EFTERSNACK

Skribent

Oscar Söderman

17 september 2020 | 13:30

Eftersnack: ”Lovecraft Country” ömsar skinn

I veckans avsnitt ”Strange Case” är det Body Horror som tar fokus. Ruby plågas av sina tillfångatagare när hon vaknar upp i fel kropp och Montrose släpper äntligen loss när han visar sitt sanna jag.
Konsekvenserna från Rubys kryddiga möte med William har nu avslöjats och de visade sig vara mycket mer brutala än vad jag någonsin kunde föreställa mig. Veckans genre är Body Horror med all kroppslig skräck det innebär. Blodet flödar, benen knakar, skinnet ömsas.

Tic och Leti är huvudsakligen lämnade i baksätet för sig själva den här veckan medans vi istället följer Montrose och Ruby, de två verkar dock trivas minst sagt bra med lite ensamtid.

Efter förra veckans något fadda användning av genre är vi i det här avsnittet tillbaka till att se handlingen diktera genren och inte tvärt om. I det förra avsnittet kändes det som att skaparna verkligen ville göra ett äventyrsavsnitt så de krystade fram en handling om just det. Den här veckan känns det istället som att de hade en stark berättelse om att bryta ur sitt skal och hittade en genre som passade.

Att Ruby vaknar upp i fel kropp i ”Strange Case” är ett perfekt exempel på detta som dessutom passar in i den resterande seriens helhet. Nästintill alla avsnitt har visat orättvisorna de afroamerikanska invånarna lider igenom. Att den här veckan switchar detta och visar hur Ruby istället hanterar att helt plötsligt leva i en vit kropp och hur annorlunda bemött hon blir är snyggt gjort, det understryker verkligen seriens poäng.

Allt detta som vanligt med en skräckig och övernaturlig twist såklart. Transformationerna från den ena kroppen till den andra är inte direkt oansträngda. Det är otroligt blodigt, geggigt och äckligt varje gång huden lossnar från Rubys kropp.
 
 
På den mer positiva sidan av konceptet ömsa skinn ser vi Montrose. Nu förstår jag äntligen varför Michael K Williams tog sig ann den här rollen. Han är fruktansvärt bra det här avsnittet i sitt plågade men tillslut omfamnande porträtt av den hittills relativt enformigt skrivna pappan. När vi nu får se att Montrose aldrig vågat visa sitt sanna jag och levt djupt inne i garderoben ger det oss förståelse till varför han betett sig han gjort fram tills nu.

Hans scener tillsammans med partnern Sammy och den briljanta dansscenen på dragshowen är kanske det bästa vi sett från den här serien hittills. Även Montrose byter skinn och blir sitt sanna jag i en snyggt filmad, koreograferad och spelad scen. Handlingen dikterar som sagt genren och inte tvärt om.

Blev ni överraskade när det visade sig att Christina egentligen var William? Att de två visar sig vara samma person tror jag inte kommer som en jätteöverraskning för någon. Faktumet att båda ser så pass lika ut och att de aldrig synts ihop i samma scen är rätt avslöjande. Lite platt som avslöjande men oavsett spännande att se vart det för handlingen i framtiden nu när Rose till viss del vet vad som egentligen händer.

Jag är fortfarande rätt less på att vi inte riktigt vet vilken riktning ”Lovecraft Country” är på väg mot, vi är trots allt halvvägs igenom nu. Men jag kan ändå ha överseende till detta när avsnitten i sig själva funkar som självstående och framför allt är bra.

Vad tyckte ni om veckans avslöjanden, känner ni att serien är lika riktningslös som jag och vilken är eran favoritkaraktär hittills?

Nya avsnitt av "Lovecraft Country" kommer varje måndag på HBO Nordic.
| 17 september 2020 13:30 |