Serie

Skribent

Oscar Söderman

14 oktober 2020 | 21:00

Eftersnack: “Lovecraft Country” spolar tillbaka tiden till 1921

Det är spänt bland våra karaktärer i veckans avsnitt “Rewind 1921”. ”Lovecraft Country” tar oss återigen tillbaka i tiden, den här gången till massakern i Tulsa på en resa för att rädda framtiden.
Jag måste erkänna att jag var otroligt skeptisk inför detta avsnitt.

Massakern i Tulsa 1921 var för många inklusive mig ett okänt fenomen innan ”Watchmen” så briljant skildrade händelsen förra året. Därför kändes det lite som att HBO bara utnyttjade en så otroligt hemsk händelse som fick oväntat liv igen till mycket hyllning i hopp om ett liknande resultat. Den cyniska i mig undrade helt enkelt varför de valde att återbesöka exakt samma händelse igen. Jag kan dock villigt erkänna att resultatet inte alls kändes så billigt som jag var rädd för, inte ens i närheten.

Att resa tillbaka i tiden till massakern där så många afroamerikaner blev mördade, inklusive familjen till våra huvudkaraktärer, visar hur hoppet på en bättre mer inkluderande värld redan tidigt dog ut i Amerika. Hela seriens sensmoral som för mig blev allt mer tydlig i förra veckans avsnitt fortsätter klargöras här, Vad är du villig att offra för att bättra världen dina nära kommer växa upp i? Är Tics gammelmormor villig att offra sig själv och sin familj för att rädda den framtida generationen? Alla våra andra huvudkaraktärer offrar också allt just nu för att rädda Letti och Tics ofödda barn och även Diana. Det är i framtiden hoppet om en bättre värld ligger.

Att Jackie Robinson kommer in och räddar våra hjältar har varit en central bild redan sedan den första scenen av denna serie. Han var och är en symbol som visar att det går att lyckas i världen. När Tic senare i detta avsnitt tar plockar upp basebollträet och tar rollen som denna symbol visar det att vem som helst kan vara en förebild, bara man är villig att ta det där lilla extra steget för någon annan.
 
 
Utöver all den tematiska dramatiken finns det som vanligt en hel drös briljant skådespel från alla våra karaktärer. Favoriterna har och fortsätter vara Michael K Williams och Jurnee Smollett, båda två är fruktansvärt bra. Williams som den plågade Montrose vars bakgrund och traumatiska uppväxt vi får lite av en inblick till denna vecka osar ångest och sorg. Smollett som den numera oskadliga Letti vars promenad genom all omringande död och eld i slutet skriker autenticitet trots lite skakig green screen.

Med hela det här avsnittet avklarat har de alltså fått tag på The Book of Names, antagligen betyder detta att Dees liv är räddat. Tics liv å andra sidan är fortfarande i fara. Det finns egentligen bara en karaktär som rimligtvis kan hjälpa honom ur denna kniviga situation, det är Ji-ah. Hon är den vars storyline fortfarande dinglar utan ett uppenbart tillfredställande slut i sikte. Jag har svårt att se hur skaparna kan lämna henne med det otillräckliga avslutet hon fick sist vi såg henne.

Mischa Green skrev på sin Twitter förra veckan att Ji-ah kommer dyka upp igen. Med bara ett avsnitt kvar och ett Jaime Chung-löst sådant denna vecka kan vi lista ut att hon kommer tillbaka nästa. Med största sannolikhet är det alltså hon som är lösningen till hur Tic överlever i slutändan, jag hoppas bara att detta kommer ske på ett naturligt sätt. Det sista jag vill den karaktären som var så bra i ”Meet Me in Daegu” är att hon kommer in som en tacklös Deus Ex Machina från ingenstans och löser situationen åt våra hjältar. Vi får hålla hoppet uppe att skaparna bakom serien har löst det på ett stiligare vis helt enkelt.

Jag går efter nästan vartenda avsnitt tillbaka till öppningsscenen från det första avsnittet och funderar hur den kommer spela in i finalen. Rimligtvis kommer den att återkopplas på något sätt, eller vad tror ni? Christinas död förra veckan, vad betydde det egentligen? Vi såg inte ett spår av konsekvenserna från det denna vecka. Kommer Dees liv att återgå till det gamla vanliga efter hon helats av vad som antagligen är "Lovecraft Countrys" slutgiltiga skurk? Skriv vad ni tror kommer hända i nästa veckas final i kommentarsfältet nedan!

Nya avsnitt av "Lovecraft Country" kommer varje måndag på HBO Nordic.
| 14 oktober 2020 21:00 |