SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

1 augusti 2016 | 16:00

Eftersnack: Naz skrider till handling i fjärde avsnittet av "The Night Of"

”The Night Of” tappade lite efter ett starkt första avsnitt. Serien har hittills aldrig varit dålig, men under andra och tredje avsnittet kändes det som att den bara grävde ner oss i en känsla av hopplöshet. I det fjärde avsnittet börjar vi se ett ljus i slutet av tunneln.

Naz slår tillbaka


Fram till nu har Naz nästan varit en passiv åskådare till sin egen undergång. I det här avsnittet ser det värre ut än någonsin. Fångar utnyttjar honom och kastar illvilliga blickar mot honom. Den mäktige fången Freddy erbjuder återigen sin hjälp, men Naz förstår att en allians med Freddy betyder att gå över en gräns som han kanske inte är villig att gå över. Den fånge som hittills gett Naz råd, överger honom med orden ”Nu får du klara dig själv”. Naz hittar dock snart en ny fånge att alliera sig med. Vi förstår på en gång att denne fånge troligtvis inte är välvilligt inställd till Naz egentligen, eftersom han sitter inne för mordförsök på den man som våldtog och mördade hans systerdotter; för honom representerar Naz hans systerdotters mördare. När den oundvikliga konfrontationen kommer, ser det ut som att Naz kommer att förbli passiv, vilket onekligen skulle leda till att han inte skulle klara sig särskilt länge i fängelset. Han håller dock huvudet högt och går äntligen till Freddy och frågar om dennes hjälp.Crowe, Naz’ nya advokat, visar precis hur vass hon är när hon förhandlar fram ett kortare straff om Naz erkänner till brottet. Till och med Stone, som fortfarande intresserar sig för fallet, säger till honom att erkänna. Här återvänder den spänning vi fick uppleva i första avsnittet. Vi vet inte vad som kommer hända. Det är en mycket oförutsägbar situation. Särskilt när Naz erkänner sig skyldig. Han uppvisar stort mod när han ångrar sig mitt i erkännandet. Det här är en ny Naz vi får se. Hittills har han för det mesta suttit och bara tagit emot förolämpningar och anklagelser. Men inte längre. Nu slår han tillbaka. För första gången står Naz verkligen upp för sig själv.

Stone vs. Superadvokaten – del 2


Det var uppenbart redan från början att Alison Crowe, Naz’ nya stjärnadvokat, bara tog fallet för att det var en het potatis i media. Man skulle kunna tänka sig att hon faktiskt ville gå till rättegång för publicitetens skull. När en så pass prestigefull advokat erbjuder sig att representera en pro bono (=gratis), skiter man i hennes motiv. Men så är Naz’ fall helt plötsligt inte så intressant längre. Så när Naz ångrar sitt erkännande, försvinner helt plötsligt Crowes välvilja. Så klart, kanske ska tilläggas.

Stone, som nu tekniskt sett inte är Naz’ advokat längre, fortsätter att intressera sig för fallet. Här ser vi ytterligare en stor vändning i handlingen. När Stone först tog fallet, verkade han bara vara intresserad av publiciteten som fallet förde med sig. Egentligen var han bara en sjaskigare version av Crowe. I det här avsnittet ser vi dock små tecken på att Stone faktiskt börjar ifrågasätta om Naz verkligen är skyldig. Turturro, i rollen som Stone, fortsätter att skina i sin roll. Det kommer bli intressant att följa Stones utveckling. Det är lite så att man till och med hoppas att han kommer bli av med sin eksem.

Mörkt vs. Vitt


En intressant aspekt av serien, som jag kom att tänka på först under detta avsnittet, är hur olika etniciteter ställs mot varandra, specifikt vita mot alla andra. Etniskt vita människor porträtteras som kalla och illvilliga. Kommissarie Box är vit. Domaren är vit. Åklagarna är vita. Crowe, den advokat som nu lämnar Naz i sticket när han inte längre drar lika mycket publicitet, är också vit. Protagonisten, Naz, är pakistanier. Freddy, den fånge som erbjuder Naz hjälp av den enkla anledningen att Naz kan erbjuda honom lite hjärngymnastik, är afroamerikan. De två fångar som hjälpt Naz under hans första tid i fängelset har båda varit afroamerikaner. Den fånge som hjälper honom under detta avsnitt visar sig visserligen vara en varg i fårakläder, men de råd han ger Naz är faktiskt mycket användbara och bidrar till Naz’ beslut om att alliera sig med Freddy. Stone, advokaten som nu verkar vara Naz’ bästa chans att gå fri, är jude. Stones etniska bakgrund förstärks dessutom av Turturros Brooklyn-dialekt.En bra serie ska vara välskriven, välspelad och genomtänkt. En riktigt bra serie har dessutom ett budskap och kommenterar kanske på samhället eller existentiella frågor. Och det är precis vad ”The Night Of” gör. Under andra och tredje avsnittet kände jag hur mitt intresse falnade lite. Men nu har serien fått min fulla uppmärksamhet igen.

Frågan är nu om en rakryggad Naz och en fullkomligt engagerad Stone verkligen kan vinna i rätten. För i en sån här serie, med sin mörka och realistiska ton, är det inte helt självklart att de goda kommer vinna.

Vad tror ni?

Kommer Naz och Stone att vinna?
| 1 augusti 2016 16:00 |