EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

26 september 2020 | 15:00

Eftersnack: "The Mandalorian" bjuder på sin hittills bästa action!

Mando och Baby Yoda försöker ligga lågt i en avkrok, men dessvärre har de hamnat i rymdversionen av "De sju samurajerna". Här är 23 tankar om det fjärde avsnittet av "The Mandalorian".
The Mandalorian lyssnade på sitt samvete och är nu på rymmen med en hett eftertraktad Baby Yoda. Att ligga lågt går sådär, men de träffar i alla fall nya vänner.
 
Regissör för avsnittet är Bryce Dallas Howard, Ni vet, hon som inte är Jessica Chastain. Hon är mest känd som Claire i den senaste omgången Jurassic World-filmer, och är en sån där skicklig skådespelare som varit med i en förvånande mängd kassa filmer som inte påverkat hennes karriär negativt. Som regissör har hon tidigare gjort några kortfilmer och dokumentärern "Dads", men det här avsnittet är definitivt det tyngsta hon gjort hittills.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Plundrarnas estetik är 70% orc, 30% Dogo Argentino som levt ett hårt liv. (Även kända som Klatooinians)
 
2. Det är alltså inte någon som gömt sig ombord på skeppet, vilket är orimligt! Inte en enda av alla prisjägare från skjutningen i förra avsnittet kom alltså på idén att smyga sig ombord och lägga sig i bakhåll.
 
3. Baby Yoda pillar på allt den kommer åt. Vill den jävlas? Vill den vara som pappa Mando? Mando: "Vi ska ligga lågt i några månader."
 
4. Också Mando: "Låt oss hänga bland folk det första vi gör. Kanske hamna i slagsmål. Vi får se."
 
5. Känns fint att de har spaghetti även i en galax långt långt bort.
 
6. Den orangea kattsaken (en så kallad Loth Cat) ser ut att vara på rymmen från Studio Ghibli. 
 
 
7. Att två personer slåss det första de gör för att sedan bli vänner är en sån där klyscha jag inte har något emot. Tycker fortfarande att det funkar fast jag sett det 1000 gånger.
 
8. Något annat som verkligen fungerar i serien är att trots att The Mandalorian ska vara den här superkrigaren så är slagsmålen fysiska på ett sätt som känns verkligt, som att slagen faktiskt känns och ibland slår luften ur honom trots rustningen.
 
9. Skådespelerskan Gina Carano som spelar Cara Dune brukade vara en professionell MMA-fighter.
 
10. Tydligen är Mandalorian inte något man föds till, det är något man blir. Vilket iofs är rimligt om de aldrig får ta av sig hjälmen, känns spontant lite bökigt att göra nya mandalorier då.
 
11. Måste uppskatta en kvinna som är tänd på en man hon inte har någon aning om hur han ser ut. Nog för att mystik är sexigt och jag förstår att hon kanske inte träffar sådär jättemånga nya personer, men han kan verkligen se ut hur som helst under den där rustningen.
 
12. Stoppa pressarna! Mando! tar! av! sig! hjälmen! Men känns som att vi får vänta till typ sista avsnittet eller nåt innan vi faktiskt får se hans ansikte.
 
 
13. Inte bara är Omera den enda i byn som kan hantera ett skjutvapen, hon är även duktig på det. Tänker någon förklara det här? Inte? Ok.
 
14. Siri, spela Det ska nog bli män av er nu från "Mulan".
 
15. Jag vet inte vad det där självlysande de dricker är, men jag vill ha ett glas.
 
16. Klirret när Mandos hjälm slår emot nåt är förvånansvärt melodiskt. Som om inte alla tekniska funktioner vore nog kan den även användas som stämgaffel.
 
17. Vi känner igen AT-ST - de långbenta maskinerna - från slaget på Endor, men här lyckas de göras till skräckinjagande monster.
 
Large 3a667aa1cee8ff783a07a223a71eeceb 4b
 
18. Avsnittet har lite vibben “De sju samurajerna” i rymden. Det är inte så tokigt.
 
19. Attacken på byn är seriens bästa actionscen hittills. Folk som ligger bakom barrikader och skjuter brukar inte vara så intressant för mig - jag föredrar en handgemäng - men det är snabbt, det är intensivt, det är fungerar. Och nämnde jag att AT-ST:n är skräckinjagande?
 
20. Vi konfronteras med tanken att överge Baby Yoda och att skjuta Baby Yoda i huvudet inom två minuter. Lyckligtvis sätter Cara stopp på allt med sin blaster. Hur visste hon att någon med en pestmask och en spårare smög runt i skogen? Oklart.

21. Tycker det är fint att det på något sätt går att höra hur Mando rodnar under hjälmen. 
 
60f80804dfd223cd905a05cfebbe66a0 4d
 
22. Vad är grejen med Mondos råvägran att skaffa en sidekick?!
 
23. Mondo har fått vänner, Baby Yoda har fått vänner… men det varade allt för kort tid. Finns det någonstans i den här galaxen där de kan ligga lågt?

Sammanfattning
 
"The Mandalorian" har nu bjudit på två riktigt starka avsnitt på raken. Det funkar så bra att känns som att en tv-serier kanske är framtiden för Star Wars. Balansen är bara rätt mellan karaktärsutveckling, action, miljöbygge. Nu vill jag se lite Baby Yoda-krafter (någon annan som tyckte att det var lite konstigt att han inte försökte stajla lite framför sina kompisar?), jag vill ha mer Mande-LORE (hehe) och jag vill att Cara kommer tillbaka, jag saknar henne redan.

Hade inte sagt nej till en actionrulle signerad Bryce Dallas Howard heller, vilket inte var en mening jag trodde att jag skulle skriva idag.
 
Nya avsnitt av "The Mandalorian" släpps på Disney+ varje fredag. Läs mer och beställ på disneyplus.com.
| 26 september 2020 15:00 |