EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

14 november 2020 | 11:10

Eftersnack: "The Mandalorian" överraskar igen

Något knackigt tar avsnitt 3 oss tillbaka till den röda tråden, och introducerar fler bekanta från förr.
Förra veckan var ett kaosigt sidequest, så nu måste Mando levera en grodmadam innan Baby Yoda äter upp hennes ägg, lappa ihop skeppet, hitta sina kompisar, hitta jedier, undvika att bli mördad och i bästa fall hitta tillbaka till seriens röda tråd.
 
Bryce Dallas Howard är tillbaka i regissörstolen, och hon är inte det enda kära återseendet. Här är 34 tankar jag hade om veckans avsnitt, "The Heiress."
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Star Wars har aldrig följt fysikens lagar och jag förväntar mig inte att de ska börja nu, men HUR flyger det här skeppet?

2. Baby Yoda mediterar. En meme för varenda yogastudios facebooksida om 7 månader.

3. Det finns ännu ingen förklaring för exakt vad den förmodade svordomen ”Dank Farrik!” betyder än. Det är väl inte så viktigt, vad vi behöver prioritera här är att ordet dank inte börjar användas i varannan mening igen för jag orkar inte.

4. Den här nästan-kraschscenen funkar inte riktigt; den lyckas inte riktigt bli spännande och sen lyckas den inte heller riktigt bli rolig när skeppet faller i.

5. Dock gör nästa grej att jag förlåter allt: en General Ackbar-bläckfisk (arten är även känd som Mon calamari, arten ser ut som bläckfiskar och har namn efter bläckfiskrätten calamari. Peak Star Wars-humor) klädd som en fiskare, som dömande skakar på huvudet. Briljans!
 
1abb3164f6319f8902cc69a1bead473b itsacrash
 
6. Saken som fiskar upp Mandos skepp ser ut som att den skulle kunna ha AT-AT-ben. Vill föreställa mig att den efter kriget återvände till sitt dagjobb.

7. När de går genom hamnen är det en snubbe som går runt med ett nät coca-colaflaskor. Jag vet inte vad det annars skulle kunna vara. Disney och Coca-Cola har ju en ohelig alians så konstigare saker har väl hänt… 

8. Under hela förra avsnitt kunde jag bara inte komma på vad Frog Lady påminde mig om, men en vänlig själ i kommentarsfältet hjälpte mig att inse att det förstås var härifrån. Varsågoda, lycka till att få bort det från hornhinnorna.

9. Fint ändå att Frog Lady får återförenas med sin man, som jag bara kan föreställa mig kallas Frog Lord.

10. En mystisk kvinna i sith-kappa. Ni har min uppmärksamhet.

11. Ni vet hur jag sa att det var deppigt att det inte fanns några referenser till cheerleaderfilmen ”Bring it On” i förra veckans avsnitt, en tidigare film av det avsnittets regissör Peyton Reed? Det är på något sätt INTE sant om den här veckans avsnitt. Calamari-servitören skrev en låt till ”Bring it on”-soundtracket. Han och Peyton Reed har ett band ihop. De låter så här.

12. Så Mando och Davy Jones (även känd som en quarren) ska ge sig ut på en resa. Det går säkert jättebra, känns inte alls som att musiken plötsligt blev extremt olycksbådande.

13. Synd att de inte tog någon Mon Calamari med sig på resan som kunde säga ”It’s a trap!” om och om igen.

14. Bryce Dallas Howard är tillbaka som regissör, och jag tyckte verkligen om förra avsnittet hon regisserade. Särskilt tyckte jag om actionscenerna, så jag förstår inte vad som hänt. Det känns som teaterslagsmål när tre mandalorier ska rädda Mando.
 
1abb3164f6319f8902cc69a1bead473b bokkazan
 
15. Ledaren för de tre mandalorierna spelas av Katee Sackhoff (vilket låter minst lika mycket som en Star Wars-svordom som dank farrik) som du kanske känner igen för ”Battlestar Galactica,” ”Riddick” eller – trumvirvel tack! – som rösten till Bo-Katan i ”Star Wars: The Clone Wars.” Så det är inte bara är en karaktär från de animerade serierna som får vara med, även skådespelerskan! Hjälmen, hårbandet… allt är här, förutom en sak…

16. Älskar vändningen att Mandos version av att vara mandalorian kanske i själva verket kommer från en religiös sekt. 

17. Nog för att Mando inte reser förklädd direkt, men hur lyckas de alltid hitta honom precis när någon Davy Jonesfilur försöker döda honom?

18. Den där kvarhängande tentakel-nudeln är äcklig men fascinerande. Hon som äter den, med två flätor som korsar varandra i pannan, är wrestling-stjärnan Sasha Banks (aka Mercedes Varnado). Hon gör, så vitt jag kan se, sin första skådespelarinsats här - bortsett från wrestlingen då.

19. Skeppet de ska ta över är en gozantikryssare, det är ett sånt där skepp som synts i bakgrunden i ”Det mörka hotet” och ”Klonerna anfaller” för att sedan vara med en massa i – du gissade rätt! – ”Clone Wars”-serien.
 
1abb3164f6319f8902cc69a1bead473b niteowl
 
20. Nu blev det fart i actionscenerna igen! Snabb framåtrörelser, skjutningar snarare än slagsmål. Det funkar igen. Det gör det ännu mer förvirrande och irriterande att de tidigare scenerna var så halvdana, men jag är bara glad att det fungerar igen.

21. John Mollo, som designade kostymerna i de första två Star Wars-filmerna, fick instruktionerna att göra imperiets kostymer ”bekanta, men inte för bekanta.” Antyda nazister, men inte så att folk tänker på det. Alla dessa år har gått, och det är fortfarande så effektivt. Däremot har jag alltid hatat de där små legobitarna officerer har på bröstet för att visa sin rank (men är du intresserad finns en lathund här.)

22. Uppskattar en officer som ändå står på plats med sina fotsoldater, inte så vanligt i Imperiet… och han drabbas av panik. Det var fint så länge det varade. Skådespelaren Kevin Dorf har för övrigt skrivit över 1200 avsnitt åt Conan O’Brien, och är bartendern Hank i ”Brooklyn Nine-Nine.”

23. Hur skvadronen dör är ett av seriens bästa skämt, don’t @ me.

24. Hur Bo-Katan och Mando pratar om hur hon ändrade dealens villkor är förstås en blinkning till detta ikoniska utbyte mellan Lando Calrissian och Darth Vader.

25. Uppskattar Philip Alexander som en av piloterna, så himla bra på att vara nervös men lyda order.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
26. Moff Gideon är tillbaka igen via hologram. Ni minns, han som byggdes upp för att vara den onda den här serien? Nästan så att en hann glömma. Vad har du för dig där borta Gideon, förutom att sköta en massa logistik?

27. Den där ihjälskjutningen såg inte ens nästan verklig ut. Jag vet att barn tittar, men kom igen.

28. Bo-Katan är ute efter darksabern vilket är rimligt. Senast vi såg den (i "Rebels") var den nämligen i Bo-Katans ägo.

29. Det här att Imperiet har självmordspiller, eller vad det nu var som fick officeren att blixtra till döds, är nyheter för mig.

30. ASHOKA ÄR BEKRÄFTAD! DET HÄNDER! LIVET ÄR EN FEST! Vill lite gråta av lycka. Om du inte hållit dig à jour är Ashoka Tano en mycket omtyckt karaktär från den animerade ”Clone Wars”-serien där hon är Anakins (killen som senare blev mer känd som Darth Vader!) padawan (= lärjunge, precis som Luke var Yodas och Obi-Wans padawan). Det har gått rykten om att det är Rosario Dawson som ska spela henne, så peppen är överväldigande just nu.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
31. Mando blir än en gång tillfälligt utan sidekickar, hur många avsnitt ger vi det innan de dyker upp igen?

32. Baby Yoda leker med grodbarnet utan att äta det, så himla väluppfostrad.

33. Lagningarna må vara fula, men Mon Calamari är kända för att vara väldigt duktiga på att bygga skepp, så förhoppningsvis håller skeppet ihop ett tag nu.

34. Eventuellt ska den klättrande lilla bläckfisken föreställa en yngre variant av det stora djuret som åt upp hela Baby Yodas metallägg. I dess ögon ser vi Baby Yoda på ett vis som känns obehagligt bekant...
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Sammanfattning
 
Förra avsnittet var ett charmerande sidequest-kaos, men det här avsnittet var tvunget att dra oss tillbaka till den röda tråden. Avsnittet gick, likt Mandos skepp Razor Crest, väldigt knackigt i början och det fanns anledning att vara orolig, men mot slutet lyfte det på något sätt ändå.
 
Mycket av vad som är bra i avsnitt tre ligger i vad de planterar, vad som kommer att komma. Jag älskar att Bo-Katan är här, och kan fortfarande knappt tro att det verkar som att vi även kommer att få se Ashoka. Det finns väldigt mycket intressanta saker i de animerade serierna och det är kul att de använde det. De små bitarna av mandaloriernas kultur håller fortfarande mitt intresse, undrar vad de tänker göra med den här kultvinkeln.
 
Jag är väldigt redo för nästa avsnitt, men också lite nervös. Håll kursen nu. Följ den röda tråden. Och sabba inte Ahsoka för mig.
 
 
Vad tyckte du om veckans avsnitt? Kommentera nedan.
| 14 november 2020 11:10 |