EFTERSNACK

Skribent

Oscar Söderman

30 september 2020 | 18:00

Eftersnack: På resa genom tid och rum i “Lovecraft Country”

Hippolyta beger sig ut på en oväntad resa i avsnitt 7, ”I Am”. I det underligaste avsnittet av serien hittills förs vi med på en resa fylld av dansare, spöken och självupptäckt.
”I Am” är ett fullsmockat avsnitt av ”Lovecraft Country”. Den första halvan följer alla våra karaktärer i en typisk tv-struktur, andra halvan å andra sidan struntar helt i detta och följer istället enbart Faster Hippolyta och hennes minst sagt underliga resa genom tid och rum.

Som titeln ”I Am” antyder går Hippolytas resa ut på att hon ska hitta sig själv, dessutom ska hon samtidigt utvecklas till någon som inte längre lever efter det andra sagt att hon borde vara. Vi får se denna utveckling genom flera olika mer eller mindre konstiga scener. Bland annat besöks parisiska nattklubbar, afrikanska slagfält, utomjordiska planeter och även hennes egna sovrum i en scen från det allra första avsnittet.

George är nämligen äntligen tillbaka, även om det bara är ett kort tag. Det är rätt oklart dock om den versionen av Fabror George som hon träffar är verklig eller bara en dröm/hallucination/fantasi. Det kvittar när scenen egentligen går ut på att visa hur en person kan hållas tillbaka i sin personliga utveckling i ett äktenskap, även om det är ett som de allra flesta skulle klassa lyckligt. Ingen av de två går till skada fysiskt, båda älskar varandra men ändå är det en av dem som tvingas hålla sig hemma medan den andra reser världen. Hippolyta hålls tillbaka. Det är väldigt snyggt hur de vänder den lyckliga scenen från det första avsnittet till något mer tragiskt.

Jag antar att Tic också har haft sitt alldeles egna multidimensionella äventyr som vi inte fick se. Jag hoppas verkligen att vi får se vad han gått igenom i framtida veckor, men jag skulle inte vara så säker eftersom serien hittills inte varit så brydd att visa upp vad som skett innan avsnittens start. Allt för ofta genom seriens gång får vi istället tidigare händelser enbart berättade för oss eller så lämnas det helt till tittarnas fantasi. Ta Hippolyta och Dees resa till Lovecraft Country som exempel, det var något som jag varit taggad på att se. Istället så fick vi en snabb scen som bortförklarade det hela rätt snabbt och som hastigt förde dem tillbaka till Chicago. Varför var den resan i slutändan ens nödvändig? Därför skulle jag inte lägga allt för stora förhoppningar på att vi kommer få se Tics resa steg för steg. Oavsett så är det intressant att han kommer ut ur portalen med en bok som delar namn med tv-serien han är huvudkaraktär i.
 
 
Justja, Letti är antagligen gravid också? Men varför säger hon inget till någon? Jag kan förstå hennes skepsis till syster Ruby som hon aldrig kommit överens med, dessutom särskilt om man kan räkna in hennes koppling till klantrollkarlarna som vi tittare vet om. Men varför säger håller hon hemligheter för Tic? Det finns en anledning till varför hon inte berättar sanningen om vad som hände i drömmen med det brinnande huset, denna anledning är dock rätt oklart ännu.

För att återgå till avsnittets början lite snabbt så består den som sagt av traditionell korsklippning mellan alla karaktärer vi känner, precis som jag ifrågasatt tidigare veckor undrar jag dock fortfarande vart vi egentligen är på väg? I den överliggande handlingen är vi fortfarande i det skedet där det byggs upp ledtrådar för vad som kommer hända. Tics leverfläck tillexempel, det känns som något som borde skett för fyra veckor sedan. Inte tre veckor från slutet. Oavsett så är det här avsnittet är verkligen proppat, kanske lite för mycket. Dels måste nästintill alla karaktärer få något att göra så de inte glöms bort, sen ska det även huvudsakligen fokuseras på Hippolyta. Det sker alltså väldigt mycket på en kort timme. Till viss del är det skada, både för avsnittet och för serien i sin helhet.

De flesta avsnitten är verkligen jättestarka i sig och svåra att säga något emot, men som en del av en helhet undrar jag vart vi är på väg. Vi är på avsnitt 7 av 10 och det borde börja bli dags att knyta ihop säcken. Säckknytaren verkar dock fortfarande sitta på kafferast, jag ser för tillfället knappt en antydning till säckknytning i kikaren. Det börjar kännas mer och mer spretigt att checka in hos varenda karaktär och dennes problem när det också måste ges tid till veckans huvudperson. Efter förra veckans exemplariska avsnitt kan jag sakna att spendera fullt fokus på en storyline.

Tror ni att vi kommer få se Tics underliga resa nästa vecka, är Leti gravid och känner ni av att vi börjar närma oss slutet?

Nya avsnitt av "Lovecraft Country" kommer varje måndag på HBO Nordic.
| 30 september 2020 18:00 |