SPONSRAT

Skribent

Saga Olsson

8 augusti 2018 | 17:15

Eftersnack: ”Successions” säsongsavslutning är inte bara en bal på slottet

I förra avsnittet så planerade "Succession" inte bara för ett storslaget bröllop, utan även för en säsongsfinal utan dess like. Med tanke på vilken familj det är vi följt kunde vi redan i förväg lista ut att det här bröllopet inte skulle bli ett normalt sådant. Förutom ”Successions” sedvanliga udda situationer, episka one-liners och extremt spända familjedynamik utlovas säsongens mest intensiva avsnitt.
"Successions" första säsong har varit skakig. Från en svag start, en stark mitten och ett vacklande slut, fanns alla förutsättningar till ett finalavsnitt gjort för att slå ner alla kritiker och vinna över den stora massan. Med Romans planer att skjuta upp en raket, Kendalls att överrumpla Logan och tvinga ut familjen ur företaget och Shivs ovilja att avslöja sin otrohet, visste vi redan i förväg att vi hade mer att se fram emot än gamla discodängor på dansgolvet, fri bar och torra tal. De grupperingar som delat hemligheter och dolt saker för varandra ska äntligen mötas i samma rum och det faktum att vi vet saker som inte de vet, får mig att bita på naglarna av nervositet samtidigt som skadeglädjen når nya topp-nivåer, medan säsongens konflikter äntligen ska explodera.

Att man inte tänker slösa en enda minut av säsongens sista avsnitt blir uppenbart, när vi möts av explosionen redan efter några minuter. Så explosionen vi blivit utlovade kanske inte var den stora metaforiska som skulle slå ner och ödelägga Waystar Royco (Jag kan inte vara den enda som förväntade mig att det var kryssningsskandalen som skulle komma ut och skapa total kaos?) utan en riktig sådan, ett halvt jordklot bort från slottet i England. Och den enda som vet om denna nya omständighet är Roman, vars raketuppskjutning exploderade på startbanan.

En händelse som snabbt börjar rulla ut de dödsoffer man hintat om. Inte i form av japanska astronauter, utan i form av en karaktärs prestige-död i taget. Först Romans, som skämtar bort problemet och undviker det. Sedan Kendalls som drunknar på botten av sjön tillsammans med den stackars servitören som Kendall rattfylle-körde rätt ner i vattnet efter att ha blivit totalt överkörd av Logans hårda ord. Medan Kendall genomblöt springer genom skogen, har han överlevt, men allting han trodde att han var har dött.
 
 
Att Shiv och Tom skulle klara sig utan större motgångar på sin bröllopsdag är ändå förvånande, med alla de omständigheter som händer kring deras bal på slottet. Men det mest förvånande, och absolut bästa är hur vi påminns om att Logan alltid kommer ligga ett steg före.
 
I scenen där han konfronterar Kendall om att han vet vad som hänt där ute i skogen, då man hittat Kendalls rumsnyckel i bilen, märker vi att han bara bluffar. Han känner inte bara världen han verkar i utan och innan, han känner även sina barn. Och det bästa med detta är, att hur kortsiktigt någon av dem tänker sitter de på den ultimata lösningen på alla långsiktiga problem just detta oundvikligen kan skapa. Oändligt med pengar. En servitörs död kan enkelt sopas undan och glömmas bort med några sexsiffriga checkar men vetskapen om att priset Kendall måste betala är högre, då han återigen förminskas till den karaktär vi mötte i allra första avsnittet. Den vilsna sonen, som Logan kan förminska i alla lägen och aldrig ge en chans.

Att hela Roy-klanen har skadats under säsongens gång är påtagligt. Shiv har haft en affär, Kendall tagit återfall, Connor plågats av en identitetskris på grund av att hans eskort-fru bara är med honom för pengarna och seriens ultimata comic-relief par Tom och Greg, som båda fått lära sig hur man navigerar i denna värld den hårda vägen. Situationer som gör att jag ser fram emot att se just hur mycket mer skada man kan tillfoga karaktärerna i nästa säsong. Förutom Roman, såklart.

Som den karaktär som blivit skadad minst (kanske för att han var mest skadad från start?) är han den enda med den gnutta mänsklighet kvar som ger mig ett litet hopp om familjen som helhet. Eftersom avsnittet inte lämnar oss med en cliffhanger vi kan analysera i minsta detalj och diskutera, lämnar jag säsongen med att minnas några av seriens hittills bästa one-liners:
 
 
För även om jag ser fram emot att återse familjen Roys framtida motgångar under 2019 när nästa säsong planeras släppas, ser jag mest fram emot hur man ska lyckas toppa detta skarpa manus-skrivande.
 
 
Vad har du för tankar om säsongsavslutningen och vad ser du fram emot inför kommande säsong? Kommentera gärna nedan!
| 8 augusti 2018 17:15 |