Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

28 januari 2016 | 22:00

Eftersnack: Har ni saknat ”The X Files”?

Häng med och diskutera säsongspremiären - "My Struggle" - där Mulder och Scully misstänker att sanningen fortfarande finns där ute.
Jag hade nästan glömt hur stort fan jag var en gång i tiden. Men det räcker med de inledande bilderna för att det ska pirra till igen.

Agent Fox Mulder drar igenom highlights från seriens nio säsonger med några foton, innan vinjetten - helt oförändrad - kör igång. Marc Snow visslar fram en signaturmelodi som skapar rysningar än idag. ”The truth is out there”. Är det nu vi ska få alla svar, i de sex bonusavsnitten av ”The X Files”? Jag minns knappt vad som förblev obesvarat sist, men spelar det någon roll? ”Arkiv X” är tillbaka!

Det är riktigt trevligt att återse Gillian Anderson och David Duchovny, som faller in i sina gamla roller som om de aldrig gjort annat. Mulder och Scully har gått vidare i livet sedan Arkiv X stängdes, och förträngt alla händelser i den där långfilmen där någon fick för sig att de skulle vara ett par. Men det räcker med ett samtal från Skinner för att få dem ut och jaga utomjordingar precis som på det gamla goda 90-talet.

”Are they really a hoax? Are we truly alone? Or are we being lied to?”


Nja, den stora frågan i premiäravsnittet är snarare: Varför heter Youtube ”Mindquad”? Vad är grejen med ”Finder-Spyder” när man kan googla? Finns Mulder och Scully i ett alternativt universum, en ”Fringe”-version av vår värld?Sånt är dock inget som bekymrar Fox Mulder. Killen som bara har aliens på hjärnan verkar inte kliva utanför dörren om inte en ny mörkläggning som hotar världen. Just en sådan har uppenbarat sig. Mulder får nytt vatten på sin konspirationskvarn när han surfar in på Tad O’Malley, en tv-knäppis som matar publiken med paranoia i sin talkshow. Med säker blick namedroppar O’Malley ”övervakningssamhälle” och ”9/11” på bästa sändningstid, vilket tydligen är riktigt bra business.

Det tar ungefär två sekunder för Mulder att bli övertygad. För herr Armanikostym visar sig vara en likasinnad sanningsjägare som har en del intressant att visa honom. Till exempel en ung kvinna som har blivit bortförd många gånger, och en alldeles äkta UFO-replika som går på superhemlig ”pure energy”.

”What if there is no alien conspiracy?”


Innan halva avsnittet har gått tror sig Mulder ha avtäckt sitt livs största lögn. Detta efter två korta möten med alien-offret Sveta och en kort uppvisning av ett mänskligt byggt flygande tefat. Nu är han bombsäker på att regeringen har suttit på utomjordisk teknologi sedan Roswell-kraschen år 1947, och att det är ungefär det mest omskakande som någonsin hänt i världshistorien. 

När Mulder och O’Malley med dödsseriösa miner gör sitt jätteutlägg mot hur Amerika styrt världen med alien-teknik i 70 år, blir det liksom mer komiskt än allvarligt. 

Det hela blir lite för stort, lite för fort, och väldigt lite underbyggt. Avsnittet känns tyvärr som ännu ett i raden av ”Arkiv X”-fall, ett av de mindre minnesvärda, men målas upp som det mest spännande som hänt Mulder på många år. Jag köper inte det så lätt. Om du snubblar över en jättekonspiration så borde spåren vara lite större, farligare och mer påtagliga än några märkliga märken på en flickas mage. Scully - den enda vettiga människan här - är med all rätt skeptisk.Nu vore det ju inte ”Arkiv X” om det inte låg någon sanning i alla misstankar, hur far out de än är. Så fort Mulder och Scully så mycket som börjar nosa i fallet, ingriper någon från ovan. Sveta drar tillbaks sin historia, målar ut O’Malley som lögnare, och det där UFO:t som tryggt vilar i en hangar på obestämd ort, bombas i småbitar av någon slags hemligt SWAT-team. Fortsättning följer, var så säkra.

”Do you miss it at all? The X Files?"


För mig är det många nostalgiska minnen som kommer tillbaka med det här första ”Arkiv X”-avsnittet på fjorton år. Samtidigt kämpar jag med att minnas detaljer (När fan fick Mulder och Scully barn?), för det har trots allt varit en serie som vilat rätt gott sen den tog slut. 

Kanske har jag saknat duon mer än deras fall. För ärligt talat. Finns det någon som verkligen älskade den här återkomsten? Fjorton år har gått men det känns mer som avsnitt 203 än en spännande reboot som försvarar sin existens. Frågan "Varför?" har redan dykt upp många gånger, och jag hoppas att de kommande avsnitten kan ge oss en vettig anledning till att "The X-Files" fortfarande behövs år 2016. Men jag säger som Mulder. ”I want to believe”. Att det här ska bli riktigt jävla bra i de kommande avsnitten.


Vad tyckte ni om säsongspremiären? Borde Mulder ta och skaffa sig ett liv? Kommer Scully och O’Malley bli ett par, eller är han en douche? Vem var roligast att återse? Har ni saknat serien? Berätta vad du tyckte i kommentarerna nedan!
| 28 januari 2016 22:00 |