SPONSRAT

Skribent

Saga Olsson

26 juni 2018 | 21:00

Eftersnack: Många överraskningar i veckans "Succession"

Tre veckor med familjen Roy. Det var allt som krävdes för att Greg, den missplacerade och överdrivet ängsliga kusinen, skulle förvandlas från en hopplös underdog till en av dem. När han plötsligt avslöjar företagshemligheter för egen vinning, kan jag inte låta bli att titta med skräckblandad förtjusning.
Vi måste prata om Greg. Jag måste erkänna, de senaste veckorna har "Succession" varit väldigt segt. Som om man petat in bisarra scener, inte för storyn skull, utan för att vi ska ha något att prata om. Men nu när Logan är tillbaka från sjukhuset, redo att styra upp, börjar det hända mer för syskonen på en vecka än vad som hänt mig på ett år.

Veckans avsnitt av "Succession" bjöd på många överraskningar. Inte bara för Kendall som inte fick hålla tal, Tom som fick veta en företagshemlighet och Shiv som plötsligt måste försöka mörka en politikers läckta bilder från media. Ni hör. Det händer grejer på Waystar Royco. Grejer som gör att ingen riktigt har koll på att Greg, kusinen som av ren tur lyckades nästla sig in på företaget, börjar förstå sin omgivning. Och jag inser, jag har underskattat honom, lika mycket som resten av familjen. Med skillnaden att vi vet om det och inte de.

När Tom bestämde sig för att ta honom under sina vingar, tänkte han att han hade en personlig slagpåse, någon som kunde få honom att känna sig stor i en värld där han är liten. Någon under honom som kan se upp till honom. Någon som skulle få vara hans källa till humor i vardagen, på samma vis han skulle vara seriens comic-relief. En karaktär inslängd för att vi ska ha någon att identifiera oss med och tycka om, i det hav av osympatiska karaktärer som utgör familjen Roy.
 
 
Därför vet jag inte vad jag tycker om avsnittets näst sista scen, där det framkommer att han håller på att förvandlas till en av dem. Att blod skulle vara tjockare än vatten, gäller i de flesta familjer. I Roys värld, är makt (även inbillad sådan) det viktigaste. Han ser sin chans och tar den, men det kommer så oväntat, så oväntat att även när han blir påkommen är alla inblandade övertygade om att det inte är han som skvallrat. Jag förstår dem.

Det är en förvandling som gått lite för fort, som tagit honom lite för långt och som känns lite för orealistisk. Här är en ultra-nervös tonårskille som vi tidigare sett ringa sin mamma för vägledning vid minsta lilla förvirring som plötsligt tar saken i egna händer när han märker att han kan få ett övertag. Vi vet att familjen Roy inte är världens bästa förebilder, men kan de verkligen fördärva en människa på tre veckor?

Det visar sig, att det kan de. Eller? Än är det för tidigt att se vad vi kan förvänta oss av denna nya Greg, som plötsligt insett att han kan spela en viktig roll om han bara vill. Gjorde han det för att rädda företaget från den oundvikliga skandalen, eller för att skapa allianser högt upp i företagsledet? Eller, har han blivit så påverkad av hur familjen beter sig i liknande situationer, att han gjorde det bara för att jävlas?

Själv hoppas jag på det första men tror på det sista. Snälla, "Succession". Låt oss få behålla vår missanpassade och ängsliga Greg. Vet inte hur jag ska hantera om han blir som dem.
 
Följ "Succession" på HBO Nordic med nya avsnitt varje måndag.
| 26 juni 2018 21:00 |