EFTERSNACK

Skribent

Oscar Söderman

26 augusti 2020 | 22:20

Eftersnack: "Lovecraft Country" fortsätter överraska i avsnitt 2

Trollkarlar, skuttande dansscener och oväntade dödsfall. Avsnitt två av ”Lovecraft Country” tar flera oväntade vändningar och övertygar om att serien inte kommer ta oss dit vi tror.
Två veckor in och ”Lovecraft Country” visar inget tecken på att tappa kvalitet, särskilt inte när det kommer till öppningssekvenser. Att se två av våra huvudkaraktärer skutta omkring till den otroligt fingerknäppsvänliga introlåten till ”The Jeffersons” är ren eufori. Det är helt enkelt svårt att inte bli glad. Det är också väldigt imponerade tonalt att serien lyckas gå från mörkret i slutet av förra avsnittet till ljuset i början av avsnitt 2 ”Whitey's on the moon”, allt för att sedan bli ännu mörkare igen. Det känns naturligt och inte påtvingat eller tondövt.

Att ”Lovecraft Country” på många sätt och vis är en pastisch på kiosklitteratur är ingenting som hålls hemligt, särskilt inte när vi introduceras till magi och trollkarlar i vad som egentligen är rätt töntiga mantlar. Eftersom dessa mer poppiga element kontrasteras med alvaret i klanens handlingar blir det dock aldrig substanslöst. Att Tony Goldwyn spelar ledaren i dessa töntiga mantlar hjälper såklart övertygelsen, antagligen kunde skådespelaren burit en kilt och prytt en mastig skepparkrans och fortfarande övertygat.
 
 
I en överraskande eskalering är många av förra veckans mysterier redan funna och svunna. Vad som hände Atticus far och vem som ägde den silvriga bilen är två frågor som redan är besvarade och ingen är gladare än jag. Det ger hela serien en känsla av omedelbarhet som verkligen uppskattas.

Ett mysterium som kvarstår från förra veckan är dock vem Jamie Chungs karaktär är. Hon dyker återigen upp den här veckan, den här gången utan neonröd alienhud. Vi får lära oss hennes namn, Ji-Ah. Det verkar som att hon kommer manifestera sig i olika former av hallucinationer som berättar något om Atticus förflutna i kriget. Någonting traumatiskt har uppenbarligen skett honom, exakt vad är ännu oklart. Det vi vet är att det hemsöker hans undermedvetna så fort han släpper kontroll.
 
 
Veckans stora final leder tillsynes till Courtney B. Vance farbror Georges död, vilket jag om ärligheten ska fram förväntade mig skulle hända förra veckan. Vi alla vet att den godhjärtade mentorsfiguren sällan förväntas klara sig igenom en berättelse helskinnad. Nog är det tråkigt, men jag kan inte riktigt säga att hans avslut påverkade mig vidare mycket. I nuläget förväntar jag mig helt och hållet att hans död kommer följa i spåren av Obi-Wan och Gandalf. Nog kommer han tillbaka antingen i flashbacks, som spöke/ande eller i fysisk form.
 
Jag hoppas dock att jag har fel, om George förblir död skulle känslan av omedelbarhet som jag skrev om tidigare bara förhöjas. Men i nuläget där Letitia ”Fucking” Lewis precis helats från en nästintill garanterad död känns Vances återkomst till serien nästintill oundviklig.
 
 
Det som talar emot är skådespelarens kommentarer när han i veckan gästade podden Black Girl Watching och kallade karaktärens död en besvikelse men att han visste om det redan vid kontraktsignering. Om han nu skulle dyka upp igen så hade det dock inte varit första gången en skådis böjt sanningen enbart för att rädda ett framtida avslöjande.

Oavsett så har vi en fin ersättare i Michael K. Williams som låter gänget vi följer förbli en trio. Han kommer säkert dessutom bidra en helt annorlunda och mer komplex form av mentorskap med hans stränga och något maniska föräldrastil. Jag längtar väldigt mycket efter att få veta mer om Farbror George och Pappa Montroses förflutna och om det nya avslöjandet att Atticus pappa kanske inte är just Montrose.

Vad tyckte ni om det senaste avsnittet? Tror ni att vi har sett det sista av farbror George eller kommer han återuppstå? Vem är Atticus riktiga pappa? Skriv nedan i kommentarsfältet!

Nya avsnitt av "Lovecraft Country" kommer varje måndag på HBO Nordic.
| 26 augusti 2020 22:20 |