EFTERSNACK

Skribent

Saga Olsson

29 maj 2017 | 12:00

Detaljen du missade i helgens avsnitt av "Skam"

Efter en cliffhanger som heter duga fick vi äntligen avsnittet vi väntat på och svaret på frågan som varit på allas läppar, hur ska Sana ta sig an alla motgångar?
Själv tvivlade jag på om hennes hustling-skills även kunde komma till nytta här, men blir inte bara överbevisad snabbt utan även med bravur. Lite Facebook-stalking och lite hämndplanering och planerna för en återupprättelse är ett faktum.

Att "Skam" spelar på symbolik och referenser är vid detta laget inte en hemlighet. När Sana i förra avsnittet var on top of her game, var hon glad, bar vita kläder, sjalen uppknuten och sminket naturligt. När hon kliver in i veckans första scen får vi en throwback till andra säsongen, då hon för första gången klev in i våra hjärtan. Svarta kläder, svart smink och sjalen nere. En tid innan de norska vännerna, innan hon ens hade en minsta tanke på att vara russ och innan Yousef. Eller kanske viktigast, innan Sara.

Trots att Sana går rakryggad över skolgården och stolt förklarar varför hon inte kommer vara med på russebussen, kan vi ana att den lilla lögnen som smugit sig in i den berättar något annat. Uppe vid det klassiska spionerings-fönstret sneglar hon avundsjukt ner på skolgården, där hennes gäng står och pratar och skrattar, kan man ana att hon inte alls är där hon vill vara, utan nere vis skolgården skrattandes med dem. Förutom det faktum, att Sara är med dem.
 
 

Vad planerar du, Sana?

 
Räddningen och svaret på hennes problem, kommer bokstavligen upp för trappan, när Isak dyker upp och iaktar Sanas avundsjuka. Ute på skolgården kramar Sara om Vilde, och uppe vid fönstret påpekar Isak, hur falsk situationen är, då Sara snackat skit om Vilde, i hans Facebook-chatt. Och för första gången på hela avsnittet, ser vi hur hennes ögon lyser upp.
 
Och medan Flawless-gänget snackar om henne i gruppen hon är med i (åh, Facebook, varför gör du jämt såhär?) ser man har en plan börjar forma sig i hennes huvud. Istället för att försvara sig, den tanken som först även kom upp i mitt huvud, raderar hon snabbt de få bokstäverna hon hunnit skriva och vänder sig till Isak. För även om hon verkligen har skuldkänslor för det som hände i förra avsnittet och vill hjälpa Isak, så är det egentliga målet att lyckas tjuvläsa chatten mellan honom och Sara.

Även om jag avundas Sanas tankesätt och kontroll (för vem hade inte snabbt bara börjat snacka skit tillbaka?!) så kan jag inte låta bli att tänka hur hon i gärningen gör exakt samma sak som hon blivit utsatt för. Där hon i ena stunden berättar för Isak att anledningen till att hon inte berättat för honom om Even var för ”att det inte är allt man vill att andra ska veta om ens förflutna” och i andra skamlöst tar kort på just en bit av Saras förflutna. Som vapen till sin hämnd.
 
 

Ett av många viktiga ämnen i "Skam"

 
Men här måste vi också komma ihåg, att hon personligen inte konfronterat Sara, eller pratat med Noora. Det är hon som avlägsnar sig från gruppen och inte tvärtom, så även om jag är Team Sana och förstår viljan att få återupprättelse, så undrar jag om den verkligen är nödvändig, åtminstone på det sätt hon verkar planera. För ska man behöva stå till svars för saker man skrivit på internet för över ett år sedan?

Och även om Sanas dubbelmoral går att ifrågasätta, kan jag inte annat än inse, att detta är ännu ett av många viktiga ämnen som man tagit upp i "Skam".
 
I en värld där vi ständigt är uppkopplade är frågor om hur man beter sig på internet ständigt aktuella, då nätbeteendet är så distinkt olikt beteendet ute i den riktiga världen. Det är en plats full av troll, överdrifter, fake news och bristande källkritik, där man med enkelhet skyddad bakom en datorskärm kan skriva saker om andra som man aldrig hade sagt till personen om man hade den framför en.
 
 

"Let's go bitches"

 
Att hon inte ville säga saker om Evens förflutna, gör Sana, precis som Isak säger, till en god person, speciellt i den internetvärld som både de i Skam och andra unga idag lever i, där skvaller och rykten kan spridas med enkla knapptryck så är det samma knapptryck som både spelar och kommer spela en stor roll i kommande avsnitt.

Så vad kommer Sana göra med sin nya ammunition? Hade man ögonen öppna för detaljer, kunde man se att hon efter att hon tagit bilderna lägger ner mobilen, på samma papper Noora skrev sitt lösenord på. Och när Isak kommer tillbaka, så vet vi, att hon inte bara säger ”Let’s go bitches” bara till honom. Utan till Sara, Noora, hämnden och… oss.
 
Fyra avsnitt återstår, vad tror ni att vi får se i "Skam" framöver? Kommentera nedan.
| 29 maj 2017 12:00 |