EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

31 oktober 2020 | 07:00

Eftersnack: "The Mandalorian" välkomnar vår bästa prisjägare tillbaka

Andra säsongen av "The Mandalorian" drar igång med extra western, extra nostalgi, extra prisjägare.
Det har gått ett år för de amerikanska fansen och en hel vecka för de svenska. Den här gången kan de inte förstöra vår upplevelse med spoilers månader innan vi får (laglig) tillgång till serien. Seriens skapare Jon Favreau är den som både skrivit och regisserat det här avsnittet, där vi gottar oss i westerngenren, hänger på Tatooine, återser några bekanta, och slutar på tidernas cliffhanger. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Eftersom science fiction länge ansågs vara en b-genre fanns det gott om lågbudgetfilmer där allt var slitet och skamfilat, men Star Wars var tidiga med att ge det den looken med flit. Det är inte en värld där allt är lysande vit, steril design där brutalism möter minimalism – förutom för de onda då. Men jag skulle hävda att det var Ridley Scott som nådde sliten-futurismens fulla potential i "Blade Runner", och estetiken i inledning har lite "Blade Runner"-vibb.  

2. C-3PO graffiti! Han ser genuint livrädd ut, och jag hade inte förväntat mig något annat.

3. Det är väldigt mycket twi-leker i den här serien.

4. John Leguizamo är en sån där skådespelare som dyker upp på de mest skumma platser. Här är han cyklop (abyssin). Den masken har blivit uppgraderad till den punkt att jag 1) inte kände igen att jag sett en tidigare i ”Stjärnornas krig” och 2) ibland närmar det sig uncanny valley på ett sätt som fungerar i sammanhanget. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
5. En art som däremot var lätt att känna igen är den gröna grislika saken, ett gäng av dem var Jabbas vakter. De är gamorrier – icke att förväxla med Gamora från "Guardians of the Galaxy", även om hon också är grön alien, så vem vet det kanske finns någon sorts släktskap där. 

6. Disneypengarna har uppdaterat gamorriernas look från billig Halloweenmask till halvdyr Halloweenmask. Effekterna kring deras yxor är också klart uppgraderade. Älskar karaktärsutveckling. 

7. En så snyggt upplagd bild: i skuggan har vi Mando, cyklopsen och fyra blasters som alla är riktade mot honom. I bakgrunden där ljuset är har vi… en förvirrad gamorrier som ser ut som att han inte vet var kameran är.

8. Av någon anledning fick jag plötsligt ett enormt behov av en leksak där Baby Yoda gömmer sig i sitt ägg. Oklart varför. Det bara kom över mig.

9. När gamorriern hoppar från scenen för att göra ett wrestling-magplask får jag plötsligt den obehagliga känslan att det är meningen att han ska vara rolig.

10. Det finns en mandalorian. På Tatooine. Inte kan det väl vara…?

11. Har ändå fått känslan av att Mando är en ok snubbe, som kan slåss absolut men som inte gör det i onödan, inte direkt får nån njutning av det. Men att hänga någon uppochner för att bli uppäten är rätt intensivt. Antar att det var den där kommentaren om att han jagar mandalorier för deras rustningar.

12. Tusken raider på en sån där långhårig, förhistorisk getabock med stor, bister mun (även känd som en Bantha.) Jag gillar det för att jag känner igen det, antar jag.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
13. Mekanikern Peli är tillbaka och jag uppskattar det. Antar att säsonens första dryckesspelregel är att ta en klunk så fort någon från första säsongen kommer tillbaka.

14. Mando har blivit lite snällare mot droider efter att ha hängt med Taika Waititi-droid i några avsnitt. Det hade vi alla blivit snällare av, i ärlighetens namn.

15. Fint att någon kan kommunicera med Tuscen raiders ändå. Det behöver inte alltid leda till överfall eller massaker.

16. Har alltid undrat hur mycket som är mask och i så fall hur de ser ut därunder. Hur funkar det att se ut genom rör? Varför är de helt bandagerade?

17. Extrema western-vibbar när Mando åker genom Mos Pelgos huvudgata och alla tittar på honom.

18. Boba Fett är tillbaka! Prisjägaren som förde Han Solo till Jabba the Hutt. Senast vi såg honom föll han under ovärdigt omständigheter ner för att bli uppäten av en Sarlacc efter ett kort slagsmål med Luke och Han Solo (här är scenen). Men eftersom han är en fanfavorit har förhoppningarna alltid funnits att han ska återkomma efter att på något sätt ha överlevt. 
 
Fansen hoppades först på Boba Fett-filmen men den lades på hyllan, vi hoppades på den här serien men det visade sig att det var en helt annan mandalorian i huvudrollen, men det här bara bevisar att man ska våga drömma!

19. … åh.

20. BUUUUU! Det är bara nåt rando som snott rustningen. Buuuuu!

21. Lite roligt att Timothy Olyphant gick från att vara med i en modern western (”Justified”) till historisk western (”Deadwood”) till rymdwestern. Bartendern, spelad av W. Earl Brown, har också varit med i "Deadwood" där han - du gissade det! - också stod i baren.

22. Sandeffekten när Kraytedraken kommer är den mest imponerande effekten hittills. Samtliga versioner av ”Dune” önskar att de kom på den här visuella blandningen av sand och vatten.

23. Artigt av Kraytedraken att hålla sig på gatan och inte riva nåt hus. Ett skelett från en av drakarna syns i "Stjärnornas krig" när 3PO vandrar runt i öknen.

24. Med tanke på hur ofta folk pratar om womparåttor är det märkligt att det är typ det enda djur vi inte får se

25. Jag trodde att sand var ”coarse and rough and irritating and it get’s everywhere” men tydligen är det inga som helst problem att samtala på ett par meter bort när sand yr upp under din svävare. 

26. Nog för att jag gillar att se var exceptionellt begåvade personer och kungligheter har för sig, men det är nåt spännande att se vad galaxens randos har för sig. Hur de såg på Imperiets fall och allt, hur saker förändrades (eller inte) för dem.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
27. Hur fick jaworna tag i Boba Fetts rustning? 

28. Jag vet att ni vill hävda att det är ett sikte Boba Fett har på hjälmen, men det ser verkligen ut som en sån där vimpel man sätter på barns cyklar. Vill tänka att Jango satt det där.

29. Han precis fått en rustning, skjutit ner några fienden, och använde precis vimpel-siktet på hjälmen. Det hela känns ganska coolt, men hur kan vi sabba detta? Vad sägs om att han lutar sig framåt för en ryggsäcksraket? Hm.

30. Dryckesspelsregel två: en klunk varje gång Baby Yoda gömmer sig.

31. Mando är så god vän med tusken raiders att han kan klappa deras hund-dinosaurier. Hur gulligt?!

32. Varelser i grottor är verkligen ett oproportionellt stort problem i galaxen långt, långt borta.

33. Ärr som hittas på kaskelotter tyder på att de med viss regelbundenhet slåss med jättebläckfiskar. Det är precis så episkt jag föreställer mig slagsmålet mellan en sarlacc och en Kraytdrake.

34. Jävligt metal att draken åt upp en sarlacc. Som en vis (nåja) man sa Det finns alltid en större fisk. Undrar om det var tack vare detta Boba Fetts rustning gick att rädda?

35. Också så himla uppstyrt av tusken raiders att göra allting i rätt skala.

36. Tack Favreau, vi fattar att det är en allt med tusken raiders är en allegori för rasism. Du behöver inte ta i så. Även barnen i publiken förstod konceptet.

37. De dödar draken. Känns inte så episkt som det borde.

38. Tusken raiders gillar att festa, det får man ge dem.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
39. Lek inte med mina känslor, Favreau. Inte en gång till. Mitt fangirlhjärta klarar inte av det.

40. Men jo, i de sista sekunderna, ser vi faktiskt Boba Fett. På något sätt inte i matsmältningssystemet på en sarlacc. Undrens tid är ej förbi.

Hur vet vi att vi inte blir lurade även denna gång? Framför allt skådespelaren. Temuera Morrison har gjort Boba Fetts röst i DVD-versionen av "Rymdimperiet slår tillbaka", och i en mängd Star Wars-spel. Morrison var också Jango Fett i den sämsta Star Wars-filmen ”Klonerna anfaller.” 
 
I korthet är det alltså Jango en så skicklig krigare att hans genetiska material användes för att bygga upp hela klonarmén. Han behöll en ”son” (dvs. klon) som var Boba, den prisjägare som sen förde Han Solo till Jabba the Hutt, och sen föll ovärdigt mot sin död - trodde vi. Det faktum att Boba är en klon gör det rimligt att vuxna Boba Fett ser ut precis som sin pappa men med några coola ärr. Hur han överlevde och vad han har haft för sig är olidligt spännande att få veta. 

Sammanfattning

Låt oss börja vid slutet, för vilket sätt att avsluta ett avsnitt! Det känns som ett tonsättande ögonblick som (förhoppningsvis!) visar riktningen för resten av säsongen. Det folk gillar med Boba Fett är ju att han är så mystisk, så det kan bli lite hur som helst att lära känna honom närmare, men "The Mandalorian" har hållit tillräckligt hög kvalitet att vi har anledning att vara optimistiska.

Jag undrar om han har någon sorts Obi-Wan-liv för sig därute i öknen, han borde ju kunnat ta tillbaka sin rustning utan några som helst problem om han velat. Men det är kanske skammen av att ha fått stryk som fick honom att överge rustningen? Det talar också för att det var hans stövlar vi såg ett kort ögonblick i femte avsnittet. Den som lever får se.

I övrigt ett bra avsnitt, specialeffekterna var väldigt vassa, älskar att se Disneypengarna komma till användning. Märkligt nog var actionscenen där de dödade draken det minst intressanta, så hoppas Bryce Dallas Howard kommer tillbaka och styr upp actionscenerna.

Det är en väldigt bra plats att börja på, men problemet i Star Wars är sällan premissen och uppbyggnaden – de är i princip alltid bra – det är det där med genomförandet. Men det var i alla fall ett avsnitt som lovade mycket, ett sånt som ger pepp att du vill tvinga även dina vänner som är helt ointresserade av Star Wars att lyssna på dina teorier.
 
| 31 oktober 2020 07:00 |