Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

4 november 2020 | 19:35

Frågorna som "The Mandalorian" måste besvara i säsong 2

"The Mandalorian" är tillbaka igen! Moviezines Star Wars-expert om vad som kan tänkas komma i den nya säsongen, och vilka frågor som behöver besvaras.
Det första avsnittet på nya säsongen av "The Mandalorian" har hunnit släppas på Disney+ och det lovade gott inför den kommande säsongen. Mando är tillbaka på Tatooine på jakt efter "den andra mandaloriern", Moff Gideon bidar sin tid någonstans utanför rutan, och Baby Yoda är fortsatt bedårande. Men avsnittet gav upphov till fler frågor än det besvarade, så här är en sammanfattning av det vi behöver veta.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Varifrån kommer Baby Yoda (och OG Yoda)?

 
Yoda är en av de mest igenkännbara karaktärerna i Star Wars. Jag tror att många som aldrig sett någon av filmerna skulle känna igen honom om du visade en bild. Men vi vet inte ens vad hans art heter!
 
Yoda har på något sätt förblivit ett mysterium trots den vansinniga mängd ”Star Wars”-information som finns. På Star Wars Wookieepedia finns all information om allt som varit med i Star Wars. En gång var en Xenomorph från Alien med påskägg i en ruta i en serie så givetvis har den en sida, och en sida finns även för att Jar Jar Binks dansade en variant av ”Gangnam Style” kallad *djup suck* Gungan style. Men Yoda har på något sätt förblivit ett mysterium.
 
Nu är syftet att hitta Baby Yodas sort, så lite mer klarhet kan vi ju hoppas på, även om det inte skulle förvåna mig om de drar ut på det till nästa säsong bara för att retas. Vem vet, kanske får Baby Yoda till och med ett riktigt namn under resans gång.
 

Boba Fett

 
Slutet på den andra säsongens första avsnittet så gott som bekräftade att allas favoritprisjägare (sorry Mando) Boba Fett är tillbaka. Senast vi såg honom föll han under ovärdigt omständigheter ner för att bli uppäten av ett Sarlacc efter ett kort slagsmål med Luke och Han Solo (här är scenen) i ”Jedins återkomst”.
 
Eftersom Boba är en favorit bland fansen har förhoppningarna alltid funnits att han ska komma tillbaka, och efter många turer verkar dagen äntligen vara här. Så nu undrar vi förstås hur han inte befinner sig i ett rymdmonsters matsmältningssystem just nu, hur hans rustning kom på avvägar, och vad han har sysslat med på sistone. Och hur kommer hans möte med Mando bli?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Fler saker från de animerade "Star Wars"-serierna

 
En oväntad men uppskattad grej med The Mandalorian är hur mycket de använder från sina animerade serier (dock ännu inget från den tecknade 80-talsserierna ”Ewoks” eller ”Droids”, men hoppet är det sista som dör.)
 
För den som inte är bekant med serierna är ”Clone Wars” en 7 säsonger lång animerad serie (plus en film) som otippat nog utspelar sig efter spelfilmen ”Episod 2: Klonerna anfaller”, ”Rebels” utspelar sig precis innan ”Rogue One” och ”Stjärnornas krig,” medan ”Resistance” utspelar sig mellan episod 6 och 7. Men det verkar mest vara "Clone Wars" vi ska hålla ögonen på framöver.
 
”The Mandalorian” använder både en regissör, en manusförfattare, flera skådespelare och en artefakt som vi kommer till från serierna. Det verkar i skrivande stund inte vara bekräftat, men det går mycket rykten om att Rosario Dawson kommer spela fanfavoriten Ahsoka Tano från ”Clone Wars”-serien där hon är Anakins padawan (lärjunge, precis som Luke av Yodas och Obi-Wans padawan). Jag vill inte avslöja för mycket, men kan meddela att hon har träffat mandalorier förut.
 
Det ska bli intressant att se hur den nya säsongen fortsätter, om det kommer dyka upp fler karaktärer direkt därifrån, eller om de kommer fortsätta med små blinkningar till fansen.
 

Vad hände på Mandalore?

 
Att höra om mandeloriernas kultur och historia (mande-lore så att säga) var en väldigt intressant aspekt av säsong 1, och de var smarta nog att ge oss informationen i små bitar, så jag längtar fortfarande efter mer. Hur blev de skickliga krigarna besegrade? Och var gömmer sig de mandalorier vi såg i de första avsnitten?
 

En parad av sidekicks

 
Det verkar vara så Mando jobbar, sidekicks kommer och går, endast Baby Yoda består. Cara Dune kommer nog komma tillbaka, men först några randos skulle jag tro.
 

Vem är Moff Gideon?

 
Antagonisten som kom in på sluttampen i säsong 1 kommer nog kräva betydligt mer utrymme i säsong 2. Vi vet att Moff innebär en hög befattning inom Imperiet och att Gideon jobbade på dess säkerhetsbyrå. Han har inga problem att döda sina egna män om de irriterar honom, så vi får väl se vad han är villig att göra mot sina fienden som vi inte redan sett. Förutom mer information kring vem han är, vill jag veta vad hans plan är med Baby Yoda, om han hade något med Mandalores fall att göra och förstås…
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Darksabern!

 
Den koppling till ”Clone Wars” som är mest intressant är darksabern. I det sista avsnittet av ”The Mandalorian” såg vi Moff Gideon klättra ur sitt kraschade skepp med en darksaber i handen.
 
Darksabern är enkelt förklarat ett vapen som gjorts för att kunna duellera med jedikrigarnas ljussablar. Viktig fakta kring darksabern är att den är gjord av mandalorier. I en intervju med Deadline kallade Giancarlo Esposito som spelar Moff Gideon darksabern för ”nyckeln till säsong två,” vilket öppnar för många möjligheter. Hur har han fått tassarna på den? Och kommer vi få se honom använda den mot en faktisk Jedi?
 
Ni hör ju, det här kan bli hur spännande som helst.
Den som lever får se.
This is the way.
 
| 4 november 2020 19:35 |