SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

8 augusti 2016 | 09:45

Eftersnack: Rätt frågor börjar ställas i "The Night Of"

Vad hände den där natten? Utredningen tar fart i avsnitt 5.
Fram till nu har ”The Night Of” handlat om hur Naz fall ska hanteras. De frågor man ställt har handlat om hur åklagarsidan ska få en fällande dom och om hur mycket publicitet hans advokat kan få. Det är först nu man börjar ställa frågor kring vad som faktiskt hände den där natten.

Naz – hårdingen


Medan advokaterna käbblas sinsemellan, sitter Naz i fängelset, anhållen för våldtäkt och mord. Och mördande våldtäktsmän ses inte på med blida ögon i fängelser. När han nu allierat sig med den mäktige fången Freddy, verkar han sitta i alla fall relativt säkert. I det här avsnittet går Naz igenom en transformation. Det börjar med att han misshandlar den fånge som gav honom brännskador i förra avsnittet. Han rakar huvudet, vilket får honom att se lite mindre ut som en fumlig ung man och mer som någon man inte jävlas med. I en mycket talande scen käftar han emot en välbyggd fånge som vill att han flyttar på sig. För ett ögonblick ser det ut som om en konfrontation är oundviklig. När fången ifråga får veta att Naz står under Freddys beskydd, rinner konfrontationen ut i sanden.Men Freddys beskydd kommer inte gratis. Naz blir ombedd att smuggla knark från besöksrummet till fängelset. Han inser att han inte har mycket till val. Det hela resulterar i en mycket spänd situation när han måste ha en konversation med Stone samtidigt som han ska svälja små påsar med knark. Han lurar dock inte Stone, som upplyser honom om att om han blir påkommen med vad han håller på med, är det över. Frågan är hur länge Naz kan hålla på så här innan det slutar illa för honom. 

Stone – mjukisen


Det här avsnittet var ett av de bättre sedan piloten, som alltså var riktigt jävla bra. Men det har ju sina skavanker. Stone är en intressant karaktär. Han är välspelad, välskriven och mångfacetterad. Hade det här varit ett drama istället för en thriller, som jag anser att det är, hade det varit motiverat att gestalta honom så mycket som det görs i den här serien. Han tar hand om sina fötter, försöker ta hand om en katt trots sina allergier och tampas i detta avsnittet med impotens, som är en bieffekt av  medicinerna han tar för sin eksem. Han ser dessutom rätt patetisk ut när det enda umgänge han kan få är en prostituerad kvinna. Saken är den att jag inte bryr mig särskilt mycket. Det är intressant och spännande att följa Naz’ skrämmande vardag, som består av knarksmuggling, våld och hårda blickar. Att följa med Stone när han köper kattleksaker, Viagra och misslyckas med att få en prostituerads uppmärksamhet är inte vidare intressant. Det är dock desto intressantare att följa hans arbete som advokat.Idel frågor


Stone, nu assisterad av Chandra från Alison Crowes advokatbyrå, påbörjar sin utredning på allvar. Ett stort fokus för hans utredning är drogerna som fanns både i Naz och mordoffrets blod. Om de kan bevisa att de kom från mordoffret kan i alla fall vissa av misstankarna mot Naz avvärjas. Detta leder i sin tur till frågan om hur det kommer sig att amfetamin fanns i Naz blod, men inte i mordoffrets. Det hela ser sannerligen inte bra ut, eftersom amfetaminet skulle motverka de andra drogerna; han skulle inte ha kunnat somna som han påstod. Men då uppdagas ytterligare en fråga. Trevor Williams, ett av vittnena, påstod att han var ensam när han såg Naz och mordoffret. Naz talar dock om för Stone att Trevor inte alls var ensam.

Fram till nu har Trevor sett ut att vara en av spikarna i Naz’ kista. I ett förhör med åklagaren är han dock väldigt motvillig att samarbeta, vilket resulterar i att hans namn stryks över listan på vittnen som åklagaren kommer kalla. I och med att Trevor var ett vittne för åklagarsidan, skulle det inte finnas någon anledning för försvaret att kalla honom under rättegången. Men nu är Stone honom på spåren också. Stone må se ut som om han jobbar i en tobaksbutik intill ett kärnkraftverk, och han har definitivt inte samma resurser som exempelvis Crowe eller ens åklagarsidan, men han visar sig vara en riktig blodhund i detta avsnittet. Han hittar snart Trevor och ställer denne mot väggen. Efter lite påtryckningar från Stone, avslöjar Trevor namnet på den man han var med den natten; Dwayne Reed. Det visar sig att Dwayne är efterlyst. Han har tidigare domar för inbrott, under vilka han använt kniv. När Stone konfronterar Dwayne, flyr denne.

Och här kommer vi till detta avsnitts viktigaste fråga: Kan Dwayne vara mördaren?

Vi får inga egentliga svar i detta avsnitt. Men vem behöver svar när man har frågor som dessa?

En annan viktig fråga är om Stone kan lyckas övertala en jury om att det är Dwayne som är mördaren med så lite att gå på.

Vad tror ni? 
| 8 augusti 2016 09:45 |