SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

10 maj 2018 | 20:30

Eftersnack: Hora eller madonna i "The Handmaid's Tale"?

De styrande männen i Gilead har svårt att se kvinnor som riktiga människor och komplexa individer. Måste June lämna den hon är bakom sig för att platsa in i den snäva roll som hon har tilldelats?
June är tillbaka i rollen som tjänarinnan Offred hemma hos familjen Waterford.
 
Relationen till frun i huset, Serena Joy, är minst sagt ansträngd. Offred är trotsigare än hon har varit förut, och Serena bär på mer ilska än tidigare. Aunt Lydia är ständigt på plats för att försöka förbättra situationen – för bebisens skull. Som ett slags manipulativ ledsagare åt Offred tutar hon i henne en massa skuldkänslor för att sedan erbjuda syndernas förlåtelse: de skamliga handlingarna var Junes, Offred kan välja att lämna dem bakom sig.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad var det då June hade gjort som var så skamligt? I tillbakablickar får vi se varför June dömdes att bli en tjänarinna i Gilead. Förhållandet med hennes make Luke inleddes redan när han ännu var gift med en annan kvinna, och deras äktenskap ansågs därför ogiltigt i den nya regimen. June stämplades som en äktenskapsförbryterska.
 
”You're a fallen woman. I'm trying to give you the best chance you can have”, får hon höra från Aunt Lydia.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Resonemanget för – knappast för första gången under ”Handmaid's Tale” – tankarna till det så kallade hora-madonna-komplexet. Det psykoanalytiska begreppet syftar på att vissa män har svårt att se kvinnor som komplexa, sammansatta individer, utan istället tenderar att dela upp den kvinnliga befolkningen i just ”madonnor” eller ”horor” – älskad eller älskarinna. Teorin resonerar att dessa män vill behålla sina älskade (fruar) rena från den ”smutsiga” sexualiteten. Den sortens begär söker han därför istället utlopp för hos någon annan – ”horan”. Känns det igen?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Mot slutet av avsnittet börjar Offred tillsynes att ändra attityd, och åter framstå som tålmodig och undergiven. Spelar hon eller har hon drabbats av Stockholmssyndromet och börjat att sympatisera med sina förövare? Det känns, tyvärr, som det senare. June verkar klandra sig själv för allt som har hänt. För att klara av att fortsätta som tjänarinna vill hon lämna det förflutna bakom sig.
 
”Snälla Gud, låt Hannah glömma mig”, ber hon. ”Låt mig glömma mig.”
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hur tror du att de styrande männen i Gilead resonerar kring sin behandling och kategorisering av kvinnor? Hur tror du att det är för June och Serena att försöka platsa in i de snäva roller som har tilldelats dem? Kommentera gärna nedan!
| 10 maj 2018 20:30 |