EFTERSNACK

Skribent

Saga Olsson

4 juni 2017 | 18:15

Eftersnack: Sana visar upp en ny sida i säsongens bästa scen

I förra avsnittet av "Skam" började Sana planerna för en upprättelse, då hon tog smygbilder på Facebook-chatten mellan Isak och Sara, i en scen där Nooras email-lösenord kunde skymtas. Vad är planen och har hon verkligen tänkt igenom konsekvenserna?
Så var de där igen, Yousef och Sana små-retandes med basketbollen. Efter scenen där de hängde i solskenet, öppnades spelplanen upp och drömmarna om ett Yousana var ett faktum. Men efter att hon tagit bort honom som Facebook-vän och han hånglade med Noora, låg inte längre bollen hos någon. Att Yousef i veckans avsnitt bokstavligt talat, tar basketbollen från henne och ber henne att ta den, tänker jag handlar om mer än bara att retas. För visst försöker han hinta att bollen ligger hos henne om hon bara är beredd att göra vad som krävs för att ta den (berätta för honom hur hon känner)? Am I right, eller bara lika överanalyserande som skam-fans tenderar att vara? Kan de inte bara ha ett real talk och göra något åt känslorna redan?!
 
 
Men Sana har större problem än olycklig kärlek, Sara. Med mobilen fylld av smygbilder tagna på Facebook-chatten mellan Isak och Sara, börjar hon läsa dem, en efter en. Det är mycket skit, men är det mer än det som går att hitta i vilken tonårings chatt som helst? Medan hon scrollar igenom bilderna, tvivlar jag först på om hon kommer sprida dem. Sana är ju bättre än såhär.
 

Sana är lika mänsklig som oss

 
Men när hon ser att Yousef inte hänger med hennes brors gäng i trädgården och det nämns att Yousef är med Noora, får både hon och jag våra hjärtan krossade av svartsjuka. Och vi får äntligen se en sårbar sida av Sana, hon är lika mänsklig som oss vanliga dödliga. När Noora frågar henne rakt ut om hon har känslor för Yousef, så kan jag inte förstå varför hon inte bara berättar sanningen, utan istället låter avundsjukan tala och göra henne ännu mer frustrerad. Och hintarna om Nooras lösenord? Antagligen inget annat än ett sidospår, något som planterats för att få fansen att spekulera. Kanske spelar det en roll i framtida avsnitt, men vi får komma ihåg att Noora inte medvetet sårat henne, tillskillnad från Sara.  
 
 

Alla snackar skit om alla

 
Uppe i Hartvig Nissens klassiska spionering-fönster, sitter Sana och ser ner på Sara i samma veva som hon startar ett hat-konto i Saras namn. För att sekunderna senare konfrontera Sara på skolgården, en scen hon lämnar med ett alldeles för självgott leende. Alla må snacka skit om alla, men i stunden Sana skickar ”stackarn” angående Sara, har hon bevisat att hon inte är bättre än någon annan. Samvetet kommer först krypandes när Sara varken kommer till skolan eller går att få tag på och kontot raderas. Men i internetvärlden, kan ingenting stoppas. Dramat hänger kvar och spekulationerna kring vem som skapade kontot är i full gång.
 
Det hon inte tänkt på är att profiltexten hon valt, är samma text som Vilde skrev när hon facerapade Sara och att det inte hade postats något om Vilde, får misstankarna att riktas mot henne. När jag anar vad som är på väg att hända, kan jag inte låta bli att vilja spela in en Youtube-video där jag gråtskriker ”Leave Vilde alone!” samtidigt som jag förstår att poängen är att hat föder hat, vilket snyggt sammanflätar diskussionerna kring näthat, fördomar och religion.
 
 

Konfrontationen mellan Sana och Isak lämnar fansen besvikna

 
Tillslut får dramat sitt slut, när Isak tar på sig fallet. Men den konfrontationen mellan Sana och Isak har lämnat många fans, inklusive mig besvikna. Samtalet sker på bådas plan, med många poänger och synvinklar som får de båda att tänka till, är svår att göra alla tillslags. Det är svåra frågor, som inte har enkla svar. Vilket gör hela scenen problematisk vilket syns inte minst på Facebook-sidor skapade av fansen, där just den scenen fått mest uppmärksamhet under säsongen rört upp många starka känslor och skapat långa diskussioner på Skams hemsida.
 
Skam är en så himla viktig tv-serie, kanske rent av den viktigaste som visats på flera år. I den sista scenen med Isak och Sana slår det mig hårdare än någonsin. Vilken sida man än står på, så är dessa ämnen och frågor som väldigt sällan (om någonsin?) tas upp och de behövs lyftas. Som Isak säger ”De dumma frågorna är jävligt viktiga.” Då, nu och föralltid.
 
| 4 juni 2017 18:15 |