SPONSRAT

Skribent

Jonathan Enochsson

27 maj 2017 | 09:00

Eftersnack: Hur slutar egentligen säsong 3 av "Fargo"?

Vi närmar oss slutet av "Fargo" och många frågor återstår. I veckans eftersnack tittar vi närmare på några av säsongens populäraste fan-teorier.
Hur ska egentligen säsongen sluta? Kommer vi någonsin få veta vem Thaddeus Mobley egentligen var? Kommer Emmit Stussy någonsin lyckas lösa sina problem? Kommer Nikky ge upp efter det senaste avsnittets dramatiska händelser?

”Fargo” är en tv-serie fylld av dolda undermeningar och rika metaforer. Serien har byggt ett eget universum, likt flera sci-fi och fantasy filmer, med återkommande karaktärer och teman. Detta har gjort att man fått en trogen skara följare som ivrigt tolkar händelseförloppet och spekulerar kring vad som kommer att hända härnäst.

De mest hängivna ”Fargo”-följarna har sammanställt listor över alla paralleller till tidigare säsonger, reflekterat över kopplingar till ursprungsfilmen och försökt lista ut hur säsongen kommer att utvecklas. Många av dessa teorier utforskar ”Fargo”-universumet med en nyfiken kärlek till serien och lyckas skapa spännande tolkningar av innehållet, som kan ge en större inblick i vad som faktiskt händer under ytan.

I veckans eftersnack tittar vi närmre på två av de mest intressanta fan-teorierna.
 
 
Kalla kriget-teorin

En av nätets populäraste teorier undersöker säsongens dolda budskap. Många filmer, serier och litterära verk påstås ha dolda budskap, som författarna har baserat handlingen på. En typ av symbolik som för tankarna till verkliga händelser eller personer. Så varför skulle inte detta kunna gälla även "Fargo"?

Kalla kriget-teorin går kort och gott ut på att säsong tre ska återspegla kalla krigets händelseförlopp. Emmit Stussy, den rika och lyckade brodern, ska symbolisera Västtyskland och Ray Stussy, den misslyckade och fattiga brodern, ska symbolisera Östtyskland. Två ”bröder” som efter utomstående inblandning skilts åt och nu avskyr varandra. I denna symboliska tolkning skulle V.M. Varga kunna liknas vid USA, en stark makt som osynligt styr och stödjer den välfunne parten. Nikky skulle i så fall spela Sovjets roll, som Östtysklands bakomliggande kraft.

Något som stödjer denna teori är de starka östeuropeiska vibbarna i den tredje säsongen. Alla ryska anekdoter och inte minst musiken, ger starka associationer till kalla kriget. Även början av säsongens första avsnitt, där en östtysk officier förhör en påstådd Ukrainsk brottsling stödjer dessa kopplingar.

Vad spelar då denna teori för roll för säsongens utveckling? Alla som känner till kalla krigets slut förstår säkert att detta inte bådar väl för Sovjet-Nikki och hennes allierade, något som förstärks av det senaste avsnittets händelseförlopp.
 
 
Teknologi som en negativ kraft
 
En annan populär fan-teori är att teknologin är årets huvudsakliga fiende. Hittills har kopplingar till teknologi varit genomgående under hela säsongen. När Emmit och Sys jurist genomfört sin undersökning om V.M. Varga, spelade teknologin en stor roll och Glorias hårda position mot all teknologi har tydligt framfört sin poäng.

Vad skulle då detta kunna innebära för de sista avsnitten? I säsongens senaste avsnitt ser vi V.M. Varga söka efter Gloria på nätet. Likt juristens jakt på Varga, ger dessa efterforskningar knappast något resultat, då Gloria helt avsagt sig all teknologisk inblandning. Detta skulle kunna symbolisera kampen mellan den goda Gloria och den onda Varga. Om teknologin står för årets kraftmätning kan man lugnt satsa sina pengar på Gloria, som tydligt tagit ställning mot detta. Vad detta innebär för Nikky och Emmit är däremot osäkrare.

Om dessa två teorier stämmer, eller ens kommer ha någon inverkan på händelseförloppet återstår att se. För den som vill ”nörda ner sig” ordentligt i teorier och spekulationer kring den tredje säsongen av ”Fargo”, är det bara att bege sig till Reddit, eller varför inte spekulera lite själv?
 
Följ "Fargo" på HBO Nordic.

Vad tror ni kommer hända i ”Fargo”? Vilken teori är er favorit?
| 27 maj 2017 09:00 |