Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

24 maj 2017 | 21:00

Eftersnack: Glöm inte näsdukarna när "The Leftovers" närmar sig slutet

Nu är det inte mycket kvar av vårt kära "The Leftovers". Med ytterligare ett fantastiskt avsnitt bakom oss så återstår endast två. Det sjätte avsnittet för säsongen bärs återigen på en sidokaraktärs axlar, den här gången är det Amy Brennemans "Laurie" som har fått förtroendet.  Enligt mitt tyckte så är det i veckans avsnitt som vi hittar en av de mest gripande scenerna hittills - glöm inte näsdukarna!
Minns ni hur "The Leftovers" drog igång sitt allra första avsnitt? När de två procenten plötsligt försvann gick ett barn upp i rök, till sin mammas stora förtvivlan, medan det skrek i en bils baksäte. Det är samma mamma som två år senare söker hjälp av Laurie och berättar sin historia -som öppnar upp veckans avsnitt. 
 
Laurie spenderade den första säsongen mestadels i tystnad under sin tid i den vitklädda, kedjerökande kulten GR. Hennes väg dit får vi nu slutligen svar på, även om delar av detta redan hade visats i tidigare avsnitt. Hennes avbrutna självmordsförsök är det sista vi får se innan introsekvensen spelas, den här gången med Gravediggaz låt "1-800 Suicide" som jingel. 
 
Som jag nämnde förra veckan, när karaktärn Matt fick bära ett avsnitt, är "The Leftovers" fullständigt briljanta när det kommer till att skriva avsnitt åt sina sidokaraktärer. Laurie har aldrig varit bättre eller mer intressant än i veckans avsnitt - det tredje från slutet. Även om hon inte längre är bunden till tystnad genom kulten GR, spenderas stora delar av tiden i avsnittet med att Laurie i tysnad iakttar och lyssnar på andra karaktärer. För att styra dem i den riktning de behöver styras.
 
 
Säsongens starkaste scen, för min del, står Laurie, Nora och Matt för. På klippan med vattnet i bakgrunden (se bilden precis ovan). När deras detektivarbete lett dem fram till vad som verkar vara "självmordslasermaskinen", står det klart att Nora inte har för avsikt att kontakta DSD - hon är där för att försöka ta sig till sina barn, även om det kommer kosta henne livet. 
 
När Nora beskriver hur hon egentligen mår, genom att använda sig av ett minne från efter att hon och Matt hade förlorat sina föräldrar, inser både Matt och Laurie att de inte kan stå i hennes väg. 
 
Det som fick mig personligen att bli lite blöt i ögat var när Nora bad Laurie att inget säga till Kevin. Varpå Laurie bad henne att räcka över en dollar, Nora som rest till Australien med 20 000 dollar har visst inget mindre än hundra dollarssedlar... så hon räcker över ett cigarettpaket. Symboliskt med tanke på bråket om tändaren kort dessförinnan. 
 
- Nu är du min patient, säger Laurie. 
- Samma tid igen nästa vecka då, svarar Nora?
 
Här brast det för mig. Både Carrie Coons (Nora) och Amy Brennemans (Laurie) skådespel har, likt det mesta i "The Leftovers", varit helt otroligt bra över alla tre säsonger. Vi vet hur deras karaktärer är och kan precis som de själva gör i scenen, läsa mellan raderna. Vad de egentligen säger är - farväl.
 
Som tittare vet vi inte heller om någon av dem kommer dyka nästa vecka eller inte... nu heter visserligen sista avsnittet "The Book of Nora" och det första avsnittet slutade som bekant med en Carrie Coon i smink som ska få henne att se gammal ut - så hon bör ju ändå vara med i sista avsnittet. Men ändå, där och då - vid just det där meningsutbytet så var jag i behov av en näsduk.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter att ha blivit uppringd av Michael så hittar Laurie slutligen till "Pigeon Run Road" där Grace har sin ranch. Gatunamnet knyter också an till det första avsnittet i vilket både Nora och 1800-talsprästen transporterade duvor med budskap om syndafloden. 
 
Under en giftig middagsscen påtalas likheterna med Jesus och den sista måltiden. Laurie beskriver slutligen sig själv som Judas - kort därefter faller de andra i sömn en efter en. Laurie vill få tala ostört med Kevin - som ännu en gång blivit ombedd att dö.
 
Deras scen tillsammans blir ytterligare ett avslut. Sättet de pratar med varandra är som man bara kan efter ett liv tillsammans. De litar på varandra till hundra procent, när Laurie ser att Kevin inte blir lurad att gå med på en ny tur till döden så är det okej för henne. Kevin säger att han aldrig känt sig så levande som när han var död. Även om Laurie kanske inte tror på att det han varit med om är sant, kan hon ändå förstå vad han menar. Vilket leder fram till hennes egen scen på en båt i vattnet kort därefter.
 
Amy Brenneman har berättat en liten kuriosa kring scenen mellan Kevin och Laurie - den avbröts vid ett tillfälle under inspelningen på grund av att en nyfiken känguru kom förbi.
 
 
Efter att ha öppnat upp avsnittet med ett självmordsförsök, där Laurie verkade avbryta det delvis på grund av att hon inte visste var hon skulle lämna självmordsbrevet eller vem som skulle hitta henne, så vet hon exakt vad hon vill - i avslutningen. 
 
Det är Nora som berättar om "fördelarna" med att försvinna i en dykolycka. Det finns så mycket som kan gå fel, även om du är en certifierad dykare. "Jag är certifierad", svarade Laurie på detta. "Certified" är också namnet på avsnittet. 
 
Efter att ha fått ett samtal från sina barn, som verkade lyckliga och ett rörande avsked till Kevin Jr. så faller hon ned i vattnet, vilket markerar slutet för avsnittet och mest sannolikt också för hennes liv. Den här gången följs inte självmordsförsöktet upp av Gravediggaz låt "1-800 Suicide", utan istället hör vi endast ljudet från vågorna som slår mot sidan på båten när eftertexterna börjar rulla.
 
Ett av säsongens, kanske seriens, absolut starkaste avsnitt. Vi som tittar vet om att det snart är slut, även om vi inte vet exakt hur "The Leftovers" väljer att knyta ihop säcken - så återstår endast två futtiga avsnitt nu. Amy Brenneman har i intervjuer efter avsnittet pratat om att det här var slutet för hennes karaktär - även fast hon också nämnt att hon dyker upp i finalen. Eftersom vi fått återse flera döda karaktärer tidigare så känns det inte helt otroligt att det sista avsnittet kommer att inkludera ett antal kära återseenden - innan "The Leftovers" är slut för alltid.
 

Följ "The Leftovers" hos HBO Nordic där nya avsnitt sänds varje måndag.

 
Vad tycker du om den sista säsongen av "The Leftovers" hittills?
| 24 maj 2017 21:00 |