SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

28 juni 2018 | 21:00

Eftersnack: Japp, visst var det Oprah vi hörde i ”The Handmaid's Tale”

Friheten är så nära i det elfte avsnittet, när Oprah Winfrey och Bruce Springsteen lockar ifrån andra sidan den kanadensiska gränsen.
Det är en racerbil. Som gjord för en flykt mot solnedgången.
 
June hittar den i garaget, efter att ha blivit lämnad ensam i det stora anförarmansionet i förra avsnittet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Bilen snappar upp signaler från Kanada. Hon är så nära friheten. Ska hon våga ta sig till den?
 
”Den amerikanska regeringen i Anchorage har idag fått löften om ekonomiskt bistånd från Indien och Kina. Storbritannien har utfärdat ytterligare sanktioner mot Gilead och ska även ta emot fler amerikanska flyktingar från Kanada”, rapporterar en välbekant röst. Visst är det Oprah Winfrey. Tv-mamma till hela den amerikanska befolkningen.
 
”Den här låten är en påminnelse till alla lyssnare – patrioter liksom Gileadförrädare – om att vi fortfarande finns här”, fortsätter rösten och ur radion ljuder en av musikhistoriens främsta USA-tecknare: Bruce Springsteen. Och hans ”Hungry Heart”, om att följa sitt hjärtas längtan.
 
”Stars and stripes forever, baby.”
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Oprah och Bruce.Vilka symboler för Amerika och den frihet som förknippas med henne!
 
De följande scenerna är så spännande att det knappt går att titta. Är det nu det äntligen ska ske? June packar, förklär sig. Står öga mot öga med en varg. Blir nästan konfronterad av paret Waterford. Skjuter nästan paret Waterford! Gasar med full kraft mot garageporten.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Men, bebisen har andra planer. Värkarna tilltar och vattnet går. ”Inte nu”, gråter June.
 
Detta, den andra säsongens elfte avsnitt, är Elisabeth Moss starkaste skådespelaruppvisning hittills. Jesus alltså! Hon spelar, bokstavligt talat, livet ur sig. ”Holly” är en bergochdalbana i känsloregistret, tills June stånkar, stönar och vrålar ur sig sin bebis och landar på en blodig madrass efter den omtumlande färden. Förlösande, men samtidigt en utmattad resignation. För att föda sin dotter blev ju June tvungen att avstå från flyktförsöket.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Avsnittet avslutas med att ”Hungry Heart” spelas igen. Denna gång framförd av en stor, energisk arenapublik. Stämningen så långt ifrån det torftiga, själadödande livet i Gilead.
 
Låten är tillagd i Moviezines ”Handmaid's Tale”-spellista på Spotify. Prenumerera för att inte missa framtida uppdateringar.
 
Vad är dina känslor efter det senaste avsnittet? Gjorde June rätt som avslöjade sin position? Vad tror du kommer hända med henne och barnet i nästa avsnitt? Kommentera gärna nedan!
| 28 juni 2018 21:00 |