EFTERSNACK

Skribent

Oscar Söderman

8 oktober 2020 | 09:45

Eftersnack: Terror på ”Lovecraft Country” Street

I ”Lovecraft Countrys” läskigaste avsnitt hittills följer vi Diana medan hon jagas av två otroligt obehagligt dansande tvillingar. I ”Jig-a-Bobo” tar barnen fokus, de dåvarande, nuvarande och framtida.
I veckans avsnitt ”Jig-a-Bobo” flyger besvärjelserna frenetiskt fram och tillbaka, alla går bakom ryggen på varandra och Hippolyta är tydligen fortfarande försvunnen någonstans i tid och rymd. Allt är lite rörigt om sanningen ska fram, men ”Lovecraft Country” fortsätter lysa i hur den visar upp karaktären avsnittet huvudsakligen fokuserar på. Den här veckan är det Diana som står i rampljuset.

Jag kan tycka att serien i det stora hela borde gå ännu mer all in på att ge vissa karaktärer fullt fokus. De avsnitten som tidigare gjort detta har utan tvekan varit de bästa hittills, de övriga tycker jag känns lite väl spretiga. Jag kan tillexempel fortfarandande med några veckors distans tänka på hur fantastiskt bra avsnitt sex var. Dianas storyline är den som lämnade starkast avtryck i veckans avsnitt enligt mig, därför hade jag mer än gärna sett ett helt avsnitt lika fokuserat som ”Meet me in Daegu” där Dee skulle förföljts av de obehagliga dansflickorna i en hel timme.
 
 
Särskilt eftersom avsnittet börjar i efterverkan av hennes kompis Bobos död, en karaktär vi bland annat mött i bakgrunden i avsnitt 3. Den med skarpt sinne för historia snappade kanske redan då upp detaljen att Bobo egentligen var baserad på Emmett Till, den verkliga världens tragiskt mördade pojke vars död vidare satte eld på en redan brinnande medborgarrättsrörelse. Jag gillar hur serien knyter an till detta historiska ögonblick på ett respektfullt vis, samtidigt ger det en otroligt stark koppling till samtiden och hur hemskt det är att detta fortfarande sker 2020. I fiktionen där Dee och Emmett var kompisar blir hon såklart oerhört upprörd av detta, något som leder henne till att bli ertappad av polisen efter hon rymt från sin familj. Faktumet att hennes mamma fortfarande är ute på rymdäventyr hjälper såklart inte direkt heller hennes upprörda sinnesstämning.

Enligt Mischa Green, skaparen av serien och regissören av ”Jig-a-Bobo”, var detta avsnitt väldigt inspirerat av den odödliga skräckklassikern ”Terror på Elm Street”. Det märks tydligt genom avsnittets gång. Själv kan jag inte heller låta bli att tänka på clownen från ”Det” utöver Freddy. Det hackiga sättet de två rör sig på för tanken direkt till Bill Skarsgårds tolkning av Pennywise. De två dansarna är kanske det läskigaste hittills i en serie som egentligen inte varit vidare läskig alls.
 
 
Dansöserna heter Topsy och Bopsy, de är någon slags hallucination framförd av förbannelsens Diana fått över sig tack vare den återkommande praktidioten Captain Lancaster. De två är framkallningar från den gamla amerikanska romanen ”Onkel Toms stuga”. Jag utgår även från att de rent utseendemässigt är starkt inspirerade av den rasistiska karikatyren Pickaninny, något som historiskt är en nedsättande bild av mörkhyade barn. I Sverige är denna karikatyr kanske mest igenkänd hos dom som kommer ihåg hur Tomteverkstads-segmentet i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” såg ut innan 2012. Där framgick en likande karaktär som leksak men är numera bortklippt.

Utöver det som sker Diana så händer det även en massa andra saker. Jag hade rätt i att vi inte skulle få se vad som skedde Tic i hans resa genom portalen förra veckan. Vi får det helt enkelt bara berättat för oss att han hittat en bok skriven av sin framtida son, en bok med samma titel som tv-serien karaktärerna figurerar i.

Ji-Ah har rest hela vägen från Korea till Chicago för att berätta för Tic att han ska dö, ett avslöjande som inte uppskattades av varken Tic eller Leti. Jag hoppas att Ji-Ah kommer ha mer att göra än detta i slutändan, vad var annars poängen med att spendera ett helt avsnitt med henne? Avsnitten som fristående karaktärs/genreskildringar i den här serien är sällan dåliga, som helhet står jag fast vid att ”Lovecraft Country” känns väldigt spretigt och mållöst. Kommer allt verkligen gå ihop tillfredställande i slutändan? Jag har fortfarande svårt att se det.
 
 
Som sagt flög besvärjelserna fram och tillbaka den här veckan. Främst verkar de vara till för att göra Tic oslagbar, något som verkar fungerat rätt väl när han beskyddas av det fula gråa klumpmonstret från de första avsnitten. Det blir terror på gatan utanför Letis hus när monstret fullkomligt massakrerar en hel polisstyrka utan någon vidare ansträngning. Det är av de bättre actionscenerna serien levererat hittills.

Christina verkar kanske inte helt oväntat också ha någonting mystiskt i kikaren när hon av någon anledning rekonstruerar Emmett Tills brutala mord på sig själv. Gör hon detta för att uppnå något slags magiskt fuffens eller gör hon det på något vis för Rubys skull? Oklart.

Vad tyckte ni om veckans avsnitt? Håller ni med om att det var det läskigaste hittills? Kommer Montrose att behöva offra sig i framtiden som han lovade? Varför tror ni att Christina återskapade mordet på sig själv?

Nya avsnitt av "Lovecraft Country" kommer varje måndag på HBO Nordic.
| 8 oktober 2020 09:45 |