Serie

Skribent

Saga Olsson

23 april 2017 | 12:00

Eftersnack: Gängbråk i veckans "Skam"

I förra avsnittet påstod Sana, att hon klarar av att ha norska vänner samtidigt som hon förblir sig själv, men är det egentligen så enkelt? När tonårsproblemen som olycklig kärlek och gängrivalitet hopar sig, ser vi Sana försöka övertyga alla utan sig själv om att hon visst kan.
Avsnittet är fyllt av den problematiken, att Sana inte vågar säga som det är, att hon inte bara lagt märke till Yousef och vet vem han är utan också gillar honom, talar för att det kanske inte är lika enkelt som hon tror. Vilket leder till både inbördeskrig och gängbråk och säsongen fortsätter i den kampens tecken. Kampen mellan jaget och gruppen, precis på samma vis som hon försöker be men blir störd av telefonens ständiga facebook-meddelande-plingande.

Att Sana har en speciell blick märktes tydligt förra veckan, denna veckan lägger jag mest märke till hennes finurliga leende. Som i den extremt gulliga scenen när hon kliver ut i vardagsrummet, redo att skälla ut sin bror, men istället finner Yousef dansandes i vardagsrummet och jag tror hon slår något världsrekord när hon snabbt går från att tjuvkika till att aktivera sitt bitch-face och låtsas som ingenting.
 
 
Vi hamnar snabbt tillbaka till det som är det bästa med ”Skam”, ifrågasättandet av rådande strukturer, fördomar och hur generaliserade de är. För, på riktigt, varför ska Sana inte få vara med i firandet, medan hennes bror fick göra det oifrågasatt? Men precis som de flesta tonåringar, motsäger hon sig själv i dessa, som när Noora börjar prata om Yousef. Istället för att säga som det är, försöker hon intala Noora att hon inte vill vara tillsammans med en muslimsk kille. Noora påpekar på äkta Noora-vis att det är just generaliserande, även om vi älskar karaktärerna kan jag tycka att de ibland blir något för uppenbara.

När Sana lyckas byta samtalsämne till William, blir jag lika fnittrig som Vilde blev första gången de delade scen. Att han numer inte är med i bilden vet vi, men inte varför och precis när vi ska få veta ALLT dyker Marie kommer för att snacka russebuss. Vi lär ju få veta tids nog, men jag vill ju veta nu?!
 
 
Tur att Vilde dyker upp och är lika överentusiastisk som vanligt och livar upp stämningen. För visst är det roligt att Vilde i ett förhållande, är precis som man föreställt sig att Vilde ska vara i ett förhållande? En härlig blandning av cringe och naaaaw. Och den korta stund Vilde snackar om boken ”The Secret” är precis de ögonblicken som gör att jag inte kan annat än att älska ”Skam” samtidigt som jag hatar det faktum att hon aldrig kommer få en egen säsong.

En annan sak som gör det så enkelt att älska ”Skam”, är användningen av sociala medier. Självklart ska Sana facebook-stalka, vi har alla varit där, vi har alla gjort det. Medan hon bläddrar mellan Yousefs profilbilder överförs hans leende från bilderna till Sanas ansikte, tills Isak avbryter. Det är då jag påminns om hur Sanas facebook-stalking är precis som när Isak facebook-stalkade Even i förra säsongen och då knyts dessa scener ihop lite snyggt, när Isak upptäcker en av bilderna på Sanas datorskärm.
 
 
Julie Andem är duktig med när de gäller dessa scener, att hela tiden hinta och spela på sådant som hänt innan och hon gör det snyggt. Detta avsnittet är inte ett undantag. Med ett gott öga och bra ”Skam”-minne minns man direkt vem Mikael är (han som gick i samma klass som Even, och hade en liten inte-ens-biroll i förra säsongen), för er andra tänker jag att ni behöver se om säsong tre (för man kan aldrig se om ”Skam” för många gånger.) Även om jag faktiskt är trött på Evak nu (jag är väl inte den enda?) får jag känslan att det här kommer bli en sido-story som heter duga.

Tillbaka till Russebussen! Sana är en hustler. Medan tjejerna kollar interiören checkar hon hjulen och backspegeln, som ett pro. Intresset finns där, men finns pengarna? När det kommer fram att rivalerna i Pepsi max-gänget också vill ha bussen, uppstår det drama. När ledaren i gänget försöker övertala säljaren om att de är värdiga bussen är motiveringen att de är ”coola, vanliga, norska partyjenter” och utan att se Sanas reaktion vet vi redan exakt vilken reaktion hon kommer ha och jag vet att vi alla tänker det samma. Fast kanske inte med samma sarkastiska briljans, såklart.

Det jag däremot vet med säkerhet är att Sana är en hustler med ett episkt bitch-face och när hon säger att hon fixar det med säkerhet, vet vi att hon kommer att fixa med. Med ett finurligt leende. Men jag undrar också vad hon vill bevisa genom budgivningen av russebussen?
| 23 april 2017 12:00 |