SPONSRAT

Skribent

MovieZine

23 maj 2015 | 09:00

Eftersnack: Final i "100 Code"

Vem leder och vem följer? Och varför?
Det är här. Det sista avsnittet. Och japp, han gjorde det. Han offrade en arrestering av landets, kanske världens, mest eftersökta seriemördare, för att istället rädda sin svenska kollega Mikael Eklund, som förlamad av gift sakta faller mot havets botten utanför Djurgården.

Ett bra beslut så klart, så här i efterhand (även om Mikael inte verkar tycka det). Nu vet ju poliserna vem det är de jagar. Dessutom har de Forsbergs flickvän Asha "in custody”. Asha visar sig dock bångstyrig, och vägrar berätta något, förutom en liten detalj som slinker ut i affekt; Hon är syster till Forsberg (som både vi och polisen tror är LH).

Plötsligt dyker en engelsktalande psykopat upp på polisstationen och hävdar att han är Ashas advokat. Mötet med sin klient blir allt annat än avspänt, speciellt när de båda börjar prata någon form av utdöd latin med varandra. Men det är inget en rutinerad översättare inte kan rå på, och snart är polis på banan igen. Ett möte mellan Asha och Forsberg kommer att ske på Centralstationen i Stockholm.

Polisen skyndar dit och får snart syn på både Asha och Forsberg, men också den mystiske, skallige advokaten, som smyger upp bakom Tommy Conley med en ljuddämpad pistol. Han väljer att skjuta Asha och Forsberg istället och överger därefter sig själv till polisen, vilket ger en antydan om att Forsberg kanske, trots allt, inte är den mystiske LH. Kanske finns det fortfarande starkare kraft igång?

Ja. Det finns det. Samtidigt som den skallige advokaten tar sitt liv i häktet streamar LH händelsen till alla inblandade polisers mobiltelefoner. Mikael har dessutom fått en rejäl blomsterkvast levererad till sin lägenhet, och till sin dotter. Detta upptäcker Mikael samtidigt som vi tittare får se LH vattna sina blommor på en terass med New Yorks siluett i bakgrunden.


Om det blir en nästa säsong, utspelas den då i New York? Det skulle i så fall göra Mikael till den exotiska polisen, istället för Tommy som verkligen stuckit ut ur mängden under sin vistelse i Stockholm.

Vad tyckte ni om den första säsongen?
| 23 maj 2015 09:00 |