SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

25 juli 2016 | 09:00

Eftersnack: ”The Night Of” tappar i tredje avsnittet

Naz får uppleva den skrämmande fängelsevärlden och en superadvokat gör entré.
Första avsnittet var lysande i sin utformning. Det berättade, i ett långsamt tempo, om hur en ung mans värld vänds upp och ner när han anklagas för våldtäkt och mord. I det tredje avsnittet börjar "The Night Of" allt mer likna en vanlig kriminalserie.

Naz värld


I det här avsnittet läggs lite mer fokus på Naz, som inte hade särskilt mycket att göra i förra avsnittet. Han får nu uppleva den skrämmande fängelsevärlden. Det börjar med besvärlig byråkrati, som bland annat innebär att han får svara på frågor rörande sin sexualitet, religion och huruvida han är självmordsbenägen eller inte. Den jobbigaste frågan kommer på slutet, när han får frågan om han fasar för sitt liv. Naz är, precis som de flesta av oss som tittar, inte vidare bekant med hur det funkar i fängelser, så han svarar med en fråga; ”borde jag vara rädd?” I och med att han inte tillhör ett gäng, utan är ”civil”, är svaret på denna fråga ett dovt ”ja”.

Nyheterna om misstankarna riktade mot honom når snart fängelset och det står klart att våldtäktsmän inte har det lätt i fängelset. Naz enda räddning verkar finnas i den lika mystiska som mäktiga fången Freddy, föredömligt spelad av karaktärsesset Michael K. Williams, annars mest känd som den fruktade Omar i ”The Wire”. Han har den bästa scenen i avsnittet när han pratar om något så banalt som kalvkött. Det står klart att Naz snart kommer vara chanslös i fängelset utan hjälp. Frågan är om det är smart eller dumt att inte acceptera Freddys erbjudande om hjälp på en gång.Föräldrarna är svagaste kortet


Förra veckan hyllade jag serien för att vända på fördomarna lite, genom att göra muslimerna till de enda varma och sympatiska människorna i serien (det brukar ju vara tvärtom annars). Naz pappa spelas av amerikansk-födda skådespelaren Peyman Moaadi, som övertygade stort häromåret i huvudrollen i "Nader och Simin – en separation", en film inspelad i Moaadis fädernesland Iran.

I det här avsnittet får vi följa med föräldrarna när de står inför en rad svårigheter. Ett av problemen är det faktum att den taxi som Naz körde, som alltså ägs av hans far och två andra män, nu är bevismaterial och inte kommer släppas ut inom en snar framtid. Den främsta svårigheten kommer i form av advokat Stones arvode, som de inte kan betala, trots att han verkar kräva en relativt låg summa. Detta problem verkar dock snart lösa sig själv i form av en advokat från en stor och fin firma som erbjuder sig att representera Naz pro bono (=utan att kräva arvode). Frågan är, så klart, om det verkligen är så enkelt. Det känns lite som att alla svårigheter som föräldrarna går igenom i detta avsnitt kommer att försvåras senare. För som det är i detta avsnitt, är det rätt tråkigt att följa dem.Stone vs. Superadvokaten


Hittills har Stone varit rätt färglös som karaktär. Det har lagts en hel del fokus på hans fötter, som är drabbade av en svår form av eksem. Jag antar att detta är till för att gestalta karaktären. Själv tycker jag mest att det är äckligt och inte vidare intressant. I detta avsnittet är han dock det starkaste kortet. När det tidigare verkade som att han bara var en girig och ambitiös advokat, känns det nu som att det faktiskt kan vara som så att han är den bästa advokaten för Naz. I och med att Naz fall nu uppmärksammats i media, väcks superadvokaten Alison Crowes (Glenne Headly) intresse. 

I presentationen av denna karaktär står det mycket klart att hon är en mycket vass advokat. Där Stone förlitar sig på att vara hal och prata runt problemen, är Crowe sylvass; det känns rätt naturligt att Stone får ragga klienter på polisstationer medan Crowe tjänar de stora pengarna. Föräldrarna väljer, så klart, Crowe när de måste välja mellan de två. Vi får se prov på John Turturros förmåga som skådespelare när Stone är tvungen att erkänna nederlag utan att kunna göra något åt saken.

Men jag tror inte sista ordet är sagt. För detta är första avsnittet där det verkligen känns som att Stone faktiskt vill hjälpa Naz.

Nya avsnitt av "The Night Of" släpps varje måndag på HBO Nordic.


Vad tycker ni? Vem är bäst för Naz, Stone eller Superadvokaten?
| 25 juli 2016 09:00 |