EFTERSNACK

Skribent

Alexander Dunerfors

31 januari 2016 | 09:00

Eftersnack: Mammakänslor väcks till liv hos Scully

Skulle Mulder och Scully bli bra föräldrar? Det hinner vi fundera på under avsnitt 2, "Founder's Mutation".
Ingen väntade sig nog nya avsnitt av ”The X Files” femton år senare. Men, som jag skrev sist, det är rätt nice att ha Mulder och Scully tillbaka. Om så bara för sex nya avsnitt.

Jag önskar bara att de inte slösade bort den lilla tid vi har ihop på fristående mysterier som tar fokus från Den Stora Konspirationen. Visst, back in the days föredrog jag de avsnitten, men nu vill jag mest att Fox Mulder och Dana Scully ska få något vettigt att göra under sin stora återkomst.

Avsnitt 2 kastas bort på ett ”veckans fall” med muterade barn, men det finns även några få höjdpunkter som visar upp helt nya sidor av våra favoritagenter… nämligen, hur skulle de vara som föräldrar?

”Bad things happen when the birds gather…”


Dr. Sanjay har en dålig dag på jobbet. Han ser syner, han hör saker, så han bestämmer sig för att checka ut tidigt. Genom att köra en brevöppnare i skallen.

Mulder och Scully - som nu åter jobbar för FBI som om de senaste femton åren aldrig hänt - anländer till laboratoriet som övervakas av mystiske The Founder. Ett spår leder till nästa, och plötsligt blir Mulder erbjuden en avsugning av ”Gupta”, Sanjays hemliga homosexuella älskare. Mulder vet då verkligen hur man skaffar sig nya vänner… Scully har under tiden upptäckt meddelandet ”Founder’s Mutation” på Sanjays hand och kräver att få träffa den mystiske doktor Goldman för en förklaring.Kan det vara så att regeringen experimenterar på muterade barn? Saker och ting börjar sakta knytas an till det förra avsnittet, när Scully misstänker att det rör sig om nyfödda som blivit inseminerade med utomjordiskt DNA. En fin touch är att ”Apornas planet” och senare ap-scenen i ”2001” skymtar förbi på tv-apparater. Om vi alla började som schimpanser är vi nu inget annat än mutanter, likt X-Men utan superkrafter, efter några miljoner års evolution.

”I’m old school, Mulder. Pre-Google.”


(Så de känner till Google! Inte bara Finder-Spyder.) 

Jag har ofta undrat hur det går till när X Files-duon kallas in till en brottsplats. De undersöker ju oförklarliga fenomen, så först måste någon, typ polisen eller vanliga FBI, komma in och inse att ”nepp, vi fattar ingenting här, kalla in de två från ufo-avdelningen.” Vilket är en märkligt träffsäker och snabb insikt, vid ett fall som ju ser ut som ett gammalt hederligt självmord.

Med den nya säsongen av ”The X Files” har jag fått en ny grej att fundera på. Vem löste alla oförklarliga fall åt FBI när Mulder och Scully var borta? Eller är det som i superhjältefilmer, att superskurkar vaknar till liv först när en superhjälte kommer till stan? Att, helt enkelt, inget övernaturligt alls hände?”The truth… is in here.”


De mest intressanta scenerna i avsnitt två var när Scully, och senare Mulder, drömmer sig bort till ett liv med William, sonen de adopterade bort för femton år sen. Vi har knappt fått se Mulder och Scully som ett par, ännu mindre som föräldrar, och det är något fint med att se dem göra helt vardagliga saker med en liten grabb: från lek till första skoldagen. Jag tror de skulle bli riktigt bra på det där, om nu inte ungen blev bortförd av aliens eller nåt åt det hållet. Okej, det kanske var lika bra trots allt att han lämnades bort. Dåliga saker tenderar att hända i Mulder och Scullys närhet. 

En annan grej jag inte kan släppa. Hur konstigt är det inte att de fortfarande kallar varandra för Mulder och Scully?


Vad tyckte ni om det andra avsnittet av "The X Files"? Föredrar ni de fristående fallen, eller hade ni hellre sett en ordentlig fortsättning på avsnitt ett? 
| 31 januari 2016 09:00 |