SPONSRAT

Skribent

Jonatan Blomberg

3 maj 2017 | 17:00

Eftersnack: "The Leftovers" presenterar en ny möjlig frälsare

Förra veckan var det Carrie Coon som bländade oss med sitt skådespel. Hennes kritiska öga och skeptiska inställning möter i det tredje avsnittet sin absoluta motsats i Scott Glens fantastiska karaktär; Kevin Garvey Sr.
Som ni kanske minns slutade förra veckans avsnitt med att en okänd, äldre kvinna kidnappade och (av misstag) bragde en australiensisk polischef om livet. När hon precis insett vad hon gjort dök plötsligt Kevin Garvey, den äldre, upp och undrar vad som står på.
 
Det är här veckans avsnitt tar vid. Vi tas med på en resa genom Australiens hårda, dammiga och karga landskap såväl som Kevins inre. Det dröjer inte länge innan det står klart att han är Nora Dursts raka motsats.
 
Kevin Sr. har sedan den första säsongen beskrivits som den galne gamla gubben, som började höra röster kort efter de två procenten spårlöst försvann. I veckans avsnitt får vi se hur långt blind tro kan ta dig, när allt omkring dig kan tolkas som ett tecken från Gud. Till tonerna av en uppjazzad version av "Personal Jesus" drar avsnittet igång när vinjetten börjar rulla.
 
Kevin Sr. försökte inledningsvis att kämpa mot rösterna i huvudet, när vi lär känna honom undet den första säsongen är han inskriven på ett mentalsjukhus. Efter ett tag bestämmer han sig slutligen för att lyssna på rösterna och göra exakt vad han blir ombedd att göra:
 
- Åk till Australien, säger rösten.
- Okej, jag har alltid velat se operahuset i Sydney, svarar Kevin Sr. och åker dit.
 
 
När han väl kommer fram till Australien försvinner rösterna. Men, nu då? Jo, med lite hjälp från en kyckling så får ett gammalt kassettband ett helt nytt liv.
 
På bandet finns en inspelning av Kevin Sr. tillsammans med sin son (seriens vanliga Kevin alltså) när de var på roadtrip tillsammans, när Kevin Jr. bara var en liten pojk. De körde rakt in i ett stort regnoväder och medan Kevin Sr. sjöng "Imse Vimse Spindel" så försvann regnovädret precis i det ögonblick han kom fram till textraden; "upp stiger solen och torkar bort allt regn". 
 
Kevin Sr. är helt övertygad om att på 7 årsdagen av försvinnandet så kommer en störtflod av bibliska proportioner att skölja fram över världen. Precis som kvinnan i säsongens öppningsscen, år 1844, var lika säker på det samma. Kevin Sr. tror sig däremot kunna rädda världen från dess apokalyptiska öde, genom sång och dans. 
 
Rösterna ledde honom till Australien, kycklingen till bandet och bandet till sången. Frågan är bara vilken sång? Han bestämmer sig av olika anledningar för att lära sig alla regnsånger som sjungs av Australiens urinvånare - när floden kommer ska han vara redo att rädda världen.
 
Han drivs så långt av sin blinda tro att han ligger inför döden, biten av en giftig orm, halt efter att ha ramlat av ett tak - som dödade personen som kunde lära ut den sista sången. Han är ändå säker på att det är han som har skickats dit för att rädda världen.
 
Till skillnad från Matt och gänget hemma i Texas som är övertygade om att det är Kevin Jr. som är vår räddare - han har ju återuppstått från de döda liksom. Vem som blir vår räddare, återstår fortfarande att se. Vad vi däremot vet helt säkert är att oavsett vilket så är Scott Glen en fullkomligt fantastisk skådespelare. Det var verkligen på tiden att han fick ett helt avsnitt i stort sett för sig själv.
 
 
Avsnittets absoluta höjdpunkt snoddes däremot av Lindsay Duncan. Hennes karaktärs (kidnappande-Grace) livsöde var fullkomligt hjärtskärande. Hon gick i två år med vetskapen om att hennes barn hade försvunnit tillsammans med alla andra, nu var dem hos gud med sin far. Visst, hon hade såklart gärna följt med dem istället för att bli lämnad ensam kvar - men hon var tillfreds.
 
Efter två år får hon ett samtal. Barnen har hittats, döda, ute i öknen. När pappan försvann så visste dem inte om det samma hade hänt med sin mamma, som var på affären när det inträffade, och om hon någonsin skulle komma tillbaka.
 
Så man misstänker att de gav sig iväg tillsammans, för att söka efter hjälp - kort därefter kommer deras mamma hem och tror att de försvunnit tillsammans med alla andra. Hon tänker inte ens tanken på att leta efter dem... under tiden dör de ensamma i öknen. Någonstans på vägen försvinner deras skor, ingen vet var. 
 
Barnens mamma, Grace, reste ett vitt kors på platsen där de hittades. Mitt ute i ingenstans. Där hittar hon en döende Kevin Sr. med en del av boken om Kevin Jr. i handen. Allt detta leder fram till den hjärtskärande scenen som avslutar avsnittet med Lindsay Duncans och Scott Glens briljanta skådespel som pricken över i:et.
 
 
Nästa vecka får vi följa med Nora och Kevin Jr. som också dem är påväg till Australien. Var ska det här sluta?
| 3 maj 2017 17:00 |