade till.
 
Large 8506c50ff498878b1fd714e3c2d888a3 icv2500 comp 034975 vers000146 r709 still request 3d657f4b
 
2. Känns som att hela den här inledningen är gjort för att påminna publiken om att Baby Yoda kallas för Barnet i serien. Ni är även flera som har kommenterat detta under varenda artikel, men jag vägrar ändra mig, mest för orden Baby och Yoda bredvid varandra gör mig glad.
 
3. Barnet känns dessutom otydligt, särskilt i en värld där ett barn kan se ut bokstavligt talat hur som helst. De kunde åtminstone kalla den det gröna barnet eller nåt.
 
4. Det finns en bra dynamik i hur Mando varsamt lyfter upp Baby Yoda och hur han inte har några problem i att låta nåt rando falla mot sin död.
 
5. Det är noll procent förvånande att avsnittets regissör är Peyton Reed. Han är mest känd för ”Ant-Man,” och humorn känns igen. Att två prisjägare blir knockade av geväret, att en tredje faller mot sin död efter att ha snurrat runt med ett jetpack i några sekunder, Mandos lilla axelryckning, hur jetpacken faller över efter att ha landat. En annan viktig fakta om Reed är att han gjorde cheerleaderfilmen ”Bring It On” men sorgligt nog hittar jag inga referenser till det.
 
6. Avsnittet heter "The Passenger" vilket presenteras i stora bokstäver, så Ludwig Göranssons musik överröstas av Iggy Pop som spelas på högsta volym i min hjärna och det funkar oväntat bra i transportscener. We'll see the stars that shine so bright / The sky was made for us tonight… He rides and he rides… bara jag? Ok.
 
7. Jag tänkte att Mandos långa promenad skulle ge Boba tid att hinna ikapp honom, men ack nej. Sörjer fast jag inte borde varit så naiv att tro att de genast skulle ge mig vad jag vill ha.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
8. Som sagt, regissören bakom ”Ant-Man” står för avsnittet och Peli spelar mot en enorm myra. Vi ser vad du gjorde där, Reed. Sorgligt nog inga myrtrumsolon denna gång.
 
9. Den där myran verkar för övrigt bo på baren, då han tidigare siktades i avsnitt 5. Den heter Dr. (!) Mandibles och någon behöver förklara för mig vad myran är doktor i? Är han en läkare eller ingenjör eller filosof eller vad?!
 
10. Peli och Dr. Mandibles spelar kortspelet Sabacc. Han Solo och Lando Calrissians bjäbb om vem som egentligen äger Falken beror alltså på vem som egentligen vann en omgång Sabacc. Det är förstås framträdande i prequelen om Han Solo, och bakgrunden till det som förmodligen är hela franchisens mest sexuellt laddade scen.
 
11. En WED-15-77 droid som grillar Kraytdrakekött på en podracing-motor. Inte ens jag kan sammanfatta all kontext kring det där inom en rimlig tidsram.
 
12. Peli säger ”Jag är väl ingen rodian heller.” En rodian samma art som Greedo, han som definitivt inte sköt först när han hängde med Han Solo i den första filmen. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
13. Det här avsnittet är helknasigt. En förväxt groda med en lavalampsryggsäck som är hennes ägg som Baby Yoda vill äta (grodor verkar vara en delikatess). Jag lite älskar det här vansinnet.
 
14. “Frog lady” som hon kallas i eftertexterna spelas av skådespelerskan och stuntkvinnan Misty Rosas. Hon var även Kuiils kropp i den första säsongen, men inte heller denna gång får hon använda sin röst däremot, den levererar Dee Bradley Baker som återfinns i ”Clone Wars”-serien.
 
15. Baby Yoda har en liten hängmatta. Kommer som Funko Pop lagom till jul, förutsätter jag.
 
16. Två x-vingeskepp kommer ikapp Mando. De brukade tillhöra Rebellflottan och var det skepp Luke Skywalker använde när han inte var med gänget på Falken, men nu är de alltså inte längre rebeller utan Nya Republiken. Den ena piloten spelas av Dave Filoni som skrev och regisserade avsnitt 1 och 5 av ”The Mandalorian”, han har även skrivit, regisserat och gjort röster i en enorm mängd av Star Wars animerade serier.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
17. Jag har för mig att Mando inte känner till Jedis, men uttrycket ”Må kraften vara med er” känner han tydligen till. Intressant.
 
18. Damen, om de här äggen är det viktigaste du har kanske du skulle satt dem någonstans där du kan hålla dem under uppsikt. Eller åtminstone knutit fast dem.
 
19. Baby Yoda med Bentolåda. Kommer som Funko Pop lagom till jul, förutsätter jag.
 
20.   Resterna av droiden Zero från avsnitt 6 väcks till liv som en tolk. Rösten görs fortfarande av Richard Ayoade, mest känd från ”The IT Crowd”. Han och regissören känns som gjorde för varandra, jag kräver en Ayoade-cameo i ”Ant-Man 3.”
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
21. Jag vill tänka att Baby Yodas hypotetiska mamma gav honom den där rocken så att han hade något att växa i, vilket är varför han snubblar sig fram hela tiden. Men det är också ett lättare sätt att animera en figur och få en docka att se verkligare ut om en inte behöver tänka på underkroppen.
 
22. Jag får obehagliga ”Alien”-vibbar av alla de klumparna.
 
23. Mardrömsversionen av hattifnattar. Jag tror att de är Kryknaspindlar som syns i ”Star Wars: Rebels” fast de ser aningen mindre derp-iga ut här. Baserade på konceptkonst av Ralph McQuarrie till en spindelart tänkt att finnas på OG-Yodas planet Dagobah.
 
24. Dryckesregel för vilken Star Wars-grej du än ser: Töm glaset varje gång något som bor i en grotta försöker döda dig.
 
25.   Jag är inte ens rädd för spindlar, men sluta!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
26. När sugproppsmunnen suger mot rutan är det en blinkning till ”Rymdimperiet slår tillbaka”, då Han, Leia med flera befinner sig inne i en rymdsnigelDen här scenen.
 
27. Baby Yoda kan alltså använda sina krafter för att kalla till sig äggen men inte för att rädda alla från spindlar. Känns som att det är precis så här katter skulle bete sig om de fick övernaturliga krafter.
 
28. Jag får en skön ”jag får inte tillräckligt betalt för att hantera det här”-energi från x-vingepiloterna.
 
 
Sammanfattning:
 
Det här avsnittet kändes också som ett mellanavsnitt som inte kommer att påverka den röda tråden alls, men det gör mig ingenting för jag gillar stämningen.
 
Det kändes som de bästa bitarna från ”Ant-Man”-filmerna (föräldrarelation, lite slapstick, tokigheter, en enorm myra…) satta i en annan galax. Det borde inte fungera, men det gör det. Vi är tidigt i säsongen, vi kan unna oss ett avsnitt som bara är helknasigt som övergår i djupt obehag med spindelattack. Det är intressant att se Mando interagera lite med Nya Republiken, jag hoppas att det blir lite mer kontakt med dem framöver.

Jag borde förstått att de inte skulle ge mig Boba på direkten, men känner mig aningen blåst på konfekten ändå. Mando kommer behöva ta sig tillbaka till Tatooine förr eller senare, och då hoppas jag att vi förutom vad Boba har för sig även får veta vad den förväxta myran doktorerat i.

I nästa avsnitt får vi kanske till och med se några grodägg befruktas, om inte Baby Yoda ätit dem alla vid det laget. Framåt!
 
Nya avsnitt av "The Mandalorian" släpps varje fredag. Skaffa ditt abonnemang på disneyplus.com.
| 6 november 2020 22:00 |